Söta brors hovedstad

Hovedstaden i vårt naboland i øst er jammen pen. Kanskje er det på grunn av alle kanalene og elvene som deler opp byen i mange små og store øyer. Kanskje er det bygningene, de rene gatene eller de små parkene. Eller kanskje stemningen i byen en nydelig julidag. Jeg synes i hvert fall byen viste seg fra en fin side nå i helgen.

Jeg har vært i Stockholm to ganger tidligere. Den første gangen reiste jeg med tre venner. Vi fløy til Stockholm, var på konsert i Globen, overnattet en natt på et hostell i bydelen Södermalm, vandret litt rundt i Gamla Stan og fløy tilbake til Oslo. To dager fri fra jobb midt i uka i slutten av august, etter å ha jobbet helt siden studiene ble fullført i juni. Det var sommerferien min det året. Den andre gangen var jeg på vei til Estland. Koret mitt skulle på turné der, men med et budsjett på 2 000 kroner per person, en sum som skulle dekke all reising og overnatting i fem netter, fikk vi trøbbel med å finne billige nok flybilletter til Estland. Det endte med at vi fløy til Stockholm, hang der i fire timer og tok båt til Tallinn, og hjemturen startet med en fire timer lang busstur fra Tallinn til den latviske hovedstaden Riga, hvor vi satte oss på flyet til Oslo. Fire timer i Stockholm er ikke mye, men vi rakk i hvert fall en rusletur i Gamla Stan og en tur innom Åhléns.

Denne gangen hadde jeg bedre tid. Mamma og jeg tok toget fra Oslo fredag ettermiddag, og sjekket inn på hotellet om kvelden. Lørdag tuslet vi rundt i Gamla Stan, en hyggelig liten del av byen. Der er smale, brosteinsbelagte gater og murhus i duse farger, og hvis man smetter unna turistfellegatene med butikker, kaféer og restauranter og horder av folk, kan man tusle rundt nesten helt alene, nyte stillheten og fundere over hvordan livet i Stockholm var den gangen husene ble bygget.

(1028)

(1042)

(1056)

(1057)

(1062)

(1076)

(1081)

(1093)

(1097)

(1113)

(1116)

Siden julisolen strålte og temperaturen var høy, var det litt begrenset hvor mye trasking det ble på oss. I stedet for å strene rundt til flest mulig severdigheter, brukte vi heller god tid i Gamla Stan og sentrum, feiret godværet med isspising og tok oss tid til litt shopping for å få pause fra solen. På søndag tok vi toget hjem. Det er fortsatt mye jeg ikke har sett i Stockholm, men det får vente til en annen gang.

(1159)

(1162)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.