Verdt å vite (2/2019)

Vil du ha inspirasjon til  å dra på togtur i Europa? Kanskje vi kan ta tog til Kirkenes om ti år? Frister det med eksotisk safari i vårt eget land? Her er den andre utgaven av min nye innleggsserie hvor jeg deler spennende artikler, reportasjer og blogginnlegg om reising, reisemål og verden.

Ti av de vakreste togturene i Europa

The Guardian har skrevet en artikkel om ti flotte togreiser i Europa. Her kan du lese om La Rhune i fjellene ved den franske nordkysten, Glacier Express i de sveitsiske alpene, El Transcantábrico langs kysten nord i Spania, Kalavryta Railway blant frodige fjell i Hellas, Mariazell Railway i en østerriksk dal, gammeldags damptog mellom Wolsztyn og Leszno i Polen, damptog i et skogkledd fjellområde i Tyskland, Bernina Express i alpelandskap fra Sveits til Italia og et ungarsk tog som er bemannet av barn i alderen 10-14 år, under oppsyn av voksne.

Ja, og så har de selvfølgelig ikke glemt Flåmsbanen, som de beskriver som en av de vakreste togreisene i verden. Det er den eneste av disse ti togstrekningene jeg har fått oppleve selv, men jeg håper å kunne krysse av flere etter hvert. Glacier Express i Sveits frister nok aller mest!

Les mer hos The Guardian.

Flåmsbanen.

Jernbane til Kirkenes?

Finske myndigheter har analysert ulike mulige jernbanelinjer til kysten i Nord-Norge. En slik togstrekning vil føre til at aktører i det finske næringslivet får enklere adgang til havet. Nylig ble det undertegnet en avtale om å konkretisere planene for en jernbanelinje fra Rovaniemi til Kirkenes. Det sies at banen skal kunne stå klar om 5-10 år.

Tenk å kunne ta tog til Finnmark, bare avbrutt av en kort busstur mellom Sverige og Finland! Få bygget den banen, så kommer jeg til Finnmark!

Les mer hos abc nyheter.

Plastposeforbud i Tanzania

Allerede i 20018 ble det innført forbud mot plastposer i Rwanda. Det var det første landet i verden som gikk til dette skrittet, og siden den gang har visstnok mer enn hundre områder, regioner og land innført totalforbud mot plastposer. Det gjelder blant annet 31 av de 55 afrikanske landene. Plastsøppel utgjør dessverre et enormt miljøproblem i mange land, så plastposeforbud bidrar forhåpentligvis til en viss bedring, selv om det fremdeles finnes mye annet som bidrar til forsøplingen.

Les mer i denne gamle artikkelen hos NRK.

Fra 1. juni i år innfører Tanzania et av verdens strengeste plastposeforbud. Det vil ikke lenger være tillatt å importere, eksportere, produsere, oppbevare, selge eller bruke plastposer. Bagasjen til turister kan bli kontrollert på flyplassene, så det gjelder å passe på hva man tar med seg i bagasjen. Heldigvis er det varslet unntak for de lukkbare småposene som brukes for flytende væsker på fly.

Les mer hos NRK.

Rwanda er i svært stor grad fritt for søppel langs veier og rundt omkring i naturen, i motsetning til altfor mange andre land i verden.

Uventet stenging av ørkencamper i Marokko

Den marokkanske byen Merzouga er kjent for å være startsted for turer ut til ørkencamper ved Erg Chebbi i Sahara. Dit kommer tusenvis av turister hvert år for å overnatte i enkelt møblerte telt, ri på kameler, klatre opp på sanddyner for å se solnedgangen og beundre myriadene av stjerner på nattehimmelen.

I mars beordret lokale myndigheter at alle ørkencampene i området skulle stenges og fjernes. Beslutningen kom som lyn fra klar himmel, og det ble gitt svært kort frist for avvikling av campene. Dette har ført til protester i lokalbefolkningen, siden mange har sin arbeidsplass i tilknytning til overnattingsstedene i ørkenen. Myndighetene leide inn arbeidskraft til å ta vekk tolv av campene kort tid etter beslutningen, og befalte at de som var igjen også måtte stenges og fjernes, enten frivillig eller ved makt.

Jeg fant en artikkel som ble skrevet 13. mars, og per da hadde ikke myndighetene kommet med noen begrunnelse for vedtaket. Det er spekulert i om det kan dreie seg om sikkerhet eller miljøhensyn.

Les mer hos Morocco World News og i en nyttig tråd på Tripadvisor.

Selv om ørkencampene avvikles i dette området, vil det fremdeles være mulig å bo på hotell med utsikt mot ørkenen og dra på turer inn i sandhavet. Det er imidlertid nærliggende å tro at man heretter må være ute i veldig god tid for å få plass på de beste hotellene.

Vil du bo på ørkencamp, er det visstnok fortsatt muligheter for dette andre steder.

Jeg har ikke vært på ørkencamp i Marokko, men dette er en ørkencamp i Wahiba Sands i Oman.

Beretning om en tur til Sahara

Når jeg først skriver om marokkanske ørkencamper, passer det fint å dele et blogginnlegg fra Desirée travels. Desirée forteller om en tre dager lang tur fra Marrakech via Atlasfjellene til Sahara, og tilbake igjen. På veien passerte de små byer og enda mindre fjellandsbyer, besøkte en teppefabrikk og ruslet i en kløft i styrtregn. Vel framme ved enden av verdens største ørken, ventet en biltur med 4×4 ut i sandhavet, solnedgang sett fra en sanddyne og overnatting i enkelt møblert telt under en glitrende stjernehimmel.

Les mer hos Desirée travels.

Eksotisk safari i Norge

Under arbeid med jernbanen over Dovrefjell i 1913, ble det funnet to fossile ryggvirvler fra moskusdyr. Funnet førte til forslag om å innføre moskus til Norge fra Grønland. To mislykkede forsøk ble gjort på en øy ved Ålesund i 1925-26 og på Svalbard i 1929. I september 1932 ble det satt ut ti moskus på Dovrefjell, men stammen ble utryddet på grunn av jakt under annen verdenskrig. Fra 1947 ble nye dyr satt ut på Dovre, og deres etterkommere har klart seg bra. Stammen har vokst kraftig, og var på rundt 300 dyr i 2012. Det er ganske eksotisk at vi har disse svære dyrene vandrende fritt rundt i en liten flik av Norge!

Det er mulig å dra på moskussafari på Dovre. Jørn og Tora fra reisebloggen Bilivoka tok nylig turen dit for å lete etter moskus på egenhånd, med stort hell.

Les mer hos Bilivoka, og ikke glem å se den flotte filmen øverst i blogginnlegget!

Gnu i Ngorongorokrateret eller moskus på Dovre – hva ville du valgt?

Eventyrby i Frankrike

På reisebloggen Renates Reiser kan du lese om den franske byen Colmar, som ligger nær grensen til Tyskland. Renate skriver at byen, som har rundt 70 000 innbyggere, byr på bindingsverkhus i flotte pastellfarger, kanaler, brosteinsbelagte gater, torg med fontener, gamle kirker som visstnok minner om middelalderslott og butikker med snirklete jernskilt. Høres det fint ut? Vent til du ser bildene, de gir meg lyst til å ta turen dit umiddelbart!

Les mer hos Renates Reiser.

Paris er den eneste franske byen jeg har besøkt, og den minner ikke særlig mye om Colmar!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.