Sagrada Familia – evighetsprosjektet som mangler sidestykke

P1260682 – Kopi

Sagrada Familia er det mest besøkte landemerket i Spania, med omtrent 4,5 millioner besøkende hvert år. Bygget var den spanske arkitekten Antoni Gaudí sitt store livsprosjekt. Den særegne katedralen, som det ikke finnes maken til noe sted i verden, ble påbegynt i 1882.  Det er 136 år siden. Relativt nylig ble det faktisk fastsatt et årstall for ferdigstillelse av det som lenge har sett ut til å være et evighetsprosjekt.

Hvem var Antoni Gaudí?

Arkitekten Antoni Gaudí er et navn man knapt kan unngå å høre hvis man besøker Barcelona. Han ble født i 1852, utmerket seg i geometri og aritmetikk (tallteori, regning) på skolen, og gikk i lære hos faren, som var kobbersmed, før han begynte på arkitektstudier i 1873 . Han kombinerte studiene med arbeid som assistent i arkitektfirma, i tillegg til å jobbe hos en teppelegger, en glassmaker og en låsesmed.

Arkitektstudiene ble fullført i 1878. Etter hvert som han opparbeidet seg erfaring, fikk han stadig større oppdrag. Han var svært opptatt av naturlige former, og benyttet sjelden rette linjer. Andre inspirasjonskilder var jugendstilen, art nouveau, mosaikk, katalansk håndverk i smijern og murverk.

Gaudí har virkelig satt sitt preg på Barcelona med sin helt særegne arkitektur. Mange av bygningene hans er etter hvert blitt svært populære severdigheter, og flere er på UNESCOs verdensarvliste. Den mest berømte av dem alle er den uferdige katedralen Sagrada Familia. Dette var Gaudís store livsverk. Han arbeidet med dette praktbygget i 43 år, de siste tolv årene på fulltid, før han døde brått som 74-åring i 1926 etter å ha blitt påkjørt av en sporvogn. Gaudí levde på dette tidspunktet tilbaketrukket fra offentligheten, og kledte seg fattigslig slik at ingen kjente ham igjen. Liket hans ble funnet på et sykehus for fattige, men han fikk en verdig begravelse der en stor del av befolkningen i Barcelona var til stede. Han ble gravlagt i kapellet Our Lady of Mount Carmel i krypten i Sagrada Familia.

Collage Sagrada Familia 1

Sagrada Familias historie

Byggingen av Sagrada Familia startet i 1882, og var i utgangspunktet ikke Antoni Gaudí sitt prosjekt. Han ble imidlertid utnevnt til prosjektleder året etter byggestart, og gjorde da om på de opprinnelige planene slik at katedralen skulle bli slik han ønsket.

Under den spanske borgerkrigen, som pågikk mellom 1936 og 1939, ble bygget delvis ødelagt. Det samme ble skisser og arbeidstegninger som befant seg i Gaudís atelier. Heldigvis ble gipsmodeller reddet, riktignok i biter slik at man måtte forsøke å rekonstuere modellene og man kunne dermed fortsette konstruksjonen av basilikaen med utgangspunkt i Gaudís skisser.

Når skal Sagrada Familia stå ferdig?

De nåværende ansvarlige for byggeprosjektet, mener at de vil klare å få basilikaen ferdig innen 2026, altså til hundreårsjubileet for Gaudís død. Da vil konstruksjonen av praktbygget i så fall ha pågått i 144 år.

Så gjenstår å se om innspurten går som planlagt, da!

Placa de Gaudí

Ved den ene fasaden til Sagrada Familia, Facana del Naixement (Fødselsfasaden), er det anlagt en liten park med en dam. Vannet er nesten like grønt som trærne omkring den, og går du til enden av parken, får du fin utsikt til den store katedralen.

P1260632 – Kopi

IMG_0765 – Kopi

Eksteriør

Sagrada Familia er definitivt et byggverk uten sidestykke. Fasadene er smekkfulle av intrikate utsmykninger, figurer og kristne symboler. Den ferdige basilikaen skal ha 18 spir; ett for hver av de tolv apostlene, ett for hver av de fire evangelistene, ett for jomfru Maria og ett for Jesus.

IMG_0697 – Kopi
Facana del Naixement.

Facana del Naixement (Fødselsfasaden) ligger på østsiden av katedralen. Dette var den første fasaden som ble ferdigstilt, og også den som er sterkest preget av det originale designet til Gaudí. Kommer man tett innpå bygningen, får man et godt inntrykk av den utrolige detaljrikdommen.

Ved denne fasaden ligger inngangen for alle som har forhåndskjøpt billetter.

Collage Sagrada Familia 2
Facana de la Passió.

Vestsiden av bygningen kalles Facana de la Passió (Lidelsesfasaden), og er den fasaden som er mest kjent. Også her er utsmykningen rik, men helt annerledes enn på østsiden.

P1260690 – Kopi

Collage Sagrada Familia 3
Detaljer på Facana de la Passió.
IMG_0980 – Kopi
Detaljer på Facana de la Passió.

Collage Sagrada Familia 4

Utsikt fra tårnet

To av tårnene er åpne for besøkende. Man kan velge mellom et tårn på Facana del Naixement, med utsikt mot østlige Barcelona, og et tårn på Facana de la Passió, med utsikt mot sentrum.

Jeg var oppe i tårnet på Facana del Naixement.

IMG_0728 – Kopi

Det går heis opp i tårnene, men når man skal ned er man nødt til å ta bena fatt og bruke trappene.

IMG_0743 – Kopi

Alle utsiktsbildene her er tatt fra tårnet på Facana del Naixement.

Collage Sagrada Familia 5

IMG_0731 – Kopi

Velger du å ta turen opp i dette tårnet, kommer du også ut på en gangbro der du kan studere detaljer som ikke er så lette å se ordentlig fra bakkenivå.

Collage Sagrada Familia 6

Collage Sagrada Familia 7

Trappen er smal, og tårnet er høyt og hult i midten.

Interiør

Sagrada Familia er imponerende på utsiden, men det er den jammen innvendig også. Takhøyden i den ferdige katedralen vil være helt opptil 75 meter, og en rekke søyler preger det store kirkerommet. De fargesettes av lyset som skinner gjennom de digre vinduene med glassmalerier.

IMG_0856 – Kopi

Collage Sagrada Familia 8

Interiøret er sterkt preget av Gaudí. Søylene er for eksempel hans originale verk, formet som abstraherte trær som tydelig viser at naturen var en av hans store inspirasjonskilder.

Collage Sagrada Familia 9

Collage Sagrada Familia 10

Selv trappene i Sagrada Familia er helt unike.

Collage Sagrada Familia 11

Farger og glassmalerier

De svære vinduene med fargesterke glassmalerier var det første jeg la merke til da jeg kom inn i det store kirkerommet. Gaudí brukte lyset bevisst, og det er nok for eksempel ikke tilfeldig at morgensolen stiger opp og kaster dagens første solstråler på nettopp Fødselsfasaden. Arkitekten mente at farger var the expression of life, og mente derfor det var viktig at man følte fargenes tilstedeværelse i Sagrada Familia. Han brukte farger på enkelte utvendige detaljer, på elementer i interiøret og ikke minst i glassmaleriene.

Collage Sagrada Familia 12

Collage Sagrada Familia 13

IMG_0891 – Kopi

IMG_0905 – Kopi

Collage Sagrada Familia 14

IMG_0914 – Kopi

IMG_0937 – Kopi

Hvordan vil katedralen se ut når den er ferdig?

I 2013 ble Sagrada Familia filmet ved hjelp av et helikopter. Filmopptaket ble bearbeidet med animasjon for å vise hvordan katedralen kommer til å se ut når den er ferdigstilt. Innmari stilig!

Vil du se nærmere på Sagrada Familia?

Hvis du er interessert i å se flere detaljer og få et bedre helhetsinntrykk av Sagrada Familia, kan jeg anbefale denne filmen:

Nyttig informasjon

Billetter

Et besøk i Sagrada Familia er ikke gratis. Det er sterkt anbefalt å kjøpe billetter på forhånd for å være sikker på å få komme inn samt unngå å måtte stå i lang billettkø.

For tiden (oktober 2018) tilbys følgende billetter:

  • Inngang, 15 euro.
  • Inngang og audioguide, 22 euro.
  • Inngang og omvisning med guide, 24 euro.
  • Inngang, audioguide og billett til Gaudí House Museum i Parc Güell, 24 euro.
  • Inngang, audioguide og besøk i et av tårnene, 29 euro.

Det er egne priser for seniorer, studenter og personer under 30 år. Gratis for barn under 11 år.

Besøk i tårn

Vi valgte billetten som inkluderte besøk i et tårn. Da måtte vi velge hvilket av de to tilgjengelige tårnene vi ville besøke, Tower on the Passion facade eller Tower on the Nativity facade. Jeg leste diverse anbefalinger på blant annet Tripadvisor før jeg bestilte billetter, men konkluderte med at folk stort sett virket fornøyd uansett hvilket tårn de hadde besøkt. Jeg bestemte meg for Tower on the Nativity facade, og var godt fornøyd med opplevelsen. Siden jeg ikke var oppe i det andre tårnet, kan jeg imidlertid ikke komme med noen sammenligning eller konkret anbefaling.

Barn under seks år kan ikke besøke tårnene, og barn under 16 år må være i følge med voksne. Det er også noen begrensninger knyttet til personer med fysiske funksjonsnedsettelser, da et besøk i tårnene innebærer mye gåing i trapper. Man tar heisen opp i tårnet, men må gå ned igjen. Det ble opplyst om at det ikke ble gjort unntak fra dette.

Viktig

Husk at priser og regler kan endres, uten at dette blogginnlegget blir forandret. Finn oppdatert informasjon på den offisielle nettsiden til Sagrada Familia.

Mer informasjon

Du finner masse nyttig og interessant informasjon på www.sagradafamilia.org/en.

IMG_0730 – Kopi
Kø for henting av audioguide.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.