Strandliv ved Svartehavet

1011-kopi
Foto: Geirid Aune Klepaker

Georgia ble et av mine favorittland etter at jeg var der i juni 2015. Det er mange grunner til dette: lett og trygt å reise rundt, gammel og spennende historie, flott natur, varierte opplevelser, god mat og hyggelige og hjelpsomme mennesker. Tidligere har jeg fortalt om fjellturer, gamle steinkirker og en fascinerende grotteby beliggende i en fjellside, og i dag skal jeg ta dere med til Svartehavet.

På slutten av en to uker lang reise fra sted til sted i Armenia og Georgia, hadde min venninne og jeg sørget for å legge inn noen dager med latmannsliv på en strand ved Svartehavet. Det finnes flere plasser å velge mellom dersom man ønsker en strandferie i Georgia, men for oss falt valget på Kvariati, et lite sted nesten helt nede ved grensen til Tyrkia.

1033-kopi

Kvariati ligger femten kilometer sør for Batumi, en by med 121 000 innbyggere. Batumi regnes for å være den georgiske sommerferiehovedstaden, og er nok verdt et besøk, ut fra hva jeg har lest, men vi valgte å hoppe over byopplevelser og kom oss i stedet videre til Kvariati. Der er vannet visstnok klarere enn ved Batumi, og folkemengdene mindre. Vi var der ved månedsskiftet juni/juli, og det var nok før turistsesongen slo inn for alvor, for det var langt fra fullt av folk i Kvariati.

1016-kopi

Kvariati ligger på en smal landstripe mellom Svartehavet og en bratt, grønnkledd fjellside. Fordi grensepasseringen til Tyrkia ligger like ved, dundrer biler, lastebiler og vogntog forbi på veien som også har fått plass mellom fjellet og vannet. En dag gikk vi oss en tur langs denne veien helt til grensen mot Tyrkia, men vi dro ikke over til den tyrkiske siden. Dette er langt fra en tur jeg vil anbefale, for veien var støvete og trafikkert, og vi måtte både passe nøye på hvor vi satte føttene og sørge for å holde oss godt unna kjøretøyene som dundret forbi, så det var ikke mye rom for å nyte utsikten over vannet og fjellene, for å si det sånn.

1051-kopi
Her ligger Kvariati som en lang stripe med bebyggelse mellom fjellet og vannet.
1045-kopi
Utsikt fra stranden nedenfor hotellet mot gråblå, tyrkiske fjell.
986-kopi
Man trenger tydeligvis lykkeønskninger for å krysse grensen mellom Georgia og Tyrkia.

Jeg synes ikke veien gjennom Kvariati var forstyrrende – strengt tatt trenger man ikke å forholde seg så mye til den, siden hotellene stort sett ligger nede på stranden. Der finner man også en restaurant – kanskje flere etter hvert, for stedet er i utvikling, og vi så at det ble bygget litt her og der.

Vi bodde på Hotel Lazuri, og fikk et stort, gjennomgående rom i øverste etasje med store vinduer og balkong med fin utsikt.

1035-kopi
Vi bodde helt øverst til venstre på det oransje hotellet til venstre i bildet.

collage-kvariati-1

1049-kopi
Utsikt fra balkongen.

Det var gråvær og regn mesteparten av tiden vi var i Kvariati, men vi fikk i alle fall slappet av akkurat så godt som vi hadde håpet.

Vannet var ikke rukket å bli spesielt varmt, men temperaturen var såpass grei at til og med jeg, som mener det må være minst tjue grader i vannet før jeg hopper uti, fikk badet.

1042-kopi

1041-kopi

Det er ikke så mye å finne på i selve Kvariati, men dersom man er ute etter fred og ro og en strand, er dette et fint sted å dra til. Det finnes dessuten utfluktsmål i nærheten, som for eksempel Batumi som jeg nevnte tidligere.

1044-kopi

1014-kopi
Foto: Geirid Aune Klepaker

1002-kopi

collage-kvariati-2

__________________________________________________________________________________________________

Fakta og reisetips

  • De fleste som skal til Kvariati kommer sannsynligvis via Batumi. Derfra er det enkleste å ta taxi til Kvariati. Taxi er billig i Georgia. Det finnes også marshrutkaer (minibusser) som man kan ta fra Batumi, og dette koster en slikk og ingen ting. Marshrutkaene har sin endestasjon i Sarpi, som ligger ved den tyrkiske grensen.
  • Vi bodde på Hotel Lazuri, og betalte 327 kroner per natt (juli 2015) for et dobbeltrom. Deler man dette på to blir det en veldig ok pris per person. Hotellet hadde en fin beliggenhet, og rommet vårt var i hvert fall stort, fint og rent.
  • Det var ikke mange spisesteder å velge mellom da vi var der, men det fantes en restaurant som var lett å oppdage når man ruslet langs stranden. Der ble det servert både georgisk mat og retter som pasta bolognese. Maten var god. Vi var også på en liten restaurant som lå på den andre siden av hovedveien, rett ved veien, noen få minutters gange fra Hotel Lazuri i retning Batumi. Veldig god mat, og hyggelig betjening.
  • Langs hovedveien finnes noen småbutikker der man får kjøpt dagligvarer og frukt/grønnsaker.
  • Stranden er steinete – bruk av badesko anbefales om du synes det er ubehagelig å gå barbent på steiner.

__________________________________________________________________________________________________

Lese mer om Georgia? Klikk her for oversikt over tidligere innlegg.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.