Tur i Oslo: Rundt Nøklevann

P1260881 – Kopi

For en fantastisk søndag dette har vært, med strålende sol, flotte høstfarger og temperaturer langt høyere enn jeg kunne drømt om å oppleve i Oslo midt i oktober. Man kan ikke sitte inne på en slik dag, så da ble det tur til Nøklevann i Østmarka.

Nøklevann ligger lett tilgjengelig fra Ulsrud, Bogerud og Bøler. Vi tok bussen til Østmarkveien på Ulsrud, og gikk opp i skogen mot Østmarkseteren ved Ulsrudvann.

P1260840 – Kopi
Ulsrudvann.

Derfra fortsatte vi mot nordenden av Nøklevann. På veien passerte vi en fin gammel steinbro.

P1260845 – Kopi

P1260854 – Kopi

Fra den nordlige enden av vannet, svingte vi sørover til Sarabråten.

P1260858 – Kopi

P1260862 – Kopi

Fra rundt 1300 var Sarabråten en husmannsplass under Rustad gård. Midt på 1800-tallet ble stedet kjøpt av Thomas Heftye, som skulle gjøre det om til landsted.

Heftye mottok mange prominente gjester på landstedet sitt, også kongelige, men etter hvert oppfordret han vanlige folk til å bruke området til skigåing. Det ble anlagt veier og skiløyper, og stedet ble et av landets første områder for friluftsliv.

Thomas Heftye var for øvrig den første formannen i Den Norske Turistforening.

Collage Nøklevann 1

I 1897 ble Nøklevann regulert til drikkevannskilde, noe som førte til at kommunen kjøpte vannet og omkringliggende områder. Sarabråten ble kjøpt i 1911. En villa i dragestil ble revet i 1922, et annet hus ble påtent og brant ned i 1971. I dag står derfor kun ruiner av grunnmurene igjen etter bygningene på Sarabråten.

Fra 1983 ble området gjenåpnet for allmennheten, fordi vannet ikke lenger skulle være drikkevannskilde.

Collage Nøklevann 2

Sarabråten ligger på en høyde med fin utsikt over Nøklevann.

P1260894 – Kopi

Collage Nøklevann 3

Veien rundt Nøklevann er en godt tilrettelagt grusvei, noe som gjør området lett tilgjengelig. Det var folksomt rundt vannet denne fantastiske oktobersøndagen.

Collage Nøklevann 4

Ved sørenden av vannet, lå en annen husmannsplass. Kattisa hørte først til under Rustad gård, senere under Sarabråten. Også her ble bygningene revet på grunn av etableringen av Nøklevann som drikkevannskilde på begynnelsen av 1900-tallet.

Collage Nøklevann 5

Collage Nøklevann 6

Ved den sørvestre enden av vannet, ligger Rustadsaga Sportsstue. Der selges drikke, is, boller og påsmurte brødvarer. De kan også skilte med geiter og soppkontroll.

Fra Rustadsaga gikk vi til busstoppet ved Skullerud skole. Man kan imidlertid fortsette rundt hele vannet dersom man ønsker det.

 

Mer informasjon

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.