Å møte sjimpanser i Kibale nasjonalpark

IMG_7866 – Kopi

Når jeg tenker på nasjonalparker på det afrikanske kontinentet, er det først og fremst bilder av sjiraffer, elefanter og løver som dukker opp i tankene mine. Kibale nasjonalpark i Uganda er imidlertid kjent for helt andre dyr. Her lever forskjellige fugler og aper, men hovedrollen innehas av sjimpansene.  

Jeg har aldri sett sjimpanser i det fri, men nå er tiden kommet for å gjøre noe med det.

IMG_7888 – Kopi

Kibale nasjonalpark dekker et område på 560 kvadratkilometer, og her finnes hundrevis av sjimpanser, i tillegg til en rekke andre aper. Dette gjør at den relativt lille parken kan skryte av å ha en av verdens tetteste primatpopulasjoner.

Parkens hovedkvarter ligger i Kanyanchu. Derfra kan man bli med på guidede turer av ulik varighet for å se sjimpanser, og det er akkurat det vi skal gjøre denne morgenen.

IMG_7885 – Kopi

Før vi går ut i skogen sammen med guiden, får vi litt informasjon og viktige instrukser.

Collage - Sjimpansetrekking i Kibale nasjonalpark

Skogen er grønn, frodig og våt. Det regner ikke akkurat nå, men regnjakken ligger klar i sekken min. I løpet av de første minuttene på den opptråkkede skogsstien, møter vi flere små grupper som er på vei tilbake til besøkssenteret. De ser fornøyd ut, alle sammen, og bekrefter at jo, da, de har sett sjimpanser.

Sjimpansene lever i familier som kan ha et relativt stort territorium å bevege seg på, og de er heldigvis ville dyr som går hvor de vil, så noen garanti for å møte dem har man aldri. De fleste får likevel oppfylt ønsket om å møte de flotte dyrene når de kommer til Kibale nasjonalpark. Noen av de mange sjimpansefamiliene i parken er gjennom mange års arbeid blitt vant til å ha mennesker rundt seg, og kan derfor oppsøkes av grupper med turister som får være i nærheten av dyrene i inntil en time.

P1250472 – Kopi
Ser du sjimpansen på dette bildet?

Jeg har forberedt meg på å måtte gå et stykke, men innen vi har gått i et kvarter, hører vi lyder fra et sted der inne i den tette skogen. Sjimpanser, uten tvil.

Snart stanser vi. Guiden speider opp i et tre, peker. Jeg stirrer opp i de grønne trekronene, ser først ingen ting, men så oppdager jeg den. Den første sjimpansen jeg har sett ute i det fri. Høyt oppe på en gren. Den hviler.

IMG_7807 – Kopi

Så ser vi flere sjimpanser oppe i trærne, ganske langt unna oss. Guiden forteller at de stort sett holder seg oppe i trærne når det har regnet. Det blir kaldt for dem å være på den våte bakken. I stedet foretrekker de å hvile høyt der oppe på grenene, kanskje bygge et reir, som forlates når familien flytter seg videre neste dag, til et sted der et nytt reir må bygges.

IMG_7849 – Kopi

Vi beveger oss videre, vekk fra stien, inn blant busker og trær, til vi kommer til en liten lysning. I trærne rundt oss oppdager vi stadig flere sjimpanser.

IMG_7822 – Kopi

IMG_7800 – Kopi

IMG_7840 – Kopi

Sjimpansene strekker seg ut etter frukter der oppe i trærne. Restene havner på bakken. Eller på oss. Jeg skvetter når jeg plutselig treffes av noe som kommer dalende fra treet over meg. Med stor lettelse konstaterer jeg at det er våte fruktrester, og ikke avføring. Jeg drar fram litt papir og tørker av klær og kamerastropp, før blikket på nytt vendes mot dyrene der oppe i trærne.

IMG_7830 – Kopi

Etter en stund, begynner den ene sjimpansen å klatre ned fra et tre.

IMG_7851 – Kopi

Den kommer til å dukke opp like ved siden av meg!

IMG_7859 – Kopi

Det skjer så raskt at jeg ikke rekker å stille inn kameraet, så jeg bare knipser i vei. Sjimpansen holder høy fart, og bildet blir uklart. Det spiller ingen rolle.

«Follow me», sier guiden, og strener hurtig inn i skogen i den retningen to av sjimpansene har forsvunnet. Vi gjør som han sier. Dukker under grener, holder kvister for hverandre slik at de ikke skal treffe et ansikt, skritter over knudrete røtter, bøyer oss under falne trær. Det rasler i vått løv under føttene våre, og vanndråper spretter fra vegetasjonen rundt oss når vi baner oss vei gjennom skogen.

IMG_7866 – Kopi

Til slutt bestemmer sjimpansene seg for å klatre opp i hvert sitt tre. Vi stanser, blir stående og se på dem en stund. Dyrene enser oss tilsynelatende ikke.

Etter en stund må vi gå. Vi har tilbragt en time i dyrenes nærvær, det er ikke tillatt å bli værende lenger sammen med dem. Nå må de få være i fred.

IMG_7861 – Kopi

Vi tar et gruppebilde, studerer en vekst som slynger seg rundt en trestamme, følger etter guiden gjennom den tette vegetasjonen. Plutselig befinner vi oss på en sti. Jeg som trodde vi hadde forflyttet oss dypt inn i skogen!

Vi smiler, hele gjengen. Det er ikke til å unngå når man nettopp har møtt en hel sjimpansefamilie i en skog i Uganda.

 

Viktig å vite

  • Sjimpansene er mottakelige for sykdommer som overføres fra mennesker, så ikke beveg deg inn på apenes territorium dersom du er syk. Det gjelder også tilsynelatende uskyldige forkjølelser.
  • Hvis du må gjøre ditt fornødne i skogen, må du grave et hull på minst 30 centimeter.
  • Det er ikke tillatt å spise i nærheten av sjimpansene.
  • Du må ikke bruke blitz når du tar bilder.
  • Det er ikke lov å gå nærmere sjimpansene enn åtte meter. Sjimpansene er ikke klar over denne regelen, så det kan hende de strener rett forbi deg, hvis du er heldig. Men som regel holder de seg på trygg avstand fra mennesker, gjerne oppe i trærne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.