Safari med båt i Queen Elizabeth National Park

I Queen Elizabeth National Park ligger Lake Edward og Lake George. De to innsjøene er forbundet av en naturlig kanal, Kazinga Channel, som er 32 kilometer lang. Her holder en rekke dyr og fugler til, og vi dro på båtsafari i håp om å få se noen av dem. 

Billetter ble kjøpt på Mweya Safari Lodge, som ligger like ved kanalen, oppe på en høyde med god utsikt over vannet.

Her skimtes Mweya Safari Lodge.

En liten kai ligger like nedenfor lodgen, og her startet båtsafarien.

Fugleliv

Jeg har en tante som er superekspert på fugler, ikke bare de vi har her oppe i nord, men rundt omkring i hele verden. Selv kan jeg ikke spesielt mye om fugler, så jeg kan dessverre ikke navnet på så mange av fuglene jeg så ved Kazinga Channel. Jeg kan imidlertid garantere at man vil få se en rekke ulike fuglearter, både små og store, i løpet av en båttur på kanalen.

Vi passerte en strekning der tusenvis av kvitrende småfugler holdt hus i det som minnet om en boligblokk for fugler. Her ble vi publikum på kvitrekonsert!

Vi fikk se både isfugler (pied kingfisher, øverst til venstre), pelikaner (nederst til venstre) og ørn (til høyre),  i tillegg til blant annet hegrer, digre maraboustorker og mange arter jeg ikke kan navnet på.

Dyreliv

En av verdens største konsentrasjoner av flodhester holder til i Kazinga Channel, og det skal godt gjøres å ikke få noen av dem i løpet av en båttur nedover kanalen.

Mesteparten av tiden holder flodhestene til i vannet, slik at bare deler av hodet synes, for å unngå dehydrering som følge av tynt ytre hudlag. Om kvelden og natten går de opp på land for å beite.

Vi var veldig heldige, og fikk se en mor med unge som lå og slappet av på land. Moren gløttet på øynene og kikket på oss, før hun tydeligvis vedtok at vi ikke utgjorde noen trussel, lukket øynene og døste videre.

Flodhestene ser klumpete og tunge ut, og det er de for så vidt også, men de kan bevege seg langt raskere enn man skulle tro. Kjeven og tennene er så sterke at en flodhest kan bite gjennom panserhuden til krokodiller. Omtrent 200-300 mennesker blir drept av flodhester hvert år, og de eneste pattedyrene som tar livet av flere personer per år, er tiger (600-800), løve (300-500), leopard (400) og elefant (200-500).

Nilkrokodiller er det også mange av i Kazinga Channel, men de er vanskeligere å få øye på enn flodhestene.

Vi fikk også se en flokk med elefanter i det fjerne, og en enslig antilope som gresset ved vannkanten.

Fiskerlandsby

Vi ble fortalt at det fantes noen små landsbyer i området da Queen Elizabeth National Park ble opprettet. Landsbyene fikk bli værende, og en av dem ligger ved Kazinga Channel. Da vi passerte, var tilsynelatende hele landsbyen i sving nede ved båtene. Fisk må renses, garn må klargjøres til neste dag, båtene må dras opp på land. En svær maraboustork spankulerte forventningsfullt blant folkene, sannsynligvis klar for å få seg litt fisk til lunsj så snart anledningen bød seg.

En av de som jobbet på båten vi befant oss på, vinket til seg en av fiskerne for å gjøre handel. Tipper at det var dagens middag for familien hans som ble sikret!

Lunsj på Mweya Safari Lodge

Da båtsafarien var over, kjørte vi opp til safarilodgen igjen. Der spiste vi lunsj, som bestod av en rikholdig buffet med varmmat.

Fra Mweya Safari Lodge er det god oversikt over kanalen og omgivelsene. Lodgen ligger på en halvøy, og veien dit går over en smal landstripe. Dette er sikkert et fint sted å bo, men prisen er høy, og for å være ærlig ville jeg slett ikke byttet ut opplevelsene jeg fikk ved å bo i et lite, enkelt, møblert telt på langt billigere Queen Elizabeth Bush Lodge. Mer om det en annen gang!

Da vi skulle dra, kom vi oss ikke av sted med en gang, for utenfor lodgen dukket det opp en hel storfamilie med mungoer, nærmere bestemt banded mongoose. Vi ble stående en stund og observere og fotografere de små krabatene som pilte rundt og gravde febrilsk i jorden mens de laget hurtige pipelyder.

Disse dyrene har faktisk så lynraske reflekser at de våger å gå til angrep på slanger, selv om de ikke er immune mot slangegift.

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Uganda i august 2018.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.