How can it be dark at six?

I dag var det solnedgang klokken 15.24, og det er fremdeles noen uker igjen til årets aller mørkeste dag. Da jeg for litt siden kastet et blikk ut på mørket som har senket seg over hovedstaden, kom jeg til å tenke på en samtale jeg hadde i Rwanda da jeg var der i august.

I løpet av dagen har vi beveget oss fra Uganda til Rwanda. Nå sitter vi i et privat hjem i Kigali og nyter et herlig, hjemmelaget middagsmåltid. Luke, en av de to ugandiske reiselederne, spør om alle har husket å stille klokkene sine. Rwanda ligger en time bak nabolandet i nord.

– So it will be dark at six. It’s so strange. How can it be dark at six? Luke ler godt og rister på hodet.

Fordi Uganda og Rwanda ligger på og ved ekvator, er det ikke store variasjoner når det gjelder tidspunkt for soloppgang og solnedgang fra måned til måned, slik det er her oppe i nord. Luke er dermed vant med at mørket pakker inn hjemlandet hans til omtrent samme tid hver dag, året rundt.

Jeg ser på ham og smiler.

– In the southern part of Norway, where I live, the sun rises after nine in the morning and sets just after three in the afternoon, in December. Then we have a little more daylight every day until the longest day in June, when we have daylight almost until midnight.

– What! Luke sperrer opp øynene.

– And in the northern part of the country, the sun never completely sets during the summer. In the middle of the winter, the sun never rises above the horizon.

Luke ser himmelfallen ut. Det skulle ikke forundre meg om han sitter og lurer på om jeg holder ham for narr.

– Is it true?
– Yes.
– Wow! Wow, that’s crazy! I’ve never heard about such a thing!

Praten går videre. I øyekroken ser jeg Luke riste sakte på hodet der han sitter og fordøyer sin nyervervede kunnskap om den kalde, mørke, merkelige nordlige delen av kloden vår.

Kveld på Hôtel des Mille Collines, bedre kjent som Hotel Rwanda.

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.