37 reisedrømmer i Norge på 37-årsdagen

Det har blitt en slags tradisjon å skrive reiseønskeliste her på bloggen, og hittil har du kunnet lese om 34 reisedrømmer på 34-årsdagen, 35 reisedrømmer i Afrika på 35-årsdagen og 36 reisedrømmer med tog i Europa på 36-årsdagen. I år er verden snudd på hodet, reising har blitt en usikker affære og for noen dager siden kom myndighetene på nytt med en anbefaling om å ikke forlate Norge. Heldigvis har vi mye fint å utforske i vårt langstrakte land, og hva passer vel bedre enn at årets drømmeliste dreier seg om steder i Norge?

Og du, jeg vil veldig gjerne ha masse tips fra deg også! Om ikke lenge har jeg nemlig to uker ferie som skal brukes her i landet, siden planen om interrail til Balkan naturlig nok ble skrinlagt for flere måneder siden. Bruk kommentarfeltet og pøs på med gode ideer for Norgesferien!

Hvis du klikker på de blå ordene/stedsnavnene i teksten nedenfor, kommer du (med noen unntak) til bildesøk i Google og får se bilder av stedene jeg omtaler.

Tromsø

Jeg har aldri vært lenger nord enn til Vesterålen, like nord for Lofoten, og synes det begynner å bli på tide å utforske den nordligste delen av landet. Den største byen i Troms og Finnmark vil være et selvskrevent punkt på listen over steder å besøke når jeg kommer meg så langt nord.

Tromsø. Photo by Kevin Reber on Unsplash.

Senja

Jeg har hørt mye fint om Norges nest største øy, og et bildesøk er nok til å forstå hva folk mener når de snakker om storslått natur. Her vil jeg ut på tur!

Sommarøy

Strendene på Sommarøy ser utrolig flotte ut, og må være verdt et besøk selv om vanntemperaturen ikke er noe å skryte av. Kanskje en båttur eller kanotur her hadde vært noe?

Jeg har besøkt flotte strender i Lofoten. Er de like fine på Sommarøy, mon tro?

Overnatting i glassiglo

«Jeg har testet glassigloene hos Lyngen North i Troms. Tettere på naturen kommer du ikke! Herfra er det bare å nyte naturen, midnattsola og nordlyset i varme og behagelige omgivelser med flott utsikt». Dette skrev Mette på reisebloggen Reiselykke. Og jeg ble umiddelbart klar for en overnatting i glassiglo!

Hammerfest

Det er sikkert mer å se i og rundt Hammerfest enn utsikten fra fjellet Tyven, men jeg vil i hvert fall se solnedgangen fra den stilige dagsturhytta på dette fjellet.

Honningsvåg

Landets nordligste by må besøkes fordi den er nettopp landets nordligste by. Bonusen er at det også ser ut til å være fint der.

Nordkapp

Selv om Nordkapp ikke er det norske fastlandets nordligste punkt, slik mange tror, føles det ganske obligatorisk med et besøk på det verdenskjente platået.

Nordkapp. Photo by Andreas Alfarè on Unsplash.

Knivskjelodden

1 452 meter lenger nord enn Nordkapp ligger Knivskjelodden, som er landets nordligste fastlandspunkt når man regner med alle tilhørende skjær og øyer. Dit kommer man seg via en åtte kilometer lang tursti. Kan jeg bestille godvær når jeg skal dit? Ser for meg at det ofte kan være en vindfull turopplevelse!

Nasjonal turistvei Varanger

Reisebloggerkollega Ann-Mari, som står bak Alltid reiseklar, bor i Alta og frister stadig med flotte bilder fra vårt nordligste fylke. Ta for eksempel en titt på bildene i blogginnlegget om den nordligste av våre nasjonale turistveier!

Vardø

I landets østligste by finner man blant annet Vardøhus festning og et minnested, kjent som Heksemonumentet, for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1060 og 1692.

Ishotell i Kirkenes

Jeg har flere ganger overnattet i snøhule og gapahuk om vinteren, men et ishotell har jeg aldri bodd på. Ishotellet i Kirkenes er faktisk åpent hele året, så der bør det være mulig å få en særegen overnattingsopplevelse uansett når på året jeg velger å ta turen til Kirkenes.

Andøya

Reiser man hit på riktig tid av året, kan man dra på spekkhoggersafari. Det vil jeg! Hadde ikke sagt nei takk til en lundefuglsafari heller, eller kanskje en havørnsafari? Landets tiende største øy ser dessuten ut til å kunne by på vakker natur, med bratte fjell og flate sletter.

Fjelltur ved Bodø

Reisebloggerkollega Renates Reiser er bosatt i Bodø, og hun er utrolig flink til å legge ut på turer i den nydelige naturen som omgir byen. Bildene hennes lokker meg til å ta en tur i området selv! Sjekk for eksempel blogginnlegget om 21 fjellturer rundt Bodø.

Norge på tvers

Nei da, jeg har ikke plutselig overvurdert formen min. Drar jeg langt nok nord, kan selv jeg klare å gå på tvers av landet. I nærheten av Narvik kan man vandre den historiske Rallarvegen fra Sverige til Atlanterhavet på noen timer.

Vegaøyene

De omtrent 6 500 øyene, holmene og skjærene som utgjør Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste.

Rondane

Fjelltur blant flotte fjell. Trenger du en forklaring på hvorfor Rondane frister, kan du bare ta en titt på bildene jeg fikk opp i bildesøket på Google.

Rondane. Photo by Erik A on Unsplash.

Safari på Dovre

Etter å ha funnet fossile ryggvirvler fra moskusdyr på Dovrefjell i 1913, ble det fremmet forslag om å innføre moskus til Norge fra Grønland. Flere mislykkede forsøk ble gjort før en utsetting av dyr i 1947 lyktes. I 2012 bestod stammen av rundt 300 dyr, og det er mulig å dra på moskussafari på Dovre. Det vil jeg!

Les om en vellykket moskussafari på reisebloggen Bilivoka, og ikke glem å se den flotte filmen øverst i blogginnlegget!

Galdhøpiggen

En gang vil jeg stå på toppen av landets høyeste fjell.

Gaustatoppen

Ikke riktig så høy som Galdhøpiggen, men høy nok til at man i klarvær kan se en sjettedel av landet!

Canvas Hotel Telemark

Jeg har overnattet i jurt i Kirgisistan. Noen har laget et flott overnattingssted med slike sentralasiatiske telt inne i skogen i Telemark, og der vil jeg gjerne tilbringe minst én natt!

Jurter i Kirgisistan.

Tømmerrenna i Vennesla

Du forbinder kanskje tømmerrenner med fornøyelsesparker? Opp gjennom årene har det blitt fløtet tømmer i renner flere steder i landet, blant annet i Vennesla. Der har de anlagt en omlag fire kilometer lang fottur i den gamle tømmerrenna. Hvem blir med på tur?

Jettegrytene i Nissedal

I Nissedal finnes et naturlig badeland i form av store jettegryter fylt med vann. Fascinerende greier!

Undervannsrestaurant

Europas første og verdens største undervannsrestaurant, Under, ligger i Lindesnes. Dette er et eksklusivt spisested som jeg sannsynligvis aldri kommer til å besøke på grunn av prisene. Men drømming er gratis!

Åna-Sira

«Kysten Lindesnes – Åna Sira og dalstrøka innafor, til dels frisk bris». Lyder det kjent? Har du noen gang reflektert over hvordan det faktisk ser ut på Åna-Sira? Det ser ut som et pittoresk lite sted som er verdt et besøk, spør du meg!

Utsira

Man skulle kanskje ikke tro at en bitteliten øy ute i Nordsjøen, landets minste kommune målt i folketall og nest minste i areal, er et av de beste stedene i landet for å se ypperlig gatekunst. Men det er det visst.

Utsira. Photo by Gunnar Breistein on Unsplash,

Prekestolen

Jeg har vært der også. Det var imidlertid så tett tåke den gangen at jeg ikke kunne se annet enn en grå vegg, så jeg blir nødt til å avlegge Prekestolen en ny visitt før jeg kan si meg fornøyd.

Rallarvegen

Det er nok ikke uten grunn at veien omtales som en av landets vakreste sykkelruter. Det finnes riktignok massevis av flotte steder å sykle i vårt langstrakte land, men fordelen med å sykle akkurat Rallarvegen er jo at det er så godt tilrettelagt med sykkelutleie og transportmuligheter. Og det ser aldeles nydelig ut der. Jeg får dra dit utenom den verste turistsesongen!

Kannesteinen

I Vestland fylke ligger en rundt tre meter høy stein som er formet av bølger, is og steiner gjennom tusener av år. Det er forunderlig hva naturen kan skape!

Kannesteinen, Vågsøy. Photo by Damir Spanic on Unsplash.

Lærdalsøyri

Jeg vil rusle rundt blant gamle trehus på den gamle handelsplassen Lærdalsøyri. Dette vernede trehusmiljøet fra 17- og 1800-tallet er blant de mest verdifulle bymiljøene vi har igjen i landet.

Loen

Okei, alle dro visst til Loen i sommer. Men det ser jo så fint ut, så kanskje stedet er verdt et besøk utenom den verste ferietiden?

Loen, Stryn. Photo by Chundy Tanz on Unsplash.

Ålesund

Jo da, jeg har vært der før, men ikke gjort annet enn å se utsikten over byen og ta en kjapp rusletur nede i sentrum. Jeg må nok tilbake for å utforske jugendbyen nærmere!

Utsikt over Ålesund.

Kistefos museum

Dette museet ligger på Jevnaker, og skriver om seg selv at de kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser. Det som lokker mest er den stilige bygningen The Twist, som er et galleri, en bro og en skulptur på samme tid. Den skrur seg over Randselva i et 60 meter langt spenn, og har vakt stor internasjonal oppmerksomhet.

Halden

Jeg har aldri utforsket Halden, byen som overvåkes av en gammel festning på toppen av et fjell. Det ser i grunnen veldig fint ut, så jeg lurer på hvorfor jeg ikke har tatt turen dit for lenge siden.

Svelvik

Jeg har vokst opp i vesle Vestfold fylke, men innså for ikke så lenge siden at jeg aldri har besøkt Svelvik. Nå har kommunen riktignok forlatt Vestfold (og Telemark) fylke etter å ha blitt innlemmet i Drammen kommune, men jeg synes jeg må få utforsket den tidligere fliken av Vestfold.

Svenner fyr

Overnatting på et fyr i havgapet. Det har jeg aldri gjort, men en slik opplevelse står på ønskelisten. Svenner fyr ligger i søndre Vestfold, og er dermed lett tilgjengelig for meg som har store deler av familien der.

Svalbard

Bare muligheten for å kanskje få se en isbjørn er en god nok grunn til å reise til Svalbard, spør du meg. Men siden isbjørner ikke dukker opp på kommando, er det jo flaks at det finnes andre ting å gjøre også. Hundesledetur står høyt på ønskelista, og det hadde heller ikke gjort noe om nordlyset kunne gitt meg en vakker forestilling.

Brevandring

Jeg har sett isbreer, men aldri gått på dem, så det vil jeg gjerne gjøre en gang. Om det blir på Svartisen i nord, Jostedalsbreen i sør eller en annen av landets isbreer, spiller egentlig ikke så stor rolle.

Din tur!

Hvilke steder i Norge vil du tipse om?

Har du vært noen av stedene jeg nevner i dette innlegget? Kanskje du til og med er reiseblogger og har skrevet om noen av dem? Jeg fikk ikke tid til å lete fram linker til blogginnlegg andre har skrevet, men blir glad hvis du legger igjen linker i en kommentar.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.