Verdt å vite (3/2019)

Et dansk fyrtårn skal flyttes på rulleskøyter, CNN har kåret verdens ti mest eventyrlige veistrekninger, en bloggkollega har samlet over seksti linker med inspirasjon til Norgesferien og et dansk reisebloggerpar forteller hvordan du kan få se brunbjørn i Finland. Dette er noe av det du kan lese om i denne tredje utgaven av Verdt å vite.

Et 23 meter høyt fyrtårn skal flyttes på rulleskøyter

På nordvestkysten av Danmark ligger Rubjerg Knude med et nedlagt fyrtårn som jeg har besøkt mange ganger opp gjennom årene. Fyret har i mange år kjempet en umulig kamp mot naturkreftene. Havet eter seg stadig lenger inn i landet, og om kort tid kommer fyret til å rase ut og forsvinne, med mindre noe blir gjort for å forhindre det. Tidligere tiltak for å stanse det grådige havet har ikke vært vellykkede, og den eneste løsningen som kan redde fyrtårnet, er å flytte det.

Nå er det besluttet at flytting skal skje i oktober. Forberedelsene starter 14. august, og området blir da sperret for besøkende fram til selve flytteoperasjonen elleve uker senere.

Det 23 meter høye fyret skal fraktes på noe som visstnok kan sammenlignes med rulleskøyter, med en hastighet på åtte kilometer i timen, til sin nye plassering 60-80 meter innover i landet. Selve flyttingen skal etter planen gjennomføres i løpet av én dag.

Prislappen for det hele er 5 millioner danske kroner, som tilsvarer nesten 6,5 millioner norske kroner.

Les mer hos danske TV2 Nord.

Her har jeg skrevet om Rubjerg Knude: Rubjerg Knude – kampen mot sandflukten

Utsikten fra vinduet oppe i det gamle fyrtårnet viser hvor nært havet har kommet.

Bedre komfort for midtsetepassasjerer på fly

Et amerikansk selskap har utviklet en flyseteløsning som skal gi bedre komfort for passasjerene som havner i et midtsete på flyet.

Midtsetet blir litt bredere og plasseres omtrent fem centimeter lenger bak enn de andre setene, og dessuten litt lavere. På den måten unngår man å sitte skulder mot skulder. Den bakerste halvdelen av armlenene blir også lavere enn den fremste delen, slik at passasjerene får hver sin dedikerte del av armlenet.

Ble du bekymret for at de bredere midtsetene skal stjele av plassen til nabosetene? Det behøver du ikke – heldigvis beholder de sin opprinnelige bredde.

Setesystemet ble nylig godkjent av det amerikanske luftfartstilsynet, så nå gjenstår å se hvor mange flyselskaper som velger denne løsningen i sine framtidige fly.

Les mer hos VG Reise.

CNN har kåret verdens mest eventyrlige veistrekninger

På en nylig publisert liste over det som i følge CNN er de ti mest eventyrlige veistrekningene i verden, har hele to norske veier fått plass. CNN bruker riktignok ikke ordet eventyrlig selv, men derimot harrowing, som i følge ordbøkene jeg har brukt betyr opprørende. Så presiserer de da også at de utvalgte veistrekningene ikke gir rom for å senke skuldrene og la cruisekontrollen gjøre mesteparten av jobben. Her gjelder det nemlig å holde øynene på veien og ikke drømme seg helt bort i de flotte panoramautsiktene.

De norske veien på listen er Trollstigen og Atlanterhavsveien. Den bratte Trollstigen med sine 11 hårnålssvinger byr på en storslagen utsikt, og det er lett å forstå hvorfor den har kapret en av plassene på listen. Den 8 274 meter lange Atlanterhavsveien åpnet i 1989, og består blant annet av åtte broer. CNN omtaler strekningen som en kronjuvel til tross for at det er den korteste på listen.

Dette er de andre veiene på listen:

  • Stelvio Pass, Italia
  • Transfăgărășan, Romania
  • James W. Dalton Highway, Alaska, USA
  • Ruta 40, Argentina
  • Karakorum Highway, Pakistan og Kina
  • North Yungas Road, Bolivia
  • Million Dollar Highway, Colorado, USA
  • Kahekili Highway, Hawaii, USA

Har du kjørt noen av disse veiene selv? Er det noen du kunne tenke deg å besøke?

Les mer hos CNN.

Atlanterhavsveien.

Accra tar søppelgrep

I likhet med altfor mange andre steder i verden, er søppel et stort problem i den ghanesiske hovedstaden. Det ligger strødd langs veier og rundt hushjørnene, og et hav fullt av søppel har bidratt til at fiskebestanden ikke trives og er så redusert at myndighetene siden i fjor har befalt periodevis stans i all fiskevirksomhet. Det gir store konsekvenser blant annet for fiskerne i Jamestown, en fattig bydel der mange er avhengig av å kunne fiske.

Ghana produserer mer enn 300 tonn plast hver dag, og bare 0,1 prosent blir resirkulert. Søppel dumpes ofte ulovlig ved elver og andre vannkilder, kastes på havet eller brennes slik at farlige gasser forurenser luften.

Nå vil landets president gjøre Accra til den mest miljøvennlige byen i Afrika. Foreløpig er det blant annet bygget over 35 000 toaletter, satt ut flere søppelkasser i sentrum og iverksatt bedre avfallshåndtering.

Det er imidlertid fremdeles en lang vei å gå før byen blir så ren som presidenten har lovet. Det blir spennende å følge med på utviklingen.

Les mer hos NRK Urix.

Jamestown i Accra.

Sagrada Familia har fått byggetillatelse

Sagrada Familia er det mest besøkte landemerket i Spania, med omtrent 4,5 millioner besøkende hvert år. Bygget var den spanske arkitekten Antoni Gaudí sitt store livsprosjekt. Den særegne katedralen, som det ikke finnes maken til noe sted i verden, ble påbegynt i 1882.  Det er 137 år siden.

I 2016 oppdaget myndighetene at det faktisk aldri er gitt noen tillatelse til oppføringen av Sagrada Familia. Gaudí sendte en søknad om tillatelse i 1885, men fikk aldri noe svar. Nå har endelig myndighetene ordnet med formell byggetillatelse. 

Relativt nylig ble det for øvrig fastsatt et årstall for ferdigstillelse av det som lenge har sett ut til å være et evighetsprosjekt. Dersom alt går etter planen, skal katedralen stå ferdig innen 2026, da hundreårsjubileet for Gaudís død skal markeres.

Les mer hos NRK.

Her har jeg skrevet om Sagrada Familia: Sagrada Familia – evighetsprosjektet som mangler sidestykke

Sagrada Familia.

Gratis hytteovernattinger i Norge

Visste du at Statskog eier 117 buer og koier som er åpne for alle? De fleste ble satt opp for å gi skogsarbeidere et sted å hvile eller overnatte, men etter hvert har de altså blitt tilgjengelige for alle som ønsker å overnatte der. Du kan tilbringe én natt på hver hytte før du må bevege deg videre, og selvfølgelig har du ansvar for å rydde og vaske etter deg så det ser fint ut til neste besøkende.

Det er ikke mulig å reservere plass på forhånd, så du må være innstilt på å eventuelt dele bua med andre overnattingsgjester.

Statsskog eier for øvrig også rundt 80 hytter som de leier ut til faste priser.

Les mer hos VG Reise.
Finn buer og hytter hos Statsskog

Denne hytta på Hardangervidda er ikke eid av Statsskog.

Få inspirasjon til Norgesferien

Elin fra reisebloggen Reisehjerte har trålet gjennom både Glimt av verden og 19 andre reiseblogger, og samlet over 60 reisetips fra vårt langstrakte land. Her finner du garantert noen steder du vil besøke!

Les mer hos Reisehjerte.

Lifjell.

Se brunbjørn i Finland

Danske Anne Marie og Rasmus, med reisebloggen Two Danes On Tour, har tatt turen til de dype, finske skogene på leting etter brunbjørn. De tilbragte mange tause timer i et lite skjul mens de ventet på at det skulle dukke opp en bjørn, og jammen hadde de hellet med seg!

Jeg har aldri sett en brunbjørn i det fri, og hadde slett ikke hatt noe i mot å få den opplevelsen.

Les mer hos Two Danes On Tour i en bloggartikkel som skildrer opplevelsen og en artikkel som er full av praktisk informasjon om stedet de besøkte.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.