Farlig?

– Hvor skal du? spurte min kollega André.
– Mellom-Amerika.
– Tøft. Hvor da?
– Ehm… Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala.
– El Salvador! utbrøt André. – Der er det jo livsfarlig!
– Nei da.
– Folk blir skutt hele tida!

– Jeg har ikke tenkt til å bli skutt.
– Du er gæren.
– Sier du, som har brukt en hel ferie på å kjøre tuktuk som en gærning gjennom halve India!
– Jo, men El Salvador

De fleste som reiser til Mellom-Amerika, hopper elegant bukk over El Salvador og Honduras. Ikke har landene noen berømte turistattraksjoner, selv om Copán definitivt hadde fortjent en slik status, og omtalen de får i vestlige medier dreier seg som regel om naturkatastrofer og kriminalitet. Gjeng- og narkotikakriminalitet, som for øvrig ofte er to sider av samme sak, har dessverre fått et solid fotfeste.

I 2013 hadde Honduras to byer inne på listen over de 50 farligste byene i verden, målt i antall drap per 100 000 innbyggere. Helt øverst på listen tronet landets nest største by, San Pedro Sula, med 187 drap per 100 000 innbyggere. Årsaken sies å være en kombinasjon av internasjonal narkotikasmugling, brutale lokale gjenger og voldelige grupper på rømmen fra Mexico. På 6. plass lå hovedstaden Tegucigalpa, med 80 drap per 100 000 innbyggere. Dette tilsvarer 1 000 drap i løpet av 2013 i en by med 1,2 millioner innbyggere. Tenk om det hadde blitt begått 500 drap i året i Oslo! Hvis vi ser på Norge som helhet, ble det begått 28 drap i 2012, noe som tilsvarer 0,6 drap per 100 000 innbyggere.

Går vi tilbake til listen over de 50 farligste byene i verden, finner vi San Salvador, hovedstaden i El Salvador, på en 27. plass med 45 drap per 100 000 innbyggere i 2013.

Det er kanskje ikke rart at turismen ikke blomstrer i Honduras og El Salvador. På den andre siden er Brasil representert på listen med 16 byer, Mexico med 9, USA med 4 og Sør-Afrika med 3, men disse landene får likevel besøk av et høyt antall turister hvert år. I Sør-Afrika er det til og med Cape Town som i følge listen er den farligste byen, da den ligger på 20. plass med 51 drap per 100 000 innbyggere. Likevel besøkes byen av svært mange turister hvert år. Jeg kjenner veldig mange som har vært der – meg selv inkludert.

At kriminalitetsstatistikken er høy i et land, at det blir drept mange mennesker i en by eller at det er uroligheter eller opptøyer i et område, betyr ikke at det trenger å være farlig å besøke landet. Det kommer an på hvor man reiser, men også hvordan man reiser.

Folk drar til Kenya selv om man bør holde seg unna grenseområdene til Somalia. Solhungrige nordmenn tilbringer mer enn gjerne tid i Thailand selv om det av og til har vært unntakstilstander i Bangkok og Utenriksdepartementet fraråder reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i fire av landets provinser. At sistnevnte også gjelder to provinser i India, hindrer ikke at turister reiser til andre deler av det folkerike landet.

Det er dessuten ikke så dumt å være litt ekstra påpasselig og ta noen forholdsregler. Ikke bruke smykker, ikke gå og bære på dyrt kamerautstyr, ikke gå rundt med store mengder kontanter, være oppmerksom på omgivelsene, holde seg til områder der det er trygt å gå, ikke gå alene, ikke traske rundt i mørket, ikke si eller gjøre noe som kan provosere noen… Bare for å nevne noen eksempler.

Og som en del av en gruppe på seksten med en reiseleder som visste hva han drev med, skulle jeg besøke både El Salvador og Honduras. Hvordan det gikk, skal jeg fortelle mer om senere.

Væpnede vakter utenfor butikker, bensinstasjoner, banker o.l. var et svært vanlig syn i El Salvador og Honduras.
Væpnede vakter utenfor butikker, bensinstasjoner, banker og lignende var et svært vanlig syn i El Salvador og Honduras.

 

Her stod den bevæpnede vakten like innenfor døren.
Her stod den bevæpnede vakten like innenfor døren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.