Gjirokastër – et verdensarvsted i Albania

(113) - Kopi

Langt sør i Albania, omtrent tre mil fra grensen til Hellas og en kort kjøretur unna den stadig mer populære charterdestinasjonen Sarandë, ligger et verdensarvsted som er verdt et besøk dersom du befinner deg på disse traktene. 

Gjirokastër – en kjapp introduksjon

Gjirokastër er en by med rundt 20 000 innbyggere som ligger i en dal omtrent 300 meter over havet. Byen var fødestedet til den kommunistiske statslederen Enver Hoxha, som styrte landet med jernhånd i nærmere 41 år, fra den andre verdenskrigs sluttfase og helt fram til sin død i 1985.

Byen kan grovt sett deles i to halvdeler; gamlebyen på åsen og den nye byen nede i dalen.

Den historiske delen av Gjirokastër er et av til sammen tre steder i Albania som er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

(39) - Kopi
Utsikt mot den gamle bydelen og Gjirokastër Castle på toppen av åsen.
(38) - Kopi
Ganske ny kirke i den nye bydelen.

(49) - Kopi

Den gamle borgen

Byens blikkfang og største severdighet, er ruinene av en borg som ble påbegynt i løpet av siste halvdel av 1200-tallet. Den troner høyt over byen, strategisk plassert for å ha best mulig utsikt over dalen, som var en viktig transportåre.

Borgen ble brukt som fengsel av konge, nazister og kommunister etter tur, før stedet ble omgjort til museum i 1971. Her kan du se blant annet torturrom, våpen, kanoner, et amerikansk spionfly og en tanks fra andre verdenskrig.

Det må betales inngangsbillett for å få adgang til ruinene og museet, men det er ikke rare summen du må ut med her. Da jeg besøkte stedet i 2014, var prisen rundt 13 norske kroner.

Collage Gjirokaster 1

(58) - Kopi

Dette gamle spionflyet fra United States Air Force, ble tvunget ned i hovedstaden Tirana i 1957 og flyttet til Gjirokastër for å minne om kommunistregimets kamp mot imperialismen.

(66) - Kopi

Collage Gjirokaster 2

Collage Gjirokaster 3

(82) - Kopi

Collage Gjirokaster 4

(96) - Kopi

Collage Gjirokaster 7

Collage Gjirokaster 6

Collage Gjirokaster 5

Collage Gjirokaster 8

Fra borgområdet har du flott utsikt over byen og naturen som omgir den.

(43) - Kopi

(51) - Kopi

(54) - Kopi

Den historiske bydelen

Gjirokastër vokste fram der den ligger i dag på slutten av 1200-tallet, rundt borgen som ble reist i denne perioden, men de fleste av de eksisterende bygningene stammer fra 1600- og 1700-tallet. Gjirokastër og nærliggende Berat var to av veldig få byer som ble spart fra moderniserende byggeprogrammer i 1960- og 1970-årene, og de har derfor fått status som museumsbyer og verdensarvsteder. De gamle husene her er bygget i en stil som man ikke finner andre steder i Albania eller Europa.

I begrunnelsen for innskrivingen på UNESCOs verdensarvliste, står blant annet følgende:

Gamlebyen i Gjirokastër er et eksepsjonelt vitnesbyrd om et langvarig og nesten forsvunnet samfunn og livsstil, påvirket av den islamske kultur og tradisjon fra den osmanske perioden.

Den historiske byen Gjirokastër er et sjeldent eksempel på en godt bevart osmansk by, bygget (…) rundt Citadellet fra 1200-tallet. Arkitekturen er karakterisert av konstruksjonen av en type byhus (tyrkisk kule) som Gjirokastër har en rekke fremragende eksempler av.

(45) - Kopi

Mange av husene i Gjirokastër har tak som er dekket av flate steiner, noe som har gitt byen kallenavnet City of Stone.

(47) - Kopi

En del av de gamle husene er slitne og falleferdige, mens andre er blitt restaurert etter at byen fikk plass på UNESCOs verdensarvliste i 2005.

(124) - Kopi

(120) - Kopi

De brosteinsbelagte gatene i den gamle bydelen er bratte og noen steder ganske smale. I området nedenfor borgen, ligger flere suvenirbutikker og vitner om at turismen er økende i dette området, selv om det ikke akkurat kryr av turister her.

(126) - Kopi

(115) - Kopi

Det finnes en gammel osmansk basar i Gjirokastër, opprinnelig fra 1600-tallet, men gjenoppbygget på 1800-tallet etter en brann. Basaren domineres av en moské fra 1757. Jeg ikke besøkt basaren og moskéen selv, men hadde gjort det dersom jeg hadde hatt mer tid i byen.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Gjirokastër i juni 2014.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.