The Liebster Award

 IMG_4571 - Kopi - Kopi

For en stund siden fikk jeg en veldig hyggelig melding fra Renate som står bak bloggen Red is an Attitude (verdt å følge). Hun ønsket å nominere meg til The Liebster Award. Jeg hadde aldri hørt om den, men hun forklarte at det dreier seg om å gi noen favorittreiseblogger en high five, og at det er en «koselig klem» fra en reiseblogger til en annen. En reiseblogger som har fått The Liebster Award kan sende prisen videre ved å nominere andre reisebloggere. Etter litt googling, viste det seg at det finnes mange ulike regelsett, men hovedmålet synes å være å gi folk en mulighet til å oppdage nye, gode blogger.

Fint, tenkte jeg. Jeg vet nemlig om mange blogger som fortjener å bli oppdaget av flere.

Renate forklarer så fint hva det i praksis dreier seg om, at jeg ikke ser noen grunn til å omformulere det:

«You can only be nominated by people in the same category as you; people that are sharing the same passion for exploring and retelling stories. These stories are so pure and so hands-on that you will almost feel like you are experiencing it with them. Storytellers, bloggers, you can call it whatever. Part of this award is to answer 11 questions, which the storyteller that nominated you has plotted out.»

Tusen takk for nominasjonen, Renate!

Albania - Gjirokaster
Gjirokastër, Albania.

 

Her er spørsmålene jeg har fått, og mine svar:


Have you ever experienced anything dangerous during your exploring of the world, if so give us the juicy details?

Jeg har i grunnen vært lykkelig forskånet fra farlige hendelser når jeg har vært ute og reist, selv om alt har nok ikke alt vært så trygt som det ideelt sett burde vært. For eksempel kjører en del sjåfører rundt i verden som svin, så man kan jo sitte med hjertet i halsen enkelte ganger. Og sett i ettertid ville nok ikke helikopterturen fra Sierra Leones hovedstad Freetown til flyplassen i Lungi scoret høyest på sikkerhetsskalaen, der vi duret gjennom luften i et gammelt russisk helikopter og landet i det en tordenstorm satte i gang for fullt. Ikke så lenge etter hørte jeg at et helikopter på den ruten hadde styrtet.

På vei til Rotifunk for å delta på grunnsteinsnedleggelsesseremoni for gjenoppbygging av landsdelens sykehus.
Sierra Leone.

 

What is your most romantic moment abroad?

Hadde jeg hatt en kjæreste og han hadde vært med til Okavangodeltaet i Botswana da jeg bushcampet på en øde øy midt blant de afrikanske villdyrene, under en av de mest fabelaktige stjernehimlene jeg har sett noen gang, etter å ha sett en nydelig solnedgang, tror jeg det kunne dukket opp øyeblikk som kunne kvalifisert til en topplassering på en liste over mest romantiske øyeblikk utenlands. Det hadde jeg ikke – men herlighet, så vakkert og stemningsfullt det var uansett!

Botswana - Okavangodeltaet
Solnedgang i Okavangodeltaet, Botswana.

 

Of all the places you have been what has had the most breathtaking nature?

Åh, naturopplevelser er nok det fineste jeg vet om når jeg er på reisefot. Det er umulig å plukke ut ett sted som svar på dette spørsmålet, altså… Den røde ørkenen i Namibia, med Dead Vlei som et høydepunkt, var magisk. Iguazu Falls på grensen mellom Brasil og Argentina, med rundt 275 buldrende fossefall omgitt av frodig, grønn regnskog, var så mektig at det virkelig kan ta pusten fra en. Fjellene i Georgia var så flotte at det frister med et gjenbesøk. Kappadokia er et eventyrlig landskapsområde i hjertet av Tyrkia, med steinformasjoner jeg aldri har sett maken til. Å sitte på en jungellodge på kanten av en fjellklippe og skue utover den ecuadorianske delen av grønne, gigantiske Amazonas er en opplevelse jeg aldri glemmer.

Og så må jeg jo nevne Norge også, da, uten at jeg klarer å peke på et bestemt sted, for herlighet, så mange vakre plasser det er her i landet!

Ecuador og USA (263) - Kopi
Utsikt over Amazonas, Ecuador.

 

What camera and lens are you using to capture your moments?

Jeg bruker speilreflekskamera, Canon EOS 450D, med objektivet Sigma 18-200 mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM. Pleide å bruke et Sigma 18-55 mm objektiv som fulgte med kameraet og et Tamron 70-300 mm objektiv, men det ble både tungt å bære på et ekstra objektiv og knotete å bytte siden jeg ofte vekslet mellom å ta nærbilder og bilder av ting på avstand, så jeg bestemte meg for å investere i et nytt objektiv som kunne dekke det meste.

I tillegg har jeg alltid med meg et kompaktkamera, Panasonic Lumix DMC-FT25, siden det ikke alltid føles trygt eller greit å ta fram speilreflekskameraet. Kameraet har den fordelen at det er vanntett, men kvaliteten på bildene blir i mange tilfeller langt fra så bra som jeg skulle ønske de ble.

Japan - Kirsebærblomstring
Kirsebærblomstring i Japan.

 

What place would be the very last place on earth you would ever settle in, and why?

Ojmjakon i Sibir, Russland. Det er verdens kaldeste bebodde sted, med rundt femhundre innbyggere. Gjennomsnittlig minimums- og maksimumstemperatur i januar er henholdsvis −51 °C og −43 °C. I 1924 ble det satt kulderekord for bebodde steder nettopp her, med en målt temperatur på −71.2 °C. Bare på Antarktis er det målt lavere, offisielle temperaturer, med −89.2 °C som rekord. Somrene kan være milde, og varmerekorden er 34.6 °C, noe som gir et spenn på 102.3 °C mellom laveste og høyeste temperatur.

I Ojmjakon brukes fremdeles utedoer – det kan jo være temmelig vanskelig med vannklosett når vannet fryser til is i rørene. Kokende vann fryser til is før det når bakken, og mobiltelefoner og annen elektronikk fungerer ikke når det er på det kaldeste.

Ja, og nærmeste bebodde sted ligger en tre dagers kjøretur unna.

Milde somre hjelper ikke, altså. Jeg skal definitivt aldri bo i Ojmjakon.

Norge - Tjøme - Verdens Ende
Vinter på Tjøme er nok veldig mye bedre enn vinter i Ojmjakon!

 

What is the craziest place you have slept during your traveling?

Skal jeg dømme etter folks reaksjoner, må det kanskje være overnatting i telt flere steder i Afrika, blant annet midt i villdyrenes rike i Serengeti (Tanzania) og Okavangodeltaet (Botswana), uten gjerder og vakter, og med streng beskjed om å ikke ha noe spiselig i teltet, se oss godt for før vi åpnet teltdøren, og for all del ikke gå alene på do om natten. I Okavangodeltaet var doen for øvrig et hull vi hadde gravd i bakken.

Sebraer som gresset utenfor teltet, en elefant som kom traskende og skrudde på vannkranen på en campingplass for å drikke, sjakaler som lusket like bak meg når jeg satt ved bålet og spiste middag, en leopard i et tre rett bortenfor der jeg hadde sovet… Opplevelsene står i kø når man camper i Afrika! Anbefales!

(282) - Kopi
Teltliv i Serengeti – uten gjerder og med en leopard som nabo.

 

If you could relive one travel memory which one would it be, and why?

En tre uker lang tur gjennom det sørlige Afrika (Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Zambia og Zimbabwe), blant annet fordi det var en uforglemmelig tur med fantastiske folk og enormt mange flotte opplevelser.

IMG_3348 - Kopi
Utsikt fra Robben Island mot Cape Town, første stopp på et tre uker langt eventyr i det sørlige Afrika.

 

What type of person would be your worst travel companion nightmare?

En som ville ut på byen hver kveld og som tok mange unødvendige risikoer underveis på turen. Jeg liker best å ta det rolig og trygt 😀

Georgia - Kaukasus
Fjellandskap i Georgia.

 

When it comes to traveling there are often two contrasting traveler types, which one are you (choose one of the two concepts that suits you the best):

 • Hotel; safe, clean, and comfort is my thing – Hostel; I’m only gonna sleep there.
  • Som regel går jeg for billig hotell, med holdningen «jeg skal bare sove der – men litt komfortabelt, og i hvert fall praktisk og trygt med tanke på beliggenhet, kan det jo helst være». Og så er det jo for øvrig fint å unne seg litt ekstra noen ganger, som etter en tre uker lang tur gjennom Mellom-Amerika, med en grytidlig start og lang flyreise foran oss, da vi valgte å ta inn på et flott hotell i Guatemala City, siden det likevel var utrolig billig. Vi ble attpåtil oppgradert, til tross for at jeg følte meg fullstendig malplassert der jeg trasket inn på det fancy hotellet med støvete klær og sekken på ryggen, så det ble en herlig, men veldig kort, natt i en superkomfortabel seng.
 • Suitcase – Backpack.
  • Sekk, og aller helst bare håndbagasje.
 • Luxury short stay – On a budget long stay.
  • Kan jeg svare “on a budget from place to place?”
 • Risk averse – Risk taker.
  • Risk averse.
 • Experiencing one place over longer time – Experiencing many places with shorter time within each place.
  • Det siste, som regel. Det er så utrolig mange flotte plasser å se her i verden!
(721)
Granada, Nicaragua.

 

Show me your favorite travel photo, and tell me why this is so close to your heart.

Jeg har ikke klart å plukke ut en favoritt, men velger å vise fram et bilde fra Dead Vlei i den namibiske ørkenen. Det ble tatt på turen gjennom det sørlige Afrika som jeg nevnte ovenfor. Jeg liker kontrastene mellom den hvite bakken, den røde sanden, den blå himmelen og de nesten svarte, uttørkede kameltorntrærne. Og så liker jeg minnene bildet bringer fram.

Namibia - Dead Vlei
Dead Vlei, Namibia.

 

Lastly but not least: What’s the most important point on your bucket list?

Antarktis! Ja da, jeg vet at det er kaldt der. Men har du sett bilder derfra? Isfjell og pingviner! Enough said.

Antarktis6Berge_pinguine
Klikk på bildet for link.

 

Mine nominasjoner

Det finnes ulike regler for hvor mange blogger man skal nominere, og noen opererer med en maksimumsgrense på antall følgere de nominerte bloggene kan ha, men jeg synes det viktigste er at jeg gir folk mulighet til å oppdage noen flotte blogger. Jeg har valgt å forholde meg til regelen som sier at man kan nominere 5-11 blogger. Jeg følger alt for mange som hadde fortjent en plass på listen, men de bloggene jeg har valgt er med vilje veldig forskjellige, og blogger som jeg tror at mange av mine lesere ikke kjenner til. Felles for dem alle er at de skrives av folk som imponerer og inspirerer meg på ulike måter. Dessuten – trenger du reisetips, er reiseblogger en super kilde!

Her er de utvalgte:

aworldofbackpacking.com
bobleliv.blogspot.no
eventurer.no
freedomtravel.se
iallverden.no
mariasadventure.com
ontrip.dk
viviansreise.com

Tyrkia - Istanbul
Istanbul, Tyrkia.

 

Og her er spørsmålene mine:

 1. Hva er det skumleste du har opplevd på en reise?
 2. Hva er det rareste du har opplevd på en reise?
 3. Hva er det mest spesielle du har spist?
 4. Hva er den mest minneverdige kollektivtransportopplevelsen du har hatt?
 5. Hva slags kamerautstyr har du med deg når du reiser?
 6. Nevn tre naturopplevelser du har hatt som du kan du anbefale at andre også får med seg.
 7. Hvilken landsby som du har besøkt er den mest sjarmerende?
 8. Hvilke tre land vil du anbefale andre å reise til, og hvorfor?
 9. Hva er dine favorittsteder i ditt eget land?
 10. Hvilke tre steder i Norden ville du helst besøkt?
 11. Hvilke tre destinasjoner står øverst på ønskelisten din?

(154) - Kopi

 

Dere som ikke står på listen – plukk veldig gjerne ut ett eller flere av spørsmålene og svar i kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.