En vandring gjennom den sjarmerende og fargerike gamlebyen i Havanna

P1220015 – Kopi - Havanna - Cuba

Gamlebyen i Havanna er full av smale gater og flotte, fargeglade bygninger i et virvar av arkitektoniske stiler. Bydelen står på UNESCOs verdensarvliste. Her kan man bruke mye tid på å rusle rundt og suge til seg inntrykk mens man kjenner på en rolig, behagelig stemning. Bli med på vandring, da!

Vi har ikke gått langt før jeg kan konstatere at mange av husene i gamlebyen er fint dekorerte og gjerne malt i friske farger. De fleste bygningene i de eldste kvartalene, som ligger rundt fire forskjellige torg, er restaurert i den senere tid, og har stort sett ikke det slitte og shabby preget man gjerne ser på husene ellers i byen.

Collage Havanna 6

En gruppe menn sitter på fortauet og spiller sjakk. Jeg har allerede merket meg at det ikke er uvanlig å se folk oppholde seg på gater og trapper. Som regel sitter de og skravler eller bare følger med på livet rundt seg. For gatene i Havanna er fulle av liv, hele tiden, virker det som.

IMG_4775 – Kopi

Jeg har tatt sikte på Plaza Vieja, det gamle torget, og finner plassen uten problemer. Dette virker som et greit startpunkt for utforsking av gamlebyens severdigheter.

Faktisk var det opprinnelige navnet Plaza Nueva, som betyr det nye torget, men navnet har vært endret flere ganger etter dette.

P1210954 – Kopi

P1210945 – Kopi - Havanna - Cuba

P1210948 – Kopi - Havanna - Cuba

IMG_4806 – Kopi

Fra Plaza Vieja rusler vi nordover langs gaten Mercaderes, som er flankert av veldig mange flotte bygninger. For en fotoglad sjel som meg, tar det ikke lang tid mellom hver gang et nytt motiv må fanges med kameraet.

Collage Havanna 1

IMG_4895 – Kopi

IMG_4898 – Kopi

IMG_4904 – Kopi

IMG_4914 – Kopi

Etter hvert svinger vi til høyre ned gaten Obispo, hvor det også ligger mange pene bygninger, og kommer til parken Plaza de Armas. Der tar vi en hvil i skyggen – det merkes definitivt at det er 33 grader og strålende sol.

P1210962 – Kopi

På nordøstsiden av parken ligger Palacio de Los Condes de Santovenia, et tidligere palass fra 1780-årene som ble omgjort til luksuriøst hotell i 1867. Dette er et av de eldste hotellene i Havanna.

IMG_4944 – Kopi - Havanna - Cuba

Ved siden av hotellet, ligger Museo el Templete, et museum i en bygning som opprinnelig var et kapell i gresk-romersk tempelstil ispedd litt neoklassisisme. Kapellet ble bygget i 1828 på stedet hvor den første messen i Havanna ble holdt under et tre i november 1519.

IMG_4947 – Kopi

IMG_4950 – Kopi

Nærmeste nabo til museet er Castillo de la Real Fuerza, Castle of the Royal Force. Fortet regnes for å være det eldste steinfortet på det amerikanske kontinentet, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av «Old Havana and its Fortifications«.

Fortet ble opprinnelig bygget for å forsvare byen mot piratangrep. Det fortet man ser i dag, ble ferdigstilt i 1577, og erstattet et som lå like i nærheten men som var blitt ødelagt i et angrep i 1555. Etter ferdigstillelsen, ble det raskt klart at fortet var for langt unna havnebuktens utløp til havet til å fungere som effektivt forsvarsverk. Derfor ble det i stedet brukt som bolig for guvernøren i Havanna.

Senere er fortet benyttet som både nasjonalarkiv, nasjonalbibliotek, kontorer og flere ulike museer. Fra 2010 er det Museo de Navegación, et maritimt museum, som huserer her.

IMG_4966 – Kopi - Havanna - Cuba

Collage fort i Havanna 1

IMG_4958 – Kopi

Vi velger å kjøpe billett for å kunne utforske fortet nærmere. Inne finner vi forskjellige utstillinger av gamle gjenstander, hovedsakelig knyttet til maritim historie, naturlig nok.

Collage fort i Havanna 2

IMG_5131 – Kopi

IMG_5036 – Kopi

Collage fort i Havanna 3

Fra klokketårnet får vi fin utsikt over omgivelsene.

IMG_5050 – Kopi

Vi ser blant annet to av bygningene vi allerede har betraktet fra bakkeplan – det gamle hotellet og museet som en gang var et kapell.

IMG_5063 – Kopi - Havanna - Cuba

IMG_5071 – Kopi

På den andre siden av bukten ligger Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, et stort festningsanlegg som vi kommer til å nøye oss med å betrakte fra avstand.

IMG_5082 – Kopi

Når vi forlater fortet, kjenner vi at det er på tide med litt mat. Maten på Cuba er ikke kjent for å være noe å skryte av, men vi finner i hvert fall en restaurant med helt grei mat.

At dette måltidet etter all sannsynlighet er skyld i at en skikkelig matforgiftning skal komme til å holde meg våken og pine meg fra ettiden den kommende natten, er jeg fremdeles lykkelig uvitende om.

Collage Havanna 3

Med mat i magen og ny energi, rusler vi videre gjennom gamlebyens gater.

IMG_5178 – Kopi

P1220015 – Kopi - Havanna - Cuba

Vi har gått sørover igjen, og stanser ved Museo del Chocolate, på hjørnet der gatene Mercaderes og Amargura møtes. Vi er nemlig skjønt enige om at det er nødvendig med dessert. Museo del Chocolate er egentlig en kombinasjon av et lite sjokolademuseum og kafé med sjokoladefokus. Varm sjokolade og nylaget konfekt blir fortært, samtidig som vi ser to ansatte lage sjokoladebiter bak en glassvegg.

Collage Havanna 4

Mette på sjokolade rusler vi de få meterne bort til Plaza de San Francisco de Asís. Der ligger Lonja del Comercio, Commerce Market, som ble ferdigstilt i 1909. Bygningen huset børsen i Havanna fram til den cubanske revolusjonen i 1959. Etter dette har lokalene blitt brukt til kontorer. I dag holder blant annet Havannas lokalradio, BBC og den brasilianske ambassaden til her.

P1220021 – Kopi

Ved plassen ligger også Basílica Menor de San Fransisco de Asís. Katedralen ble bygget på slutten av 1500-tallet.

P1220027 – Kopi

Det er ikke bare vi som har funnet veien til Plaza de San Francisco de Asís. Vi finner den polske komponisten Frédéric Chopin sittende på en benk. Her har han sittet siden 200-årsdagen sin i 2010. I virkeligheten ble han kun 39 år.

IMG_5207 – Kopi

Oficina de correos, postkontoret, har åpnet helt opp mot gaten. Postkassene er pappesker hvor det er skåret hull til brevsprekk. Hvorfor gjøre det komplisert når det kan gjøres så enkelt… Vi kjøper frimerker og sender fra oss noen gode, gammeldagse postkort mens vi lurer på om mottakerne noen gang kommer til å se noe til dem.

P1220031 – Kopi

IMG_5223 – Kopi

Så er vi tilbake i gaten Mercaderes, og når vi nærmer oss den nordlige enden, dukker en gigantisk veggdekorasjon opp på en av bygningene. Dette er en mosaikkmur bestående av 52 plater. Kunstverket har det ikke så enkle navnet Mural histórico cultural del Liceo Artístico y Literario de La Habana, og viser 67 viktige figurer knyttet til historie og kunst på Cuba.

IMG_5230 – Kopi

Collage Havanna 5

Omtrent rett rundt hjørnet ligger Plaza de la Catedral, omgitt av bygninger i nøytrale farger men med blå detaljer. Her er det barokkstilen som dominerer, og husene er pyntet med søyler, forseggjorte vinduer og balkonger med snirklete smijernsdekor. Ved den ene enden av plassen ligger Catedral de San Cristóbal de la Habana. I likhet med de andre bygningene rundt plassen, ble katedralen bygget på 1700-tallet. Den er en av elleve romersk-katolske katedraler på Cuba.

IMG_5245 – Kopi

P1220041 – Kopi - Havanna - Cuba

P1220060 – Kopi

P1220046 – Kopi

IMG_5279 – Kopi

IMG_5266 – Kopi

P1220063 – Kopi

Det er mulig å gå inn i katedralen og betale 1 CUC for å komme opp i tårnet, men vi begynner å merke at vi har trasket rundt lenge i de trettitre varmegradene, og er klare for å finne veien tilbake dit vi bor.

IMG_5290 – Kopi - Havanna - Cuba

Collage Havanna 2

IMG_5313 – Kopi

IMG_5327 – Kopi - Havanna - Cuba

Selv om vi ikke har sett alt som er å se i den fine gamlebyen, fikk vi, så vidt jeg har forstått, sett hovedseverdighetene. For øvrig er en vandring gjennom gamlebyen en opplevelse i seg selv, uavhengig av hvilke bygninger og plasser man ser underveis.

Har du vært i Havanna? Kanskje du har besøkt noen andre steder i gamlebyen som du vil anbefale at man legger turen innom?

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Cuba i mai 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.