Hvorfor Rwanda er et av de reneste landene jeg har besøkt

P1260112 – Kopi

Jeg så det med én gang vi krysset grensen fra Uganda til Rwanda. Det var så rent og ordentlig. Hvordan klarer det vesle, østafrikanske landet å håndtere søppelutfordringene som så veldig mange andre land strever med?

I altfor mange av landene jeg har besøkt ligger avfall strødd langs veier, på gårdsplasser, på jorder og på beitemarker, det flyter i elver og henger fast i trærne. Da jeg reiste gjennom de vestafrikanske landene Ghana, Togo og Benin i fjor, fantaserte jeg om å samle hele befolkningen til en ukes dugnad for å gå manngard gjennom landet og fjerne søppel. Senere på året besøkte jeg Uganda, hvor jeg også registrerte en god del søppel langs veiene. Så krysset vi grensen til Rwanda, og som ved et trylleslag var det rent. Og med rent, mener jeg tilsynelatende fullstendig søppelfritt. Ikke noe papirrask på fortauene, ingen plastflasker i grøftene, ingen plastposer som hadde hektet seg fast i busker og trær.

Hvordan har de klart det?

Da vi skulle krysse grensen fra Uganda til Rwanda med bil, ble vi bedt om å gjemme unna eventuelle plastposer slik at ikke de skulle bli oppdaget og tatt fra oss. Rwanda har nemlig innført forbud mot plastposer. Det er et glimrende tiltak, men plastposeforbud i seg selv løser selvsagt ikke alle søppelproblemer, så Rwanda har gjort noe mer.

De har innført umuganda.

Umuganda betyr «coming together in common purpose to achieve an outcome». Den siste lørdagen i hver eneste måned er satt av til nasjonal samfunnsinnsats, med en varighet på minst tre timer fra klokken åtte om morgenen. Alle rwandere mellom 18 og 65 år må delta i umuganda, andre deltar frivillig. Også expater og besøkende i landet er velkomne til å bidra.

Når de fleste rwandere er opptatt med samfunnsnyttige oppgaver, reduseres blant annet antall åpne butikker og kontorer, det er vanskeligere å komme seg rundt med kollektivtransport og gatene er uvanlig tomme for biler, mopeder og sykler. I stedet kan man se folk som reparerer veier, feier gater, trimmer busker, renser brønner, rehabiliterer våtmarksområder, reparerer offentlige fasiliteter og bygger demninger, skoler, medisinske sentre og hus for sårbare grupper i samfunnet. Personer med spesielle ferdigheter tilbyr sine tjenester gratis under umuganda, for eksempel kan leger tilby kostnadsfrie konsultasjoner.

Aktivitetene organiseres, kontrolleres, evalueres og rapporteres av valgte komiteer. Komiteene har også ansvar for å motivere folk til å opprettholde arbeidsinnsatsen.

Rwandiske myndigheter innførte slik samfunnsinnsats ved spesielle anledninger allerede like etter at de ble et fritt land i 1962. Det ble sett på som en måte for individene å bidra til nasjonsbyggingen. Den gang kalte de det umubyizi, som betyr «a day set aside by friends and family to help each other». Fra 1974 ble umuganda organisert én gang i uken av myndighetene. Folkemordet i 1994 satte en brå stopper for den felles samfunnsinnsatsen, men i 1998 ble umuganda innført på nytt som et ledd i gjenoppbyggingen av landet og for å etablere en felles nasjonalfølelse.

TIl å begynne med så rwanderne på umuganda som tvangsarbeid, men etter hvert som den felles innsatsen blant annet førte til blant annet mindre erosjon og bedre infrastruktur, særlig bygging av skoler, helsesentre og administrative kontorer, begynte flere å like konseptet og delta frivillig.

I noen lokalsamfunn sliter man riktignok med lav deltakelse og arbeidsinnsats, slik at det blir utført mindre arbeid enn om alle hadde deltatt helhjertet. En annen utfordring er at planleggingen av umuganda enkelte steder er for dårlig, noe som har ført til urealistiske målsettinger og prosjekter som vanskelig kan gjennomføres uten finansiell bistand.

Samlet sett ser det uansett ut som at umuganda fungerer godt og har en positiv effekt for landet.

Skal du til Rwanda i slutten av en måned? Bli med på umuganda, da!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.