Helikopter over Victoria Falls

36-kopi

Victoriafallene ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe, og er virkelig et flott skue. Jeg har vært der to ganger – i 2009 og 2013. Den første gangen ble fossefallene beskuet både fra zambisk og zimbabwisk side, og det ble også tid til å se en fin solnedgang over fossen. Den andre gangen gikk jeg helt ned til bunnen av kløften som vannet dundrer ned i, men jeg fikk også et helt annet perspektiv på vannmassene. Fugleperspektivet!

Jeg hadde vært oppe i helikopter to ganger tidligere, på vei fra og til flyplassen i Sierra Leones hovedstad Freetown. Den gangen falt valget på helikopter fordi det var praktisk – alternative transportmåter mellom flyplassen og hovedstaden var en visstnok litt skrøpelig båt eller en fire timer lang kjøretur. Da søsteren min og jeg valgte å ta en helikoptertur over Victoriafallene på grensen mellom Zambia og Zimbabwe, var det derimot utelukkende for forlystelsens skyld – og aller mest fordi søsteren min også måtte få oppleve den merkelige følelsen av å bli løftet loddrett opp i luften i et helikopter. Og altså, når man først skal gynge gjennom luften, hva er vel bedre enn å gjøre det et sted hvor man får en vanvittig utsikt på kjøpet?

49-kopi

Over regnbuen

Skjønnhet der jorden revnet

Helikopteret holder stø kurs mot den lille, hvite tåkeskyen som stiger opp fra bakken der framme. Landskapet er paddeflatt så langt øyet rekker, og i det fjerne ser jeg det glinser i hustakene i den zimbabwiske byen Victoria Falls City når solstrålene treffer bølgeblikken. Elven Zambezi bukter seg gjennom landskapet, og med sine trekledde elvebredder og småøyer bryter den opp den brune monotonien som er skapt etter flere måneder med tørketid.

28-kopi

Et sted der nede gikk den berømte oppdageren David Livingstone i 1855. Livingstone hadde satt seg som mål å finne Nilens kilde. Dette målet ble aldri nådd, men han fant noe annet.

Victoriafallene.

Allerede på lang avstand hørte han buldringen og så den hvite tåkeskyen som steg mot himmelen, og snart var han den første europeeren som fikk se et av naturens virkelig store underverk med egne øyne. Oppdageren var henrykt etter å ha sett de mektige fossefallene. Han skrev: “No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.”

Jeg undres hva Livingstone hadde sagt dersom han så fallene i fugleperspektiv.

41-kopi

Under helikopteret kommer det dype juvet til syne, revnen i det paddeflate landskapet der Zambezi ramler ned i et fritt fall på opptil 108 meter før elven snor seg videre i den trange kløften. Til tross for at det nå nærmer seg slutten av tørketiden, og vannmengden i fossen derfor er på det laveste, er fallene et imponerende skue. Jeg kan bare forestille meg hvordan det ser ut når vannføringen er på sitt høyeste, teppet av vann er sammenhengende og tåkeskyen er mange ganger så stor som nå.

collage-victoriafallene-2

Victoriafallene konkurrerer om å bli regnet som verdens største foss. Ikke størst i høyde, for den høyeste av alle fosser er Angel Falls i Venezuela med sine svimlende 979 meter. Ikke størst i vannmengde, for den rekorden innehas av Niagarafallene på grensen mellom Canada og USA. Ei heller er Victoriafallene størst i bredde, for den aller bredeste er Iguazúfallene på grensen mellom Argentina og Brasil.

Victoriafallene innehar derimot rekorden som verdens største fallende teppe av vann, med en høyde på opptil 108 meter og bredde på 1 688 meter.

Men ikke i tørketiden.

43-kopi

Helikopteret bikker over på siden i det piloten tar en u-sving. Øreklokkene presser tett over ørene mine og demper støyen fra helikopteret. Lydnivået er alt for høyt til at vi kan høre hverandre. Her er det kroppsspråk og mimikk som gjelder, med unntak for piloten, som kan gi oss informasjon gjennom et speakersystem forbundet med øreklokkene våre.

Piloten svinger forbi fossefallene flere ganger, fram og tilbake, gir oss god tid til å beundre fallene og naturen rundt. Av og til er en regnbue synlig der nede i kløften, en bue som med sitt karakteristiske fargespekter lyser opp de ellers så lite fargerike omgivelsene.

37-kopi

collage-victoriafallene-1

Alt for snart er femten minutter gått, og piloten setter kurs tilbake mot heliporten. Juvet forsvinner ut av synsranden, eneste tegn på at noe skjer der borte er at elven brått forsvinner inn i en liten, hvit sky på bakken. Blikket mitt følger den buktende elven og de dypgrønne trærne langs bredden. Bakken kommer stadig nærmere, jeg kan skille palmetrærne fra andre trær der de rager mot himmelen, noen hustak kommer til syne mellom løvverket. Og så, der nede på en av øyene, ser vi en flokk med elefanter. De ser så harmoniske ut der de tusler omkring, så bedagelige, så fredelige.

Like fredelige som den brede elven som sakte renner mot kanten av stupet der den forvandles til de vakre Victoriafallene.

46-kopi

__________________________________________________________________________________________________

Reisetips

  • Livingstone er byen som ligger nærmest Victoriafallene på den zambiske siden. På den zimbabwiske siden ligger Victoria Falls City.
  • Vi bestilte helikopterturen på campingplassen vi bodde på i Livingstone, Zambezi Waterfront Campground. Adressen er 1942B Sichango Road. Det er garantert mulig å få arrangert slike aktiviteter gjennom flere andre overnattingssteder i Livingstone. Transport til og fra overnattingsstedet var inkludert i prisen – som per i dag ser ut til å være 185 dollar for 15 minutter.
  • Zambezi Waterfront Campground ligger like ved elven. Jeg har bodd der to ganger, og liker stedet. Man kan slå opp eget telt, bo i små telt med senger eller sove i hytte. Det finnes en restaurant/bar med utsikt mot elven. Det er et godt stykke til Victoriafallene, og vi ble advart mot å gå fordi strekningen stedvis er ganske øde og overfall har skjedd. Taxi tar få minutter og koster lite om man er flere som kjører sammen.
  • Livingstone er et aktivitetseldorado med flust av andre muligheter enn helikopterturer, deriblant rafting, strikkhopping, giganthuske, kanopadling, jeepsafari, elvesafari, fiskesafari og lunsj- eller solnedgangscruise på elven. Man kan bli med på tur til Livingstone Island, bade i Devil’s Pool (søk opp bilder), gå på marked eller besøke en av de nærliggende landsbyene. Det er dessuten kort vei til Chobe nasjonalpark i Botswana, kjent for sine veldig mange elefanter, så det er mulig å dra på dagstur dit.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.