Slik blir du klar for å overnatte i hengekøye

I sosiale medier dukker det stadig opp inspirerende bilder av hengekøyer i vakker natur rundt omkring i landet, gjerne med innbydende utsikt mot skog, sjø, hav, fjord eller fjell. Frister det med en natt i hengekøye? Her får du nyttige tips til din første hengekøyetur!

Fordeler med å velge overnatting i hengekøye

Det har blitt stadig mer populært å overnatte i hengekøye. Det skjønner jeg godt, for det er definitivt noen fordeler med hengekøyer:

  • De er små og lette å bære med seg.
  • De er enkle å henge opp, og det tar kortere tid enn å slå opp et telt.
  • Du trenger kun to solide trær i passe avstand fra hverandre, i motsetning til teltplasser som gjerne må være relativt flate.
  • Det er mer behagelig å ligge i hengekøye enn på bakken. Ingen forstyrrende røtter, steiner eller helninger.
  • Det gjør ingen ting om bakken er bløt, hengekøya holder seg tørr uansett. Ja, med mindre det regner og du ikke har noen form for regnskydd over deg, selvfølgelig!

Er det ukomfortabelt å sove i hengekøye?

Her om dagen snakket jeg med en som uttrykte stor skepsis mot sovekomforten i en hengekøye. Selv har jeg erfart å bli overrasket over hvor behagelig dette overnattingsalternativet faktisk er. Mange har ligget i ulike hengekøyer før, gjerne varianter som ikke vært beregnet på overnatting. Det du trenger er en hengekøye som er laget for overnattingsbruk, slik at du ligger stabilt og trygt og kan snu deg i løpet av natten uten å være redd for å tippe rundt og stupe rett i bakken.

Hun som var skeptisk, lot seg overbevise og skulle gå til anskaffelse av hengekøye og prøve selv. Det synes jeg du også skal gjøre!

Jeg sov som en stein den første gangen jeg overnattet i hengekøye.

Hva trenger du?

Hengekøye

Du trenger som sagt en hengekøye som er beregnet på overnatting. Det finnes ulike varianter på markedet, men den mest populære er nok Ticket to the Moon. De finnes i ulike fargekombinasjoner og størrelser. Vil du dele hengekøya med noen, eller bare breie deg ut, velger du dobbelkøye.

Hvis du ikke vil ligge med bøyd rygg, trenger du en hengekøye hvor det er mulig å ligge litt på skrå, eventuelt på tvers.

Selv har jeg en hengekøye av merket Amazonas. Den ble kjøpt på Spejdersport i Danmark, og jeg er fornøyd med den.

Opphengstau

Det finnes ulike typer opphengstau. Velg et opphengssystem som er lett å bruke og skånsomt mot trærne (flatt som et bånd i stedet for rundt tau), for eksempel Moonstrap fra Ticket to the Moon.

Myggnett

Det er som regel vanskelig å slippe unna mygg eller andre innpåslitne insekter her i landet, så det er lurt å ha et myggnett. På min hengekøye er myggnettet festet til køya med glidelås, mens Ticket to the Moon har en variant som henges opp rundt hengekøya. Myggnettet festes i et tau som strekkes mellom trærne et stykke over hengekøya.

Tarp (regn-/vindskydd)

Hvis det blåser eller det er fare for nedbør, er det lurt å bruke en tarp over hengekøya. Du kan også bruke en vanlig presenning, som fås kjøpt billig på for eksempel Clas Ohlson.

Liggeunderlag i skum

Selv på relativt varme sommerdager, kan natten bli kjølig. Det merkes når du ligger i en hengekøye. Soveposen blir flatklemt mot det tynne hengekøyestoffet, noe som gir svært dårlig isolasjon mot nattekulden. Det er ikke spesielt gøy å fryse seg gjennom natten, så du bør sørge for å ha et isolerende underlag å ligge på. Et mykt liggeunderlag i skumplast gjør nytten, men du kan også bruke ulltepper eller skinnfeller.

Synes du det høres knotete ut med liggeunderlag i hengekøya? Min erfaring er at det faktisk fungerer veldig bra!

Sovepose

Hva slags sovepose du bør bruke, avhenger selvfølgelig av vær, temperatur og hvor lett du fryser. Husk at du sover under åpen himmel når du overnatter i hengekøye, noe som gjør at det selvsagt blir kjøligere enn om du befinner deg inne i et telt.

Selv mener jeg det er bedre å bli litt for varm slik at jeg må åpne soveposen, enn å fryse fordi soveposen ikke varmer godt nok.

Ullundertøy

Også påkledningen vil naturligvis variere ut fra vær og hvor lett du fryser, men det er ikke tull at det som en hovedregel er lurt å bruke ull innerst mot kroppen når man sover utendørs. Et sett med ullundertøy er et godt utgangspunkt, og så føyer du til ullgenser, ullhals, ullsokker og andre plagg etter behov. Husk at det er bedre å ha ubrukte klær i sekken enn å fryse seg gjennom natten fordi du la igjen de varmeste plaggene hjemme!

Lue

Store deler av året, ofte også om sommeren, kan det bli såpass kjølig om natten at mye av kroppsvarmen forsvinner gjennom hodet. Det kan derfor være lurt å sove med lue.

Liggeunderlag i skumplast, sovepose og myggnett.

Hvordan henge opp hengekøya?

Du trenger to solide trær i passe avstand fra hverandre. Vanligvis er 4-5 meter ideell avstand.

Sørg for at buen på hengekøya ikke blir for stor, slik at det blir ubehagelig å sove i den. Pass også på at hengekøya ikke blir for strak; da kan den bli ustabil, i tillegg vil du sannsynligvis få en stram hengekøyevegg på hver side når du legger deg ned, slik at det blir trangt og ukomfortabelt å sove der.

Fest hengekøya så lavt at det er enkelt å komme opp og ned av den.

Hvordan henge opp regn- og vindskydd?

Hvis det blåser, kan det være lurt å ikke ha for stor avstand mellom hengekøya og tarpen. Kort avstand gir bedre beskyttelse mot vinden.

Stram tarpen eller presenningen ordentlig slik at den ikke blafrer og lager støy gjennom natten.

Er du klar for hengekøyetur?

Kunne du tenke deg å teste hengekøyeovernatting? Eller kanskje du allerede har overnattet i hengekøye? Hvis du har noen gode tips å tilføye, kan du gjerne bruke kommentarfeltet!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.