Reiseåret 2016

Marokko - Atlasfjellene

Det skulle mye til for en med fulltidsjobb å slå det fantastiske reiseåret 2015, og høsten har faktisk vært så travel at det ikke en gang lot seg gjøre for meg og søsteren min å finne tid til en langhelg i Spania slik vi ønsket. Det har likevel blitt noen flotte turer i 2016 også. Her er en oppsummering.

Marokko

I februar reiste jeg på en kort tur til Marokko sammen med ei venninne. I utgangspunktet hadde vi til sammen tre hele dager til rådighet, men vi rakk bare en rolig kveld på hotellet og en dagstur til Ourika Valley i Atlasfjellene før jeg ble slått ut av matforgiftning. Da jeg kom meg på beina igjen, var det blitt hjemreisedag, men vi rakk heldigvis å haste av sted til soukene i Marrakech og tusle rundt der i tre timer før vi måtte rekke flyet. Alt for kort tid, naturligvis, men i det minste nok til å suge inn stemningen og få et inntrykk av stedet.

Les mer:

Marokko - Atlasfjellene
Ourika Valley i Atlasfjellene.
Marokko - Marrakech
Souken i Marrakech.

Tyskland

Første delen av påsken var jeg på turné med koret mitt (nå er jeg faktisk med i to kor, men det er en annen historie). Denne gangen reiste vi ikke noe rundt, men hadde i stedet flere opptredener i Berlin. Det ble også tid til å være turist. Berlin er faktisk den byen utenfor Skandinavia som jeg har besøkt flest ganger. Fem, for å være nøyaktig. Denne gangen ble det en tur innom en del av de store severdighetene i forbindelse med at vi hadde små spontankonserter her og der, blant annet under Brandenburger Tor. I tillegg fikk jeg se byen fra en mindre kjent side gjennom en fottur med Alternative Berlin Tours med tema «Berlin’s underground sights & sounds».

Les mer:

Brandenburger Tor i Berlin.
Brandenburger Tor.
Tyskland - Berlin
På fottur med Alternative Berlin Tours med tema «Berlin’s underground sights & sounds».

Polen

Etter turnéen reiste de fleste hjem, men jeg og ei venninne dro videre med tog til nordkysten av Polen. Vi hadde base i den fine byen Gdańsk, og var på dagsturer til blant annet strandbyen Sopot, middelalderbyen Toruń, Słowiński nasjonalpark og den gamle borgen i Malbork. Veldig god mat, herlig sjokolade og billige spabehandlinger stod også på programmet. Det var noen herlige dager, og jeg kan varmt anbefale denne delen av Polen.

Les mer:

Polen - Gdansk
Gdańsk
Polen - Torun
Toruń
Polen - Slowinsky nasjonalpark
Słowiński nasjonalpark – det polske svaret på ørkenlandskap.
Polen - Sopot
Badebyen Sopot.

Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan

I juni var det tid for seksten dager på reisefot gjennom fire land i Sentral-Asia. Det ble seksten dager fullspekket av fine opplevelser i et veldig spennende område av verden.

Først på programmet stod Kasakhstan. Turen startet i den kosmopolitiske storbyen og tidligere hovedstaden Almaty, der det blant annet ble tid til å se diverse bygninger og monumenter, besøke et marked og ta en kabelbane opp til et utsiktspunkt. Deretter bar det over flatt sletteland og blant krummede fjellrygger mot grensen til Kirgisistan, med stopp ved Grand Canyons kasakhiske lillesøster, Charyn Canyon.

Kasakhstan - Almaty
Zenkov-katedralen fra 1904 i Panfilov Park, Almaty, er bygget av tre, og det sies at den er konstruert uten bruk av en eneste spiker.
Kasakhstan - Charyn Canyon
Charyn Canyon.

Etter å ha passert grensen til Kirgisistan på en grenseovergang ute i ødemarken, stod opplevelsene i kø. Jeg overnattet på både komfortabelt hotell, på hyggelige gjestehus og i yurt hos nomader på en høyfjellsslette 3 016 meter over havet. Så utallige hester, og red på én av dem. Møtte tusenvis av sauer og kyr både i og langs smalete, humpete fjellveier. Så en flokk ville kameler og en gjeng med jakokser som gresset oppe i fjellene. Betraktet vakker fjellnatur. Vasset i det kjølige vannet i innsjøen Issyk-Kul. Klatret opp i toppen av Burana Tower. Tuslet rundt på et dyremarked og kjente luktene av mat, frukt og grønnsaker på det nærliggende vanlige markedet. Fikk et innblikk i lokalt håndverk, som for eksempel hvordan man lager filttepper og bygger en jurt. Betraktet bygninger og statuer i hovedstaden Bisjkek. Svettet i 40 grader, og tråkket på snø og frøs i 5 grader. Kirgisistan ble et av favorittlandene mine!

Kirgisistan - Issyk Kul
Innsjøen Issyk-Kul.
Kirgisistan - Kochkor
Dyremarked.
Kirgisistan - Kyzyl Tuu
Lunsj i Kyzyl Tuu før krasjkurs i jurtbygging.
Kirgisistan - Langs veien
Ville kameler.
Kirgisistan - Song-Kul
Jurtleiren vi bodde i ved innsjøen Song-Kul, 3 016 meter over havet.
Kirgisistan - Song-Kul
Rundt jurtene ved innsjøen Song-Kul gikk dyrene fritt rundt.

Etter en svipptur gjennom skyene fra Kirgisistan til Tadsjikistan, fortsatte opplevelsene å strømme på. Jeg fikk sett monumentale byggverk i hovedstaden Dusjanbe. Bodde på gjestehus ved en bitteliten landsby langt inne i fjellene, og gikk tur til en enda mindre sommerbosetning enda lenger fra sivilisasjonen. Møtte flere esler, kyr, sauer og hester enn jeg kan sette tall på. Møtte smilende voksne og barn som gjerne ville bli fotografert. Gikk turer i vakker natur som mange steder minnet om den norske fjellheimen, og kjørte på smale, svingete fjellveier med utsikt over de mektige fjellene. Vandret rundt på fargerikt marked, så moskéer og var på museum for å høre om tadsjikisk historie. Jeg er fremdeles ikke ferdig med å blogge om Tadsjikistan, så følg med!

Tadsjikistan - Dusjanbe
Gigantmonumenter i den tadsjikiske hovedstaden.
img_7147-kopi
Smale, svingete fjellveier ble vi godt vant med.
Tadsjikistan - Sarytag
På tur ved den lille landsbyen Sarytag langt inne i Fann Mountains.
Tadsjikistan - Sarytag
Sommerbosetning utenfor den avsidesliggende landsbyen Sarytag i Fann Mountains.
Tadsjikistan - Sarytag
Vanlig transport- og fraktmetode i området.
Tadsjikistan - Khujand
Khujand i nordlige Tadsjikistan.

I Usbekistan var jeg på hurtigsightseeing i deler av hovedstaden Tasjkent, og ble deretter fullstendig overveldet av de digre, fantastiske byggverkene i den eldgamle silkeveibyen Samarkand. Jeg har fremdeles ikke klart å få inntrykkene derfra på trykk, men det kommer, så det er bare å glede seg!

Usbekistan - Samarkand
Eventyrlige Samarkand.
Usbekistan - Samarkand
Bygningene i Registan, Samarkand, er gigantiske!

Les mer:

Kirgisistan - Langs veien
Vanlig syn på veiene i Sentral-Asia.

Danmark

I august var det tid for ferie med familien i Danmark. Der har jeg feriert de fleste årene siden jeg var under ett år gammel, men denne gangen fikk jeg sett noen steder jeg ikke kan skjønne at jeg har klart å gå glipp av i så mange år, nemlig Råbjerg Mile og Den tilsandede kirke. Ellers bestod ferien av en tur innom Rubjerg Knude, Maarup Kirke og Lønstrup, og ellers mye latskap og avslapping, ispedd noen rusleturer og byturer med shopping.

Les mer:

Blogginnlegget mitt om Rubjerg Knude inspirerte forresten en annen reiseblogger med bloggen Bilivoka til å dra dit selv – og han valgte en morsom vri på turen. Les om dette her: Bilivoka.

Danmark - Rubjerg Knude
Rubjerg Knude slukes snart av havet!
Danmark - Råbjerg Mile
Råbjerg Mile – en svær, vandrende sanddyne.

Danmark

Høsten forsvant i jobb, to ukentlige korøvelser, synging i Ibsen-forestillingen Borkman på Nationaltheatret og diverse små og store hverdagshendelser, samt noen småturer hit og dit i helgene. Til slutt åpnet det seg imidlertid en mulighet for langhelg i København like før jul. Der hadde jeg faktisk aldri vært før, så nå var det virkelig på tide! Sammen med søster og mamma hadde jeg omtrent halvannen dag til rådighet i byen, og på den tiden rakk vi blant annet å se Amalienborg Slott, Kastellet, Den lille havfruen og Nyhavn, rusle rundt i sentrum og shoppe litt, og ikke minst se et flott julepyntet og lysdekorert Tivoli.

Les mer:

img_9602-kopi
Julepyntet bygning i Tivoli.
img_9878-kopi
Ved Amalienborg slott.
img_9978-kopi
Den lille havfruen.
img_9805-kopi
Fargeglade Nyhavn i gråvær.

 

Med denne oppsummeringen ønsker jeg alle dere fine folk et godt nytt år! Nå er det jammen 2017, og det skal bli spennende å se hvor jeg reiser i år – jeg har nemlig en tendens til å havne helt andre steder enn de stedene jeg ser for meg skal bli mine neste reisemål!

Hva er ditt beste reiseminne fra 2016?

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.