Verdt å vite (4/2019)

Kystledhytter kan leies til en relativt lav pris langs norskekysten, Saudi-Arabia åpner for turisme, en helt spesiell sebra er observert i Kenya, en nordmann med svensk reiseblogg har testet strandlivet i sørlige Oman og Sri Lanka ønsker å få opp antallet turister igjen etter terrorangrepene i påsken. Dette er noe av det du kan lese om i den fjerde utgaven av Verdt å vite.

Kystledhytter

Skal du på overnattingstur langs den flotte kysten vår, kan du se om du finner en kystledhytte å leie til en relativt lav pris. Det finnes 110 slike overnattingssteder i landet, de fleste i kulturhistoriske bygninger som fyr, naust og sjøbuer. Noen steder disponerer man båt under oppholdet. Kystledhyttene har enkel standard, er selvbetjente og kan leies i maksimalt tre netter.

Bruken av hyttene har eksplodert de siste årene. I 2010 ble det registrert rundt 24 000 overnattingsdøgn, mens i år er det anslått at tallet vil bli omtrent 50 000.

Nylig skrev NRK om den mest populære hytta, nemlig en knøttliten bod ytterst på en molo på Hvasser, en øy i det som inntil nylig var Tjøme kommune, men som nå er blitt Færder kommune etter kommunesammenslåing med Nøtterøy. Hytta har et gulvareal på omtrent fem kvadratmeter, køyeseng, minikjøkken og takterrasse med flott utsikt.

Når jeg er på Tjøme, bor jeg selvsagt på mitt gamle barnerom hos mamma og pappa, men jeg skulle gjerne testet kystledhytta på Hvasser en gang!

Les mer hos NRK og på kystled.no hvor du også kan bestille overnattinger.

Norge - Tjøme - Hvasser - Sandøsund
Den lille kystledhytta ligger omtrent her.

Saudi-Arabia åpner for turisme

Saudi-Arabia har nylig gjort det mulig for statsborgere fra 49 land, deriblant Norge, å besøke landet som turist. Tidligere ble det som hovedregel bare utstedt visum til fremmedarbeidere, businessfolk og pilegrimer som ville besøke Mekka og Medina. Nå ønsker det oljerike landet å bygge opp en ny inntektskilde for å begrense eventuelle framtidige konsekvenser av å ha en økonomi som i stor grad er avhengig av oljen.

Kvinnelige turister behøver ikke dekke seg til slik saudiske kvinner er nødt til å gjøre når de beveger seg i det offentlige rom, men man må være forberedt på å kle seg anstendig. Det er fremdeles ikke tillatt for ikke-muslimer å besøke Mekka og Medina.

Les mer hos BBC.

Hvilke turistattraksjoner kan man besøke i Saudi-Arabia?

Frister det med en to-tre timer lang fottur ned i et stort vulkankrater midt i en ørken? I så fall bør du finne ut hvordan du kommer deg til Al Wahbah. Foretrekker du at sanden utgjør en strand i stedet for en ørken, kan Umluj ved Rødehavskysten være stedet for deg. Synes du Petra i Jordan er et fascinerende sted, vil du kanskje like ruinene i Mada’in Saleh også. Dette var det første stedet i Saudi-Arabia som fikk plass på UNESCOs verdensarvliste.

I Jeddah spruter King Fahd’s Fountain, som sies å være verdens høyeste fontene, saltvann opptil 260 meter opp i luften. Og selvfølgelig er det hele opplyst når det er mørkt.

Disse stedene, og noen flere, kan du lese om hos BBC.

Prikkete sebra

Jeg har sett drøssevis av sebraer opp gjennom årene, og de har sett ut som sebraer pleier å gjøre – mørkebrun pels med hvite striper. Visste du at alle sebraer har unikt stripemønster?

Nå er en ekstra unik sebra fotografert i Kenya, nemlig et sebraføll med hvite prikker i stedet for striper.

Les mer hos Dagbladet.

Sebra i Ngorongorokrateret, Tanzania.

Strengere kontroll av håndbagasje

Noen flyselskaper har sett seg lei på at reisende tar med for mye håndbagasje inn på flyet, og innfører regelmessig kontroll av vekt og størrelse på bagasjen før ombordstigning.

SAS  jobber med løsninger for å kontrollere håndbagasjen. Norwegian har allerede innført gebyr på 750 kroner til alle som blir tatt med for mye håndbagasje. Varer man handler på flyplassen blir regnet med i totalvekten, så tenk deg om en ekstra gang før du handler vinflasken eller godteriet som du synes er så billig. Det blir ikke så billig hvis du må betale 750 kroner ekstra på grunn av overvekt.

Les mer hos Aftenposten.

Gratis visum til Sri Lanka

Etter terrorangrepene på Sri Lanka i påsken, der 250 personer mistet livet, opplevde landet en brå nedgang i antall turister. Faktisk anslår myndighetene at det kom 45 prosent færre besøkende til landet i juli i år sammenlignet med juli i fjor. Heldigvis regnes det nå som trygt å besøke Sri Lanka, og i håp om å få fart på turismen igjen, har myndighetene nå innført gratis 30-dagers turistvisum for besøkende fra omtrent 50 land i perioden 1. august 2019 til 31. januar 2020. Det vil si at man sparer 35 amerikanske dollar.

Les mer hos VG Reise og Norlanka Travels

Hvorfor bør du reise til Sri Lanka nå?

Gratis visum er jo flott, men det er flere grunner til at det er positivt å legge ferien til Sri Lanka nå. Norske Merete, som har flyttet til Sri Lanka, stiftet familie, bygget hotell og startet reiseselskapet Norlanka Travels, har skrevet et blogginnlegg om dette. Hun vektlegger at det uvanlig lave antallet turister for tiden gjør at man slipper køer og folkemengder ved de kjente turistattraksjonene, at prisene har sunket på grunn av svært mange kanselleringer og lavt antall nye bestillinger etter terrorangrepene og at sikkerheten nå er god på grunn av en rekke tiltak som ble satt i verk av myndighetene.

Men det aller viktigste er etter min mening at et besøk til Sri Lanka nå vil være et svært kjærkomment bidrag til lokalbefolkningen i landet. Svært mange lever av turisme, og med få turister blir det en stusselig inntekt.

Frister det med en reise til Sri Lanka? Selv drømmer jeg for tiden om å reise dit i januar, når julen er over og det fremdeles er lenge igjen til våren.

Les mer hos Norlanka Travels.

Strandliv i sørlige Oman

Jeg besøkte Oman for et par år siden, og det var en skikkelig fin reise i et spennende og fredelig land. Med ni dager til rådighet holdt vi oss i den nordlige delen av landet, hvor vi reiste rundt med leiebil til en rekke flotte steder. Apollo har faktisk begynt å selge charterturer til Salalah, som ligger på sørkysten av Oman, så kanskje flere nordmenn får øynene opp for ørkenlandet på den arabiske halvøy etter hvert? Selv er jeg veldig fornøyd med at jeg prioriterte den nordlige delen av landet, men det er hvis sol og bad er hovedmålet med reisen, er det nok fint å dra til Salalah.

Frister det med strandliv i Oman? Du kan jo ta en titt på den svenske reisebloggen Ladies Abroad og se om du blir mer fristet av å lese den fine artikkelen Lena har skrevet om Salalah.

Og etterpå kan du jo lese noe av det jeg selv har skrevet om Oman. 

Denne skilpadden møtte jeg da jeg snorklet utenfor Muscat, hovedstaden i Oman. Foto: Fahad, Daymaniat Shells.

Gdańsk – nordmenns polske favoritt?

En innholdsrik historie, fargerik gamleby, flotte bygninger, rolige kanaler, hyggelige restauranter og kaféer, herlig mat og lave priser. Den polske kystbyen Gdańsk har alt dette, og enda mer. Takket være billige flybilletter og kort reisevei fra Norge, er det så mange nordmenn som finner veien til Gdańsk at man risikerer å høre minst like mye norsk som polsk på restauranter i gamlebyen. Artiklene jeg har skrevet om Gdańsk og nabobyen Sopot er blant de mest populære her på bloggen, og jeg tipper at den informative og flotte artikkelen som nylig dukket opp på reisebloggen Renates Reiser også vil komme til nytte for mange nordmenn som vil til Gdańsk.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.