Torvgårder på Island

IMG_0325 – Kopi

Fram til begynnelsen av 1900-tallet, var torvgårder den vanligste boligformen på Island. Noen få av disse er bevart, blant annet Glaumbær, som ligger nordvest på øya. Her er det laget et museum som forteller om livet på Island slik det var på 17- og 1800-tallet.

Hvorfor bygge hus av torv?

Trær har av flere grunner vært en mangelvare på Island. Trærne vokser langsomt, blir sjelden høye og er ofte krokete, noe som gjør at de ikke kan brukes til tømmer. Dessuten har kraftig hogst ført til at mesteparten av skogen forsvant.

Den utviklingen er det forresten lagt ned en stor innsats for å reversere. Det kan du lese om i et av mine absolutt mest populære innlegg: Det finnes faktisk skog på Island.

Drivtømmer ble benyttet når man hadde tilgang på det, men mengden som fløt i land dekket selvsagt ikke behovet for byggematerialer. Derimot fantes det rikelig med torv, og den var attpåtil gratis.

Det var flere fordeler med torvhus. De stod i mot stormer, var bedre isolert enn trehus og holdt fukt ute. Holdbarheten var også relativt lang; 20-25 år sør på øya, og hele 50-70 år i nord, på grunn av et tørrere klima.

IMG_0341 – Kopi

Torvgårder

Torvhusene ble ofte bygget i grupper, og kalles derfor torvgårder. Dette var den vanligste boligtypen for befolkningen på Island helt fram til begynnelsen av 1900-tallet.

På Island er det bevart seks torvkirker og noen få torvgårder. En av disse er Glaumbær.

IMG_0321 – Kopi

Glaumbær

De eldste bygningene på denne torvgården, er fra midten av 1700-tallet, mens de nyeste stod ferdig i 1979. Stedet var bebodd fram til 1947, og ble erklært bevaringsverdig samme år.

Husene i Glaumbær er bygget av torv, med litt stein i veggene og tømmer i rammeverk og på noen av fasadene. Det ble benyttet både importert tømmer og drivved.

De 13 bygningene hadde hver sin funksjon. Her var blant annet et fellesrom for måltider, soving og håndarbeid, et kjøkken, bolig for de eldste, to gjesterom, to lagerrom og an smie.

Collage Glaumbær 2

IMG_0336 – Kopi

Collage Glaumbær 1

Glaumbær kirke

Glaumbær kirke ligger like ved torvgården. Den ble bygget i 1926.

Collage Glaumbær 3

P1220975 – Kopi

 

Jeg har også besøkt en av torvkirkene på Island; den lille, søte Hófskirkja

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Glaumbær i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.