Den forbløffende terrakottahæren i Xi’an

IMG_2517 - Kina - Xi'an - terrakottahæren

Herskere rundt omkring i verden har jammen funnet på mye sprøtt. Den kinesiske keiseren Qin Shi Huang Di sørget for eksempel for å få laget en enorm hær av krigere med hester og våpen av leire. Denne etter hvert så berømte terrakottahæren skulle vokte ham etter hans død.

Den berømte terrakottahæren ligger i Xi’an, en by som ligger 111 kilometer sørvest for Beijing. Thordis og jeg tok nattog fra Beijing, og ankom Xi’an klokken halv ni om morgenen. Etter å ha tatt drosje til hotellet og summet oss litt, tok vi buss tilbake til togstasjonen og ny buss videre til stedet hvor terrakottahæren befinner seg.

Det var ikke særlig godt skiltet fra busstoppet til museet, men det gikk likevel greit å finne fram. En kinesisk dame og hennes datter på kanskje sju år gikk et stykke foran oss, men så seg stadig tilbake og passet på at vi fulgte etter dem slik at vi kom til riktig sted, uten at vi egentlig hadde vekslet et eneste ord. Det var en slags taus kommunikasjon ved hjelp av blikk og smil.

Etter å ha kjøpt billett, kom vi inn på det svære området hvor museet ligger. Her var det heller ikke spesielt god skilting, og ingen bygninger var å se, bare flere asfalterte gangveier i det som så ut til å være en stor park. Men vi gikk samme vei som de fleste andre, og etter hvert dukket museumsbygningene opp.

Vi var klare for å stå ansikt til ansikt med terrakottakrigerne!

IMG_2702 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2712 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

Qin Shi Huang Di var bare tretten år da han ble keiser av Qin i 247 f.Kr. Han var redd for døden, og så snart han hadde besteget tronen, fikk han igangsatt arbeidet med å lage hæren som skulle beskytte ham i livet etter døden.

IMG_2491 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

Med tiden forsvant terrakottahæren under et tykt lag med rødlig sandjord.  I 1974, mer enn to tusen år etter at arbeidet med å lage hæren startet, ble deler av figurene oppdaget ved en tilfeldighet av kinesiske bønder som drev med brønnboring. Siden den gang har arkeologer etter møysommelig pirkearbeid funnet rundt 8 000 soldater og hester.

Det antas at dette bare er om lag en fjerdedel av den opprinnelige hæren. Keiseren skal etter sigende ha hatt en armé bestående av 30 000 menn, og man tror at han fikk laget en kopi av hele denne hæren. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til det endelige antallet. Til nå er det nemlig funnet tre kamre med terrakottafigurer, og et fjerde kammer som var tomt. Kanskje ble ikke hæren fullført?

IMG_2489 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

Keiserens billedhuggere var utrolig dyktige, og har skapt imponerende naturtro figurer. Men det mest forbløffende er at ingen av dem er like. De har forskjellige ansiktstrekk, frisyrer, kroppsholdning, folder i klærne… Hver eneste terrakottakriger er helt unik.

IMG_2473 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2522 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2534 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

Over 700 000 arbeidere skal ha vært med på å lage terrakottahæren. Det er en vanvittig stor gjeng!

IMG_2553 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2579 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2601 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

Noen av figurene mangler hodene sine.

Collage terrakottahæren 2 - Kina - Xi'an

Arbeidet med å avdekke og pusle sammen terrakottafigurer pågår fremdeles.

Collage terrakottahæren 1 - Kina - Xi'an

IMG_2709 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

IMG_2472 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren

 

Er det ikke fascinerende at én person fikk iverksatt dette utrolige prosjektet på grunn av sin angst for døden?

 

Praktisk informasjon

  • Det offisielle navnet på museet er Emperor Qinshihuang’s Mausoleum Site Museum.
  • Museet ligger 20 kilometer øst for Xi’an.
  • Kommer du fra Xi’an, kan du ta buss nummer 306 fra busstasjonen like ved togstasjonen ved bymurens North Gate (altså ikke hurtigtogstasjonen som ligger lenger nord i byen). Det var en stor buss, og den var tydelig merket. Bussen har hyppige avgangstider, og prisen for en billett var 7 Yuan. På kartappen maps.me (anbefales) er busstoppet ved museet merket med «306 bus stop».
  • Få noen i resepsjonen på hotellet til å skrive en lapp på kinesisk med informasjon om hvor du skal og hvilken buss du skal ta. Hotellet jeg bodde på hadde ferdiglagde lapper til utdeling, så det var tydelig at det var behov for det. Lappen gjorde det enkelt å finne fram – det var bare å vise lappen til noen og bli pekt i riktig retning.
  • Jeg betalte 150 Yuan for inngangsbillett i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Besøkt i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.