Verdt å vite (1/2019)

Det skrives så mye spennende om reising, reisemål og verden! Jeg kommer ofte over artikler, reportasjer og blogginnlegg som jeg synes er verdt å dele, og har bestemt meg for å gjøre nettopp det, sannsynligvis med veldig ujevne mellomrom. Her er noe av det jeg har lest om i det siste.

Miniatyrgatekunst i Bergen

Øystein Djupedal bruker blant annet figurer laget for modelljernbane til å lage små gatekunstinstallasjoner i Bergen. Figurene settes opp på forskjellige steder i sentrum av Bergen, og ved hjelp av forskjellig tilbehør forteller installasjonene en historie. Kunstverkene er så små at de lett kan overses eller bli tråkket i stykker, men hvis du er oppmerksom, kan du få en overraskende opplevelse i et ellers helt vanlig gatebilde.

Jeg har bare besøkt Bergen én gang. Kanskje jeg må tilbake og lete etter miniatyrkunst?

Les mer og se bilder hos NRK.

Jeg har bare vært i Bergen én gang, i noen timer. Kanskje jeg må dra dit igjen og lete etter miniatyrkunst?

Spise middag under vann?

Lindesnes har fått en helt spesiell attraksjon, nemlig verdens største (og Europas første) undervannsrestaurant! Byggingen kostet over 50 millioner kroner. Her kan du spise middag under havoverflaten og nyte utsikten mot undervannsverdenen. Menyen er naturligvis sterkt preget av ingredienser fra havet, og da snakker vi ikke bare om vanlige råvarer som fisk og blåskjell. Anmeldere på jobb for Aftenposten mener at dette stedet står i kø for Michelinstjerne.

Denne matopplevelsen er nok litt for dyr til at jeg ville prioritert det selv, men det hadde nok vært litt av en opplevelse!

Les anmeldelsen hos Aftenposten.

Har Mount Everest krympet?

Mount Everest rager svimlende 8 848 meter over havet. I hvert fall i følge de fremdeles gyldige målingene fra 1954. Noen mener at fjellet krympet under det kraftige jordskjelvet i 2015. Nå skal fjellet måles på nytt av en gruppe på fire personer som har brukt to år på å forberede seg på å utføre målingsoppdraget. Det er ikke gjort på en dag å komme seg opp på Mount Everest, så det tar vel litt tid før vi får resultatet av målingen.

Les mer hos TV2

Tadsjikistan har også høye fjell, der ruver den høyeste fjelltoppen (ikke fjellet på bildet) 7 495 meter over havet.

Esler med slitasjeskader

Turister som ikke kan eller vil bruke beina for å ta seg de 400 høydemetrene fra havnen til byen Fira på den populære greske øya Santorini, får tilbud om å bli fraktet opp av esler. Fint for turistene, men ikke fullt så fint for eslene, som påføres smerter, sår, ryggproblemer og utmattelse av å bære de tyngste turistene opp fjellsiden. Det eksisterer allerede en kabelbane som kan brukes av alle som ikke klarer å gå opp selv, så det finnes ingen unnskyldning for å bidra til at eslene lider.

Les mer hos TV2.

Turistsatsing på Ofotbanen

Ofotbanen er en 42 kilometer lang jernbanestrekning mellom Narvik og grensen til Sverige. Det går daglige passasjertog på strekningen, men trafikken består først og fremst av godstog som frakter malm og pellets fra gruvene i den svenske byen Kiruna.

Faktisk var det gruvedriften som var årsaken til at banen ble anlagt. Veimangel og avstanden til havet gjorde det vanskelig å frakte malm vekk fra gruvene; de eneste fraktalternativene var reinsdyr og transport på elver. Jernbane til Bottenviken var ikke ideelt, på grunn av at vannet der var islagt i flere måneder hvert år. For å frakte malmen til en isfri havn, ble det derfor fremmet forslag om jernbane til Norge. Det norske forsvaret var bekymret for at Russland ville kunne bruke jernbanen for å okkupere Nord-Norge, men til slutt ble det likevel gitt konsesjon for bygging av jernbanestrekningen. Banen ble tatt i bruk i 1902.

Nå har togselskapet Arctic Train gått til anskaffelse av tre togsett som de renoverer med tanke på å sette dem inn i daglig rute som charter- og turisttog gjennom det visstnok spektakulære høyfjellslandskapet. Tanken er at dette skal bli det nordnorske alternativet til Flåmsbanen.

Jeg får lyst til å dra på togtur nordover via Sverige med det samme!

Les mer hos NRK

Jeg reiste med Flåmsbanen i 2009.

Burundi har fått ny hovedstad

Da jeg lette etter en oversikt over verdens minste hovedsteder, basert på innbyggertall, fant jeg en liste på Wikipedia der det stod at Gitega med 23 000 innbyggere (en annen side på Wikipedia oppgir at innbyggertallet er over 41 000) er hovedstad i Burundi. Hæ? Hva skjedde med Bujumbura, landets største by med rundt en halv million innbyggere?

Nærmere undersøkelser avslørte at hovedstaden ble flyttet i midten av januar i år. Gitega var hovedstad fram til 1966, og presidenten lovet allerede i 2007 at byen etter hvert skulle få tilbake sin gamle status, fordi byen har en bedre beliggenhet enn Bujumbura. Mens Bujumbura ligger helt ved grensen mot Den demokratiske republikken Kongo i vest, er Gitega sentralt plassert i det vesle landet. Til tross for den beskjedne størrelsen, er for øvrig Gitega en av de største byene i landet.

Jakarta og andre storbyer som synker

Presidenten i Indonesia har nylig godkjent en langsiktig plan for å flytte sin hovedstad, fordi deler av byen synker med så mye som 25 centimeter i året. Nå ligger nesten halve storbyen under havoverflaten, og faren for oversvømmelser øker proporsjonalt med at byen synker. Jakarta er med sine over 30 millioner innbyggere en av de mest folkerike byene i verden, og folketallet er i hurtig vekst. Dette har ført til overbelastning på infrastruktur, synkende grunn som følge av høyt forbruk av grunnvann og bygging av tunge høyhus som bidrar til ytterligere press på områdene der grunnvannet er borte.

Det er ikke besluttet hvor den nye hovedstaden skal ligge, og den indonesiske planleggingsministeren har uttalt at flytteprosessen kan ta opptil ti år.

Visste du forresten at flere av verdens storbyer synker? NRK lister opp både Bangkok, London, Houston, Lagos, Shanghai, Manila og Dhaka. Disse byene synker av forskjellige årsaker, men ingen synker så mye per år som Jakarta.

Les mer hos NRK.

Inspirasjon til turer i fjellet

GlobetrotterElisa er en av reisebloggene jeg har fulgt lengst, og der dukker det stadig opp bilder og beretninger fra fjellturer i det flotte landet vårt. Nylig brukte Elisabeth en uke på å gå på ski fra hytte til hytte i Rondane, og som vanlig har hun skrevet et inspirerende innlegg fra turen, fullt av fine bilder som garantert vil gi deg lyst til å dra på tur. Planlegger du en fjelltur, vinter eller sommer, er denne bloggen et fint sted å lete etter tips og inspirasjon.

Les mer hos GlobetrotterElisa.

Hus under et fjellutspring

I Jøssingfjorden, som ligger i Sokndal kommune i Rogaland, finnes et fjell som stuper bratt ned, men svinger innover nederst slik at det er dannet et 60 meter langt og inntil 10 meter dypt bergoverheng. Der under fjellet var det fast bosetning fra 1500-tallet fram til tidlig på 1900-tallet. Plasseringen av husene gjorde at de i stor grad var beskyttet mot snøras, vær og vind, og de står derfor uten taktekke. De to husene som fremdeles finnes befinner seg under bergoverhenget, er fra henholdsvis tidlig på 1800-tallet og midten av 1800-tallet. I dag er de en del av Dalane Folkemuseum, og står alltid åpne for besøkende.

Det begynner å bli noen år siden jeg besøkte Helleren, men Jørn og Tora, som står bak reisebloggen Bilivoka, var der nylig og har skrevet et fint blogginnlegg med en bra film fra stedet.

Les mer hos Bilivoka

Jeg besøkte Helleren i 2012.

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.