Ruskevær ved Giant’s Causeway

IMG_1695 – Kopi

Nesten 40 000 flerkantede steinsøyler tett i tett på et lite område der havet møter den værutsatte nordkysten av Nord-Irland. Giant’s Causeway er et utrolig fascinerende sted. 

Lonely Planet har utpekt Belfast & The Causeway Coast som en av ti regioner man bør besøke i 2018. Dessuten har Storbritannia fått plass på listen over steder hvor man kan regne med å få mye for pengene det kommende året. I følge Lonely Planet er det altså dobbelt grunn til å ta turen til Nord-Irland.

Fikk du forresten med deg gårsdagens innlegg fra Carrick-a-Rede Rope Bridge på den nordirske kysten?

P1030203 – Kopi

Kjempenes gangbro

Et lappeteppe av steinsøyler

Småregn og sur vind treffer oss midt i fleisen i det vi forlater det støyende besøkssenteret. Der inne i varmen svirrer sikkert flere hundre mennesker rundt med hver sin fikse audioguide i hånden og lytter til den innspilte informasjonen, samtidig som de studerer tekstplansjer, bilder, filmsnutter og tredimensjonale modeller for å lære om det som må være et av naturens merkeligste kunstverk. Siden vi ikke har mer enn to timer på oss før vi må være tilbake til bussen, ble vår visitt på besøkssenteret svært kort. Vi var knapt innom før vi besluttet å heller bruke tiden på å se det vi faktisk kom hit for å se.

Jeg husker ikke når det var jeg så bilder av Giant’s Causeway for første gang, men siden da har jeg ønsket å se stedet i virkeligheten. Det er et sånt sted som man ikke helt kan tro eksisterer, det er så annerledes, så underlig, det ser så kunstig ut, men likevel er det helt ekte.

P1030203 – Kopi

Nordkysten av Nord-Irland er vill og flott. Denne augustdagen har vist seg å være en av de tohundre årlige regnværsdagene i dette området, og skyene danner et tungt teppe over oss. Vinden har et godt grep om havet, og sender ilske bølger inn mot de grønne klippeveggene som stuper ned i det blågrå vannet. Hvitt skum danser viltert blant bølgetoppene.

Collage Giant's Causeway 1

Landskapet er mørkt og dystert. Det grønne gresset ser blekt og falmet ut, de brune og grå nyansene på fjell og steiner framstår dunkle, kalde, nesten avvisende.

IMG_1556 – Kopi

IMG_1615 – Kopi

Men til tross for skygge og blasse farger, er landskapet flott.

Collage Giant's Causeway 2

Etter å ha gått et stykke på en vei langs kysten, får vi de første glimtene av basaltsøylene på Giant’s Causeway. Tusenvis av flerkantede steinsøyler står tett i tett. Noen er lave, noen er flere meter høye og innbyr til klatring.

IMG_1611 – Kopi

Collage Giant's Causeway 3

Legenden forteller at det en gang for lenge, lenge siden levde en kjempe ved navn Fionn mac Cumhaill, eller Finn MacCool, som han kalles på engelsk, i et hus her ved den nordirske nordkysten. Han ble utfordret til duell av den skotske kjempen Benandonner, og bygget en bro over havet slik at de to kunne møtes. Da Fionn ble klar over hvor stor motstanderen var, fikk han sin kone til å kle ham i babytøy og legge ham i en diger vugge. Benandonner dukket etter hvert opp, klar til kamp, men fikk bakoversveis da han så den gigantiske babyen. Full av frykt ved tanken på hvor stor faren måtte være, flyktet han hals over hode tilbake til Skottland. Mens han løp, raserte han broen slik at han ikke skulle bli oppsøkt av Fionn. Rester av broen står imidlertid igjen, både her ved Giant’s Causeway og ved Finnegans grotte ved skotskekysten.

Collage Giant's Causeway 6

I virkeligheten ble det underlige landskapet her ute ved kysten formet for seksti millioner år siden, da et massivt vulkanutbrudd gjorde at vulkanen spyttet ut store mengder magma. Da den størknet, trakk den seg sammen til søylene vi ser i dag.

Visstnok er det rundt 37 000 søyler i dette området, og de har en høyde på opptil tolv meter. De fleste er sekskantet, men det finnes også søyler med fire, fem, syv eller åtte sider.

IMG_1598 – Kopi

Det mørke havet freser og kaster seg usystematisk over steinsøylene så millioner av vanndråper spruter i alle retninger. Regntunge skyer klarer ikke lenger å holde vannet tilbake, og snart skyller en real skur over oss. Steinene blir enda mørkere, glatte og sleipe.

Collage Giant's Causeway 4

IMG_1645 – Kopi

De fleste turistene har trukket vekk fra kjempens basaltsøyler og er på vei tilbake til biler og busser. En håndfull personer holder fremdeles stand her ute i regnet, blåstet og bølgespruten.

Collage Giant's Causeway 5

Jeg fanger ruskeværet og de våte steinformasjonene i minnet før jeg vender om og legger Giant’s Causeway bak meg.

Kanskje er dette stedet enda mer fascinerende i dette været enn i solskinn.

__________________________________________________________________________________________________

Andre steder jeg har sett slike basaltsøyler:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Giant’s Causeway i august 2014.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av de siste oppdateringene – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.