Regnskog, fort og Panamakanalen – en dagstur fra Panama City

IMG_4720 – Kopi - Panamakanalen

Regnskog, dyreliv, sluseanlegg i Panamakanalen og et fort på UNESCOs verdensarvliste. Dette fikk vi med oss da vi dro på en spontanbestilt dagstur fra Panama City.

Om turen

Som jeg tidligere har fortalt, hadde vi lagt inn en lang mellomlanding i Panama City da vi var på vei til Cuba i mai. Vi hadde ikke lagt noen planer for de tre hele dagene i Panama City før vi kom dit, men gjorde det som falt oss inn underveis. Da vi bestemte oss for å dra på dagstur ut av byen, lette jeg på internett etter turer med ledig plass dagen etter. Til slutt kom jeg over en tur som jeg booket via Viator.

Combination Tour from Panama City: Rainforest, San Lorenzo Fort and Canal Expansion.

En svipp innom regnskogen med muligheter for å se noen dyr, et fort som står på UNESCOs verdensarvliste, et besøk ved et nytt sluseanlegg i Panalmakanalen. Perfekt.

En god natts søvn senere, ble vi plukket opp ved hotellet litt etter avtalt tid. Mario og en kvinnelig assistent hilste blidt på oss. Mario snakket godt engelsk, og viste seg å være kunnskapsrik og gjøre alt for at vi skulle ha en god opplevelse.

I tillegg til oss to, var et amerikansk ektepar godt oppe i årene med på turen. Ingen stor gruppetur, med andre ord!

IMG_4432 – Kopi

Regnskogen

Første stopp skulle egentlig være Panamakanalen, men fordi vi kom dit på et tidspunkt da det ikke var noe båter i kanalen, ble programmet brått endret slik at regnskogen ble dagens første besøkte severdighet.

Vi gikk et stykke i regnskogen, omgitt av høye trær, digre blader og lianer. Jeg har vært på mer spennende regnskogturer, men det var likevel en fin liten tur. Vi fikk blant annet sett en lekende apeflokk.

IMG_4370 – Kopi

Collage regnskogen i Panama 1
Bildet av meg er tatt av Ingelin (søster).

IMG_4385 – Kopi

Collage regnskogen i Panama 2

IMG_4403 – Kopi

IMG_4415 – Kopi

IMG_4359 – Kopi

Regnskogen i Panama har en dyster historie og framtid, som så mange andre regnskogområder her i verden.

I 2010 var omtrent 45 prosent av Panama dekket av skog. Hvert år forsvinner, i følge tall jeg har sett flere steder, omtrent 1 % av den gjenværende skogen. Avskogingen skyldes blant annet veibygging, industriell gullgruvedrift og ulovlig hogst, men aller mest at nye områder blir befolket, noe som fører til at det ryddes plass til jordbruk og beitemark samt at det oppstår et behov for brensel.

Det at skogsområdene reduseres så kraftig, har store konsekvenser for biologisk mangfold og klima, så jeg håper virkelig at det blir tatt grep for å bevare gjenværende skog.

P1210844 – Kopi - Panama

P1210847 – Kopi

Fuerte de San Lorenzo

Tretten kilometer vest for Colón, byen som ligger der Panamakanalen møter det karibiske hav, ligger et ruinene av gammelt fort. Fuerte de San Lorenzo ble etablert i 1587, og stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

Fortet ligger på en høyde ved havet med flott utsikt over en elv, Rí­o Chagres, og den omkringliggende regnskogen. Der det er skog, er det som regel liv, og det første som fanget oppmerksomheten vår da vi hoppet ut av bilen, var to representanter for dyrelivet på stedet – en hvitneset nesebjørn og en brølape.

Les innlegget mitt om fortet:

IMG_4439 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4452 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4519 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4462 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4490 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4538 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

Panamakanalen: sluseanlegget ved Agua Clara

Panamakanalen ble ferdigstilt i 1914, og er et imponerende mesterverk. På den tiden var det jo egentlig en ganske vanvittig idé å grave en kanal som skulle strekke seg nesten åtti kilometer tvers gjennom et land.

Da kanalen åpnet, kunne selv de største skipene i verden passere gjennom den. Etter hvert som skipsstørrelsen har økt, ble det behov for utvidelse av kanalen. I 2016 åpnet to nye sluseanlegg, Agua Clara og Cocoli, som gjør det mulig for større skip å benytte kanalen.

Mario sørget for at besøket ble tilpasset slik at vi var der på et tidspunkt da det faktisk var aktivitet i slusene. Det var ganske fascinerende å se hvordan et svært skip ble manøvrert sakte, men sikkert, gjennom sluseanlegget!

Les innlegget mitt om Panamakanalen og dens spennende historie:

IMG_4643 – Kopi - Panamakanalen

IMG_4648 – Kopi - Panamakanalen

IMG_4692 – Kopi - Panamakanalen

Bonusopplevelse

Da vi hadde sett sluseanlegget, var det tid for å kjøre tilbake til Panama City. Ved parkeringsplassen fikk vi imidlertid en bonusopplevelse – et våkent dovendyr beveget seg med langsomt rundt i et høyt tre. Selv om jeg hadde sett dovendyr tidligere, i Costa Rica, var jeg godt fornøyd med å få sett et nå også. Fine vesener!

IMG_4720 – Kopi - Panamakanalen

Nyttig informasjon

  • Turen ble booket via Viator, og ble arrangert av Almiza Tour by My friend Mario.
  • Turen hadde navnet Combination Tour from Panama City: Rainforest, San Lorenzo Fort and Canal Expansion.
  • Vi ble plukket opp på hotellet (tillegg i pris for hoteller utenfor sentrumsområdet).
  • I bestillingsbekreftelsen fikk vi telefonnummeret til både primær og sekundær kontaktperson for turen.
  • Prisen var 67 USD per person. Dette inkluderte henting på hotell, transport i minivan med aircondition, engelsktalende guide, vann og frukt.
  • Vi måtte selv betale inngangsbilletter til sluseanlegget og nasjonalparken hvor fortet ligger, men det kostet ikke stort.
  • Mat var ikke inkludert, men vi stoppet ved et stort supermarked hvor vi kunne kjøpe med oss det vi ønsket å spise i løpet av dagen.
  • Jeg opplevde at guiden gjorde alt han kunne for at vi skulle være fornøyd med turen.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Panama i april/mai 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.