Slik skaffer du visum til Kina

IMG_1780 – Kopi - Kina - Beijing - Den forbudte by - Tiananmen - Den himmelske freds plass

Da jeg skulle søke om visum til Kina, klikket jeg meg rundt i et virvar av undersider på nettsiden til den kinesiske ambassaden for å være sikker på at jeg ikke gikk glipp av noe viktig. For å gjøre det litt lettere for andre, har jeg samlet mye av det jeg fant ut, samt noen av mine erfaringer med søknadsprosessen, i dette innlegget.

Trenger du visum?

Nordmenn må ha visum for å komme inn i Kina. Skal du kun oppholde deg i transitt på flyplassen i inntil 24 timer, behøver du ikke visum, men du må ha en flybillett som dokumenterer at du skal reise videre innen et døgn.

Når må du søke om visum?

Et vanlig visum for én enkelt innreise til Kina er gyldig i 90 dager fra den datoen det ble utstedt. Det betyr at du må reise inn i Kina innen det har gått 90 dager. Du bør derfor ikke søke før tidligst tre måneder før planlagt innreise til Kina.

Den kinesiske ambassaden anbefaler at du søker om visum omtrent en måned før planlagt ankomst til landet.

Dersom du søker om visum med mulighet for to eller flere innreiser til landet, kan det være andre regler for gyldighet. Se informasjon om dette på søknadsskjemaet.

Hva slags visum skal du ha?

Det finnes forskjellige visumkategorier. Vanlig turistvisum heter «L Visa». Se oversikt over kategoriene her.

Skal du reise ut av Kina for å besøke et annet land, for deretter å komme tilbake til Kina, må du ha visum som tillater to, eventuelt flere, innreiser innenfor en viss periode. Dette gjelder også hvis du skal til Hong Kong.

Hvor lenge kan du oppholde deg i Kina?

Har du et vanlig turistvisum, kan du oppholde deg i Kina i maksimum 30 dager.

IMG_2961 – Kopi - Kina - Xi'an - marked

Slik søker du om visum

Denne informasjonen baserer seg på at søker er norsk statsborger som aldri har hatt kinesisk statsborgerskap, og at det søkes i Norge.

1. Sjekk at du har et pass som tilfredsstiller alle krav

  • Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst.
  • Passet må ha to ledige sider ved siden av hverandre.
  • Passet må være fritt for skader.
  • Du kan ikke bruke nødpass.

2. Skaff et passbilde som tilfredsstiller alle krav

  • Bildet må ikke være eldre enn 6 måneder.
  • Bildet må være 33 millimeter bredt og 48 millimeter høyt. Jeg tror små avvik fra disse målene blir akseptert.
  • Bildet må ikke ha noen skader.
  • Bildet må ikke være uskarpt.
  • Bakgrunnen må være hvit eller tilnærmet hvit, og uten skygger.
  • Klærne må ikke ha samme farge som bakgrunnen.
  • Bildet må være tatt rett forfra med hele hodet og ansiktet klart synlig. Hodet må ikke være på skrå.
  • Ansiktsuttrykket må være nøytralt, med åpne øyne, lukket munn og synlige ører.
  • Håret må ikke dekke ører, øyne eller øyenbryn.
  • Man må ikke ha øredobber, smykker eller sminke som skjuler den naturlige hudfargen.
  • Briller er tillatt, men de må ikke skjule deler av øynene, glasset må ikke være farget, innfatningen må ikke være for dominerende og brillene må ikke skape refleksjon eller skygge i ansiktet.
  • Hodeplagg er kun tillatt dersom de blir brukt av religiøse grunner, og kun hvis de ikke dekker over ansiktstrekkene.
  • Det finnes også krav til mål på hodet, hvor mye luft det skal være mellom hodet og bildekanten og forskjellige andre ting. Du finner detaljert informasjon om kravene, inkludert bildeeksempler, her.
  • Jeg tok bilde i en vanlig passfotoautomat, og satt ikke med linjalen og målte avstander, men sørget for at bildet så omtrent ut som eksempelbildene jeg fant på den nevnte nettsiden.

3. Sørg for at du har nødvendig dokumentasjon

  • Kopi av ID-siden i passet. Jeg tok fargekopi for å være på den sikre siden, men det står ikke noe om at svarthvitt ikke aksepteres. Dersom du mangler tilgang til printer, kan du gå innom ARK, som ligger i samme bygning som visumkontoret, og  få tatt kopi mot betaling.
  • Dokumenter som bekrefter din reiserute i Kina. Dette inkluderer for eksempel flybilletter og hotellbookinger. Husk at du må ha billett ut av landet også. Da jeg søkte om visum, var det tilstrekkelig med helt vanlige utskrifter av bookingbekreftelsene jeg hadde fått på e-post, både for fly og hotell. Du må egentlig ha booket overnatting for alle nettene. Selv skulle jeg imidlertid reise med nattog fra Beijing til Xi’an, og billetter var ikke bestilt da jeg søkte om visum. Jeg skrev bare i søknaden at jeg skulle ta nattog, og det ble ikke stilt noen spørsmål vedrørende dette. De så jo at jeg hadde booket hotell i Beijing natten før og i Xi’an natten etter, så da må de vel ha skjønt at jeg faktisk skulle forflytte meg mellom de to byene.
  • Hvis du skal på en organisert gruppetur eller av en annen grunn ikke legger opp reiseruten din selv, eller hvis du skal besøke noen, trenger du antakelig en bekreftelse eller et invitasjonsbrev som må inneholde visse punkter. Les mer om invitasjonsbrev her og her.
  • Da jeg var på visumkontoret i mai 2017, var det to personer som helt uavhengig av hverandre ikke fikk lov å levere visumsøknadene sine. Dette skyldtes at de hadde nytt pass og ikke kunne framvise det gamle passet. Det ble sagt at man kunne vise pass for de to siste årene. Det hjalp ikke at de viste til at det gamle passet ble levert inn da de fikk nytt pass, og det hjalp heller ikke at en av dem hadde med kopi av sitt gamle pass. Ta derfor med det gamle passet ditt dersom du har fått nytt i løpet av de to siste årene. Kan for øvrig tilføye at min venninne hadde pass som var ett år gammelt da hun søkte om visum. Hun tok derfor med seg det gamle passet, men ble aldri spurt om å vise det fram. De er med andre ord ikke helt konsekvente på dette området.

4. Fyll ut søknadsskjema

  • Søknadskjemaet finner du her.
  • Fyll ut med blå eller svart kulepenn.
  • Bruk BLOKKBOKSTAVER.
  • Du trenger ikke å skrive noe på punktet 1.2 Name in Chinese.
  • På punktet 1.9 Local ID/Citizenship number skal du skrive ditt personnummer.
  • Punktet 2.8 Information of inviter in China fyller du inn dersom du trenger invitasjon som nevnt ovenfor. Selv fylte jeg ikke ut noe her.
  • Lim passbildet fast på angitt plass på skjemaet.
  • Foresatte skriver under på visumsøknader for barn under 16 år. Er du 16 år eller eldre, skal du signere selv.

5. Ta med pass, søknadsskjema og dokumentasjon til visumkontoret

  • Visumkontoret ligger i Holmenveien 5 på Vinderen i Oslo.
  • Åpningstiden er hverdager kl. 09.00-11.30.
  • Du kan komme når som helst innenfor åpningstiden. Da jeg kom i ti-tiden, måtte jeg stå ganske lenge i kø. Jeg vil derfor anbefale at du kommer ved åpningstid dersom du har mulighet til det.
  • Du kan ikke sende visumsøknaden i posten, men du kan få en annen person til å levere søknaden, så lenge den er undertegnet av deg.
  • Vær oppmerksom på at søknaden ikke kan endres, korrigeres eller trekkes etter at den er levert.
  • Du får en kvittering når søknaden er levert. Denne må du ta godt vare på, for den må tas med når du skal hente passet med visumet.

6. Ventetid

  • Da jeg leverte søknaden, fikk jeg beskjed om hvilken dag jeg kunne komme og hente visumet. Jeg leverte søknaden på en torsdag, og kunne hente visumet førstkommende tirsdag. Det tok altså ikke særlig mange dager, men andre ganger kan det ta lenger tid.
  • Det er mulig å hente visumet senere enn hentedatoen du har fått oppgitt. Datoen forteller kun når du tidligst kan hente det.
  • Det skal være mulig å få ekspressbehandling mot et ekstra gebyr.
  • I enkelte tilfeller kan ambassaden ønske mer dokumentasjon eller et intervju med den som søker om visum, og i så fall kan hentedatoen bli endret.

7. Hent visumet

  • Ta med kvitteringen og et bankkort når du skal hente visumet.
  • Visumavgiften betales med bankkort. Kontanter og kredittkort aksepteres ikke, så vidt jeg har forstått. Prisen for vanlig turistvisum er 600 kroner (august 2017).
  • Du kan få en annen person til å hente visumet ditt, så lenge vedkommende betaler visumavgiften ved henting.

IMG_3738 – Kopi - Kina

Tyrkia

I fjor sommer (2016) var det noen medieoppslag om folk som ikke fikk visum til Kina, antakelig fordi de hadde vært i Tyrkia. Jeg var i Tyrkia høsten 2015, og har stempler derfra i passet mitt, men fikk visum til Kina i 2017 uten spørsmål eller problemer.

Viktig

Husk at visumregler og rutiner kan bli endret. Sjekk på landsidene til UD og ambassadens nettside for å være sikker på at du har oppdatert informasjon.

 

__________________________________________________________________________________________________

Les det jeg har skrevet om Kina:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.