Hengekøyetur i regnvær ved Lauvtjern (og oppskrift på viltgryte)

Jeg foretrekker at det er godvær når jeg skal overnatte ute, men det er slett ikke umulig å få en trivelig opplevelse selv om det regner. Tarp, god mat og trivelig selskap gjorde susen da jeg tok turen til Lauvtjern i Østmarka en våt lørdag i juli.  

Regn, regn, regn

Det er tredje helg i juli, og for tredje helg på rad er det varslet regn. De siste ukene er flere planlagte turer avlyst på grunn av regnvær, men denne helgen bestemmer jeg meg for å trosse værvarselet. Jeg er lei av at været skal sette en stopper for turplanene samtidig som de aller fleste andre planer også er avlyst på grunn av en viss pandemi.

Trine og jeg har vært på utallige turer og leirer i regnvær før, ikke minst speiderleiren på Veierland i nittenhundreognittini, da jordet vi bodde på ble forvandlet til en innsjø og tjømespeiderne måtte ta med noen svensker og evakuere til en ungdomsskole i et par dager mens jordet tørket.

Joda, litt nedbør skal vi da tåle denne helgen også! Og jeg har jo aldri testet tarpen jeg fikk til jul for halvannet år siden. Det er på tide å la den gjøre litt nytte for seg.

Lauvtjern

Med fullpakkede sekker legger vi i vei fra Haugerud mot nordenden av Lutvann. Derfra fortsetter vi mot Lauvtjern, omtrent en times gange innover i Østmarka. Fjell, steiner og røtter er glatte etter regnet som falt i natt, men nå er det oppholdsvær.

Etter en ørliten omvei finner vi vesle Lauvtjern, som er et av de høyest beliggende vannene i Østmarka. Her er vi 325 meter over havet. Ved den ene enden av vannet ligger en speiderhytte og en privat hytte, og langs østsiden finner vi et par åpne leirplasser. En gapahuk med brune granbarrester er satt opp på en av dem.

Vi passerer leirplassene og beveger oss noen meter lenger sør før vi finner noen passende trær å feste hengekøyene i, et sted hvor vi har utsikt mot Lauvtjern.

Regnet melder sin ankomst i det vi gjør oss ferdig med å henge opp tarpene våre over hengekøyene. Perfekt timing!

Å kose seg i regnvær

Stormkjøkkenet hentes fram, og vi går i gang med matlaging under den store tarpen til Trine mens regnet trommer mot duken.

På menyen står viltgryte og potetmos. Lukten lokker fram en uredd mus som piler i lynfart rundt oss, mellom oss og under beina våre i et par timer i optimistisk tro på at det er mat å hente. Det er mulig den blir skuffet over at den ikke får slikke kjelen ren for potetmosrester, men den får i det minste snappet til seg en løkbit som har ramlet på bakken.

Det er stille i skogen denne grå lørdagen. Jeg har vært på to hengekøyeturer tidligere i år, en i påsken og en i juni, og begge gangene var det godvær og masse folk som overnattet i skogen. I dag møter vi kun en fyr i knallgul regnjakke som er ute og går tur og kikker nysgjerrig bort på oss der vi sitter og lager mat i ly for regnet.

Tørr natt eller våt natt?

I løpet av natten våkner jeg noen ganger og hører regndråpene tromme rytmisk mot tarpen. Lyden er koselig, og ved hver oppvåkning kan jeg konstatere at tarpen gjør jobben sin, til tross for at den er litt i korteste laget. Riktignok er det verken striregn eller sidelengs regn som faller over skogen denne sommernatten, men hadde det vært meldt voldsomme regnmengder hadde vi sannsynligvis ikke dratt på tur.

Når morgenen kommer, blir jeg liggende en god stund og lytte til regnet mens jeg håper det skal komme litt mindre vann ramlende ned fra skyene innen det blir tid for å stå opp og pakke sammen.

Frokost og hjemtur

Først når klokken har blitt halv ti beveger jeg meg ut av hengekøya. Frokosten blir inntatt under tarpen til Trine, og når regnværet har tatt en pause, benytter vi anledningen til å pakke sammen. Vi rekker akkurat å bli klare til å gå før regnet melder sin ankomst igjen. Flaks. Det er jo ikke særlig praktisk å pakke ting ned i sekker mens det regner.

Vi beveger oss forsiktig over våte steiner og sleipe røtter, stanser for å fotografere naturens små kunstverk og plukke noen små kantareller, og vasser nedover en bakke der stien er forvandlet til en bekk. De få turgåerne vi møter hilser blidt.

Når vi kommer til Lutvann, fosser regnet ned i så store mengder at vi blir klissvåte på et blunk. Jeg bryr meg ikke om å finne fram regnbukse, det er jo ikke kaldt, og jeg skal rett hjem.

Jeg synes fremdeles det er atskillig bedre med godvær når jeg er på tur, men det var jammen hyggelig med regnværstur også.

Oppskrift på viltgryte

Denne oppskriften passer for 2-3 personer.

Del gjerne opp ingrediensene hjemme, så blir det enklere å lage maten ute og du slipper å bære med deg overflødige mengder av de ulike ingrediensene.

Ingredienser

 • 400 gram  reinsdyrskav (eller annet viltkjøtt)
 • 200 gram sjampinjong
 • 1 stor løk
 • 15-20 rosenkål
 • 2 dl matfløte
 • 4 dl utblandet kjøttbuljong
 • Margarin til steking
 • Salt
 • Pepper

Fremgangsmåte

 • Kutt løk og sjampinjong i småbiter, stek bitene og sett det til side.
 • Stek kjøttet, dryss over salt og pepper og sett det til side.
 • Ha løk og sjampinjong i en kjele sammen med fløte og utblandet buljong og kok opp.
 • Tilsett kjøttet og la alt koke i omtrent 20 minutter.
 • Tilsett rosenkål de siste minuttene av koketiden.

Serveres med potetmos. Vil du gjøre det enkelt, bruker du pose som blandes ut med vann. Du kan også bruke potetmos fra frysedisken. Husk å ta med melk, smør og/eller eventuelt andre ingredienser som skal blandes i potetmosen.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.