Råbjerg Mile – Danmarks vandrende sanddyne

IMG_8899 - Kopi

For ikke lenge siden skrev jeg om Rubjerg Knude, fyrtårnet som kjemper en umulig kamp mot sand og hav og som snart kommer til å forsvinne helt. En times kjøretur unna, nordover forbi Hirtshals og videre mot Skagen, finner vi et annet sted hvor sanden ikke lar seg stanse.

Råbjerg Mile er den største vandrende sanddynen i Danmark. Den dekker et område på om lag en kvadratkilometer, og er opptil 40 meter høy. Den sterke vinden som farer inn fra havet blåser sanden sakte, men sikkert nordøstover. Faktisk flytter sanddynen seg opptil 18 meter i året. Dette vil sannsynligvis føre til at hovedveien til Skagen sperres en gang i framtiden. Fortsetter forflytningen med samme hastighet som i dag, vil det skje rundt år 2200 – med andre ord trenger du heldigvis ikke å bekymre deg for eventuelt framtidige planer om å besøke Skagen.

IMG_8918 - Kopi

IMG_8893 - Kopi

IMG_8917 - Kopi

Da jeg besøkte Råbjerg Mile i august, hang regnskyene truende over sanddynen. Vinden jaget sandkornene på flukt så de hoppet bortover i et forrykende tempo, og det var bare så vidt jeg våget å ta fram speilreflekskameraet et par ganger, selv om vi var tre personer som dannet en beskyttende vegg for å hindre sanden i å blåse inn i kameraets krinkelkroker. Klærne flagret, håret blafret til alle kanter samtidig, øynene måtte av og til knipes igjen, og sandkorn fant veien inn i munnen og knaste mellom tennene.

Denne dagen fikk man virkelig forståelse for hvordan det kan ha seg at den digre sanddynen flytter på seg!

IMG_8896 - Kopi

IMG_8907 - Kopi

IMG_8900 - Kopi

IMG_8910 - Kopi

IMG_8912 - Kopi

IMG_8914 - Kopi

IMG_8919 - Kopi

IMG_8921 - Kopi

Har du besøkt Råbjerg Mile selv? Eller kanskje en annen vandrende sanddyne?

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.