Templer i Kyoto: Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Ved motsatt ende av den store dammen blinker et forgylt tempel mot meg. Gullfargen, blå himmel og vårgrønne bartrær reflekteres vakkert i blikkstille vann. Løvtrærnes nakne grener strekker seg mot himmelen og rammer inn bildet av den staselige bygningen. Det er ingen tvil. Dette er Gullpaviljongen.

I den japanske storbyen Kyoto, som har et befolkningstall på 1,5 millioner, finnes visstnok
1 600 buddhisttempler og 400 shintotempler. Et av de mest kjente er Rokuon-ji, bedre kjent som Kinkaku-ji, som kan oversettes til Gullpaviljongen. Buddhisttempelet er et av 17 steder som har en samlet plass på UNESCOs verdensarvliste under betegnelsen Historic Monuments of Ancient Kyoto.

Det originale tempelet var fra 1397, men i 1950 ble bygningen totallskadd i brann etter å ha blitt påtent av en psykisk syk munkelærling som deretter forsøkte å ta livet sitt like i nærheten. Han overlevde, og ble dømt til syv år i fengsel, men ble løslatt på grunn av psykisk sykdom. I 1955 døde han av tuberkulose.

Tempelet man ser i dag, ble bygget i 1955. Navnet kommer av at de to øverste etasjene er dekket av et tykt lag med bladgull.

Når man besøker Gullpaviljongen, følger man en gangvei rundt dammen, gjennom zenhagen som er et godt eksempel på japansk hagekunst. Der er nøye utplasserte steiner, planter og broer, godt vedlikeholdt mosebunn og friserte bartrær.

Man kan ikke forvente å være alene, siden dette er et av de mest besøkte templene i landet, men jeg opplevde ingen trengsel da jeg var der i slutten av mars.

Jeg har sett at noen synes Sølvpaviljongen (kommer tilbake til den senere) er penere enn Gullpaviljongen, og at det ikke er nødvendig å besøke begge. Min mening er at de to tempelområdene var så forskjellige at de ikke kan sammenlignes, og at det absolutt ikke var bortkastet tid å besøke begge stedene.

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.