Tre ulike perspektiver på vakre Budapest

IMG_3294 - Kopi

På bilder fra Budapest ser man gjerne flotte bygninger og broer over elven Donau. Til tross for at over 80 % av bygningene i den ungarske hovedstaden ble ødelagt under andre verdenskrig, kan byen skilte med en rekke arkitektoniske perler. De beste stedene å beundre den flotte byen, er etter min mening i nærheten av elven. Her er mine tre favorittperspektiver på Budapest.

Rusle langs Donau og se parlamentsbygningen fra alle kanter

Elven Donau skjærer gjennom byen og deler den i to. Vest for elven ligger berglendte Buda, i øst finner vi paddeflate Pest. Seks ulike broer krysser elven – alle gjenoppført etter at de ble sprengt av tyske styrker under andre verdenskrig for å hindre fremrykkingen til Den røde armé.

En rusletur langs elven byr blant annet på fin utsikt opp mot Castle Hill, og kan avsluttes med å beundre den storslagne parlamentsbygningen fra alle kanter. Den ble oppført i nygotisk stil i 1885-1904, og var den gang en av verdens største bygninger, med en lengde på 268 meter og en kuppel som rager 96 meter over bakken.

Skoene på bildet under er for øvrig et minnesmerke over jøder som ble skutt ved elven vinteren 1944-45. Minnesmerket er kanskje et av de mest diskrete, men samtidig utrolig virkningsfulle, jeg har sett.

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Nyte utsikten fra Buda Castle

På Castle Hill på Buda-siden ligger flere bygninger fra ulike tidsperioder. Den største og flotteste av dem er definitivt Buda Castle, som troner på høyden over Donau og som for lengst har fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Det er gratis å komme inn på slottsområdet, hvor man kan få en veldig fin utsikt over byen. Man får blant annet et godt overblikk over Donau med alle broene, og man ser den hvite parlamentsbygningen, som er lett å kjenne igjen der den ligger nede ved elvebredden med spisse tårn og rødbrun kuppel.

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Dra på nattcruise på Donau

Når mørket har senket seg over Budapest og alle lysene er tent, kan man lene seg godt tilbake i en av stolene på taket av en elvecruisebåt og nyte synet av opplyste bygninger og lysrefleksjoner i det bekmørke vannet mens båten putrer sakte bortover elven. Nydelig – og en helt annen opplevelse enn å se omgivelsene i dagslys. Ekstra imponerende er selvfølgelig den lyssatte parlamentsbygningen. Lurer på hva strømbudsjettet er for det bygget…

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Ungarn - Budapest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.