Hjemme fra Sentral-Asia

IMG_5938 - Kopi

Hva kan man egentlig oppleve i løpet av seksten dager i Sentral-Asia? Temmelig mye! Jeg har kommet tilbake til Norge med mange minner og en haug med bilder som etter hvert skal bli til nye reiseskildringer og blogginnlegg. Men først en liten oppsummering av hva jeg har fått med meg de siste ukene.

Kasakhstan

Turens første stopp var den kosmopolitiske storbyen og tidligere hovedstaden Almaty, der det blant annet ble tid til å se diverse bygninger og monumenter, besøke et marked og ta en kabelbane opp til et utsiktspunkt. Deretter bar det over flatt sletteland og blant krummede fjellrygger mot grensen til Kirgisistan, med stopp ved Grand Canyons kasakhiske lillesøster, Charyn Canyon.

P1100027 - Kopi

IMG_5250 - Kopi

P1100036 - Kopi

IMG_5315 - Kopi

IMG_5373 - Kopi

Kirgisistan

Etter å ha passert grensen til Kirgisistan på en grenseovergang ute i ødemarken, stod opplevelsene i kø. Jeg har overnattet på både komfortabelt hotell, på hyggelige gjestehus og i yurt hos nomader på en høyfjellsslette 3 016 meter over havet. Sett utallige hester, og ridd på én av dem. Møtt tusenvis av sauer og kyr både i og langs smalete, humpete fjellveier. Sett en flokk ville kameler og en gjeng med jakokser som gresset oppe i fjellene. Betraktet vakker fjellnatur. Vasset i det kjølige vannet i innsjøen Issyk-Kul. Klatret opp i toppen av Burana Tower. Tuslet rundt på et dyremarked og kjent luktene av mat, frukt og grønnsaker på det nærliggende vanlige markedet. Fått et innblikk i lokalt håndverk, som for eksempel hvordan man lager filttepper og bygger en jurt. Sett bygninger og statuer i hovedstaden Bisjkek. Svettet i 40 grader og tråkket på snø og vært kald i 5 grader.

IMG_5409 - Kopi

IMG_5499 - Kopi

IMG_5738 - Kopi

IMG_5938 - Kopi

IMG_5819 - Kopi

P1100368 - Kopi

IMG_5991 - Kopi

IMG_6003 - Kopi

IMG_6145 - Kopi

P1100255 - Kopi

P1100324 - Kopi

IMG_5469 - Kopi

P1100104 - Kopi

IMG_6250 - Kopi

IMG_5537 - Kopi

Tadsjikistan

Etter en svipptur gjennom skyene fra Kirgisistan til Tadsjikistan, fortsatte opplevelsene å strømme på. Jeg har sett monumentale byggverk i hovedstaden Dusjanbe. Bodd på gjestehus ved en bitteliten landsby langt inne i fjellene, og gått tur til en enda mindre sommerbosetning enda lenger fra sivilisasjonen. Møtt flere esler, kyr, sauer og hester enn jeg kan sette tall på. Møtt smilende voksne og barn som gjerne ville bli fotografert. Gått turer i vakker natur som mange steder minnet om den norske fjellheimen, og kjørt på smale, svingete fjellveier med utsikt over de mektige fjellene. Vandret rundt på fargerikt marked, sett moskéer og vært på museum for å høre om tadsjikisk historie.

IMG_6733 - Kopi

IMG_7592 - Kopi

Collage 1 - Dusjanbe

IMG_6880 - Kopi

IMG_6740 - Kopi

IMG_6936 - Kopi

IMG_6858 - Kopi

IMG_6759 - Kopi

P1100803 - Kopi

IMG_7182 - Kopi

IMG_7435 - Kopi

IMG_7463 - Kopi

Usbekistan

I siste land på reisen har jeg vært på hurtigsightseeing i deler av hovedstaden Tasjkent, tatt både moderne hurtigtog og gammeldags skrangletog med kupéer og ikke minst blitt overveldet av de digre byggverkene i den eldgamle silkeveibyen Samarkand.

P1160010

IMG_8459

IMG_8000

Og hvordan var det i Sentral-Asia, egentlig?

De fire landene har både likheter og ulikheter, noe jeg synes har vært spennende å se og oppleve selv. Dessuten har jeg erfart at heller ikke denne delen av verden er så skummel når man først er der. Den er bare ukjent for folk flest. Faktisk føltes det på noen måter mer hjemlig og trygt mange steder i Sentral-Asia enn en del andre steder jeg har vært. Jeg er godt fornøyd med valg av feriedestinasjon, og hadde ikke nølt med å velge det samme dersom tiden ble spolt tilbake og jeg skulle ta valget på nytt.

Flere innlegg kommer etter hvert – legg gjerne igjen en kommentar hvis det er noe du er nysgjerrig på å høre om, så kan det hende jeg prioriterer å skrive om det.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.