Stinkende severdighet i Seltún

P1230294 – Kopi

På Reykjaneshalvøya, ikke så langt fra den internasjonale flyplassen Keflavik, ligger det geotermiske området Seltún i Krýsuvík. Der kan du vandre rundt blant varme kilder, dampskyer og boblende leirgryter.

Seltún ligger i et område med mye synlig vulkansk aktivitet. Mindre enn tusen meter under bakken kommer temperaturen helt opp i over 200 grader, og Seltún er et av stedene hvor man kan få et inntrykk av hvilke krefter som rører seg der nede. På overflaten er temperaturene gjerne rundt 80-100 grader, men det er jammen varmt nok!

IMG_1150 – Kopi

IMG_1118 – Kopi

IMG_1164 – Kopi

Eimen av hydrogensulfid ligger tungt over området selv når det blåser – og det gjør det nok mesteparten av tiden. Det er en klisjé å si at det stinker som råtne egg, men det stemmer virkelig! Lukten var mer intens og kvalmende her enn de tilsvarende stedene jeg har vært.

Rundt kildene dannes store avleiringer av svovel, som tidligere ble brukt til fremstilling av krutt.

Collage Seltún

IMG_1153 – Kopi - Island - Seltun

Området er godt tilrettelagt for besøkende. Det er bygget gangveier i tre som snor seg blant boblende og sydende vann, slik at man skal kunne komme nær den fresende jorden på en trygg måte. Informasjonsskilt er satt opp for dem som ønsker å lære litt om det geotermiske området.

P1230308 – Kopi

I nærheten

Har du tid og krefter, kan du gå til toppen av fjellet for å se utsikten over hav og innsjøer. Dette fikk jeg ikke gjort selv, så jeg kan ikke vurdere om det er verdt å bruke tid på en slik tur.

I tillegg til rykende kilder og stinkende svovellukt, kan området by på fargerike kratersjøer; Grænavatn, Gestsstaðavatn og Augun, to like sjøer som ligger på hver sin side av hovedveien. Grænavatn er den største. Den er 46 meter dyp, og skal ha en dypgrønn farge. Dessverre visste jeg ikke om at det var noe spesielt med disse sjøene da jeg var der, så jeg tok ikke noen nærmere titt på dem.

P1230288 – Kopi

Praktisk informasjon

Det går ingen busser til dette området, så det anbefales å disponere bil. Billeie er den vanligste måten å komme seg rundt på når man reiser på Island.

__________________________________________________________________________________________________

Her finner du flere blogginnlegg om Island:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *