Steder å besøke på Reykjanes

IMG_1216 – Kopi

Reykjanes er halvøya der den internasjonale flyplassen Keflavik ligger. De færreste bruker særlig lang tid her, bortsett fra den tiden det tar å bade i Den blå lagune. Halvøya har imidlertid mer å by på for dem som tar seg tid til å utforske området nærmere.

Det er verdt å nevne at disse stedene ikke er på langt nær så folksomme som en del av de mest besøkte plassene langs den gylne sirkel og sørkysten. Unntaket er naturligvis Den blå lagune – der kan det være temmelig mange folk.

Den blå lagune – avslapping i geotermisk spa

Dette er en av de absolutt mest kjente turistattraksjonene på Island. Den blå lagune er svært lett tilgjengelig der den ligger midt i en lavaørken mellom landets hovedflyplass og hovedstaden Reykjavik, og det passer perfekt å ta turen innom her på vei fra eller til flyplassen.

Vannet er rikt på mineraler, og temperaturer på opp mot 40 grader, gjør at dette er et sted hvor man det er behagelig å bade utendørs selv om snøen faller og vinden suser over lavaslettene som omkranser den kjente attraksjonen.

Anlegget inneholder blant annet fosser, broer, badstue og forskjellige spafasiliteter, og midt i lagunen er det attpåtil bygget en bar som serverer øl og drinker til badende gjester.

Visste du forresten at dette ikke er en naturlig varm kilde? Vannet i Den blå lagune er faktisk spillvann fra et kraftverk.

Les mer: Den blå lagune på Island

IMG_9483
Dette bildet er hentet fra en gratis bildedelingstjeneste på Internett.

Island - Den blå lagune

Kleifarvatn – områdets største innsjø

Dette er den største innsjøen på Reykjanes. Beliggenheten er fin, og det finnes flere rasteplasser langs veien hvor du kan få flott utsikt over sjøen og omgivelsene.

P1230274 – Kopi

IMG_1098 – Kopi

Hjertet – en gressflekk i golde omgivelser

Okei, dette er egentlig ikke en veldig spennende severdighet, men det er i hvert fall en aldri så liten kuriositet. Et sted langs veien omtrent midtveis mellom Seltún (se neste punkt) og den sørlige enden av Kleifarvatn, finnes et grønt gresshjerte på en liten haug. Kjører du sørover, får du hjertet på høyre side.

IMG_1114 – Kopi

Seltún – få et glimt av jordens indre krefter

Her kan du vandre rundt på tilrettelagte gangveier blant varme kilder, dampskyer og boblende leirgryter. Omtrent tusen meter under overflaten, kommer temperaturen helt opp i over 200 grader. På overflaten er temperaturen gjerne rundt 80-100 grader. Det er ganske fascinerende å få et glimt av noe av det som rører seg under oss.

Ulempen er at du må holde ut med den intense stanken av hydrogensulfid. Det er virkelig ingen overdrivelse å si at det stinker som en svær mengde råtne egg.

Les mer: Stinkende severdighet i Seltún

P1230294 – Kopi - Island - Seltun

IMG_1153 – Kopi - Island - Seltun

IMG_1164 – Kopi - Island - Seltun

Krýsuvíkurbjarg – lett tilgjengelig fuglefjell

Omtrent tre kilometer sør for Seltún, helt ute ved havet, ligger fuglefjellet Krýsuvíkurbjarg. Her finnes en av de største sjøfuglkoloniene på Island. Langs en femten kilometer lang strekning med opptil førti meter høye klipper, hekker rundt 57 000 sjøfugler om sommeren. Her kan man se blant annet måker, alker, lomvier, polarlomvier og en og annen lundefugl. Det er ganske fascinerende å se fuglene klore seg fast i den stupbratte fjellsiden.

Les mer: Fuglefjellet Krýsuvíkurbjarg

IMG_1167 – Kopi

Collage Krýsuvíkurberg

IMG_1200 – Kopi

Hvis jeg hadde mer tid…

Med mer tid til å utforske halvøya, ville jeg besøkt disse stedene:

  • Det geotermiske området Gunnuhver, som ligger sørvest på Reykjanes. Stedet minner om Seltún. Her kan man blant annet se landets største leirgryte, en 20 meter bred grop der gjørmen putrer.
  • Den dramatiske kysten ved fyrtårnet Reykjanesviti, med bratte klipper og svære steiner i havet.
  • Det oransje fyrtårnet i nærheten av den hvite trekirken Strandarkirkja.

 

 

Har du besøkt noen av stedene på Reykjanes? Kanskje du har noen tanker eller tips å tilføye?

__________________________________________________________________________________________________

Her finner du flere blogginnlegg om Island:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Den blå lagune i mars 2013, mens Seltún og Krýsuvíkurberg ble besøkt i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *