Imponerende miniatyrkunst og andre severdigheter i Ordino

Selv små og tilsynelatende ganske søvnige steder kan by på spennende severdigheter. I den andorranske småbyen Ordino kan du blant annet leve deg inn i hverdagen til en rik familie på 1700-tallet, la deg imponere av fascinerende minityrkunstverk og utforske den flotte naturen som omkranser byen. 

Det finnes ingen storbyer i Andorra. Med en størrelse på 468 kvadratkilometer og et innbyggertall på rundt 85 000, hvorav omtrent 20 000 bor i hovedstaden, sier det seg i grunnen selv at det ikke er så mange mennesker igjen til å befolke resten av landet.

En av de små byene i Andorra, er Ordino, som har rundt 3 000 innbyggere.

Byen er omgitt av fjell, blant annet Casamanya, som rager 2 740 meter over havet, ligger nesten eksakt midt i landet og visstnok byr på spektakulær panoramautsikt fra toppen.

Her er fem ting jeg kan anbefale å gjøre i Ordino.

Besøk kirken Sant Corneli i Sant Cebrià 

Ved enden av den vesle byens hovedgate, ligger kirken Sant Corneli i Sant Cebrià. Man vet at den ble nevnt i en eller annen sammenheng allerede i 839, men den ble hovedsakelig bygget på 1100- og 1200-tallet.

Fra plassen foran kirken, er det god utsikt over fjellene som omgir byen.

Spis på en av restaurantene i hovedgaten

Langs hovedgaten ligger flere spisesteder. Vi spiste lunsj på Casa Leon, like ved kirken, fordi de hadde en hyggelig uteplass. Maten var helt grei, men porsjonene var små. Desserten var ikke noe å skryte av. Vi bestilte sesongens frukt, og fikk en liten skål med blasse vannmelonbiter. Kjedelig både for øyet og ganen. Det kan jo tenkes at vi bare var uheldige med hva vi bestilte, men hvis jeg hadde reist tilbake til Ordino, hadde jeg nok heller testet en av de andre restaurantene.

Få en omvisning i en gammel herskapsbolig

Boligen til familien Areny-Plandolit ser kanskje ikke så staselig ut på utsiden, men det er absolutt verdt å ta turen inn i det gamle herskapshuset som er gjort om til museum. Bli med på en guidet omvisning og få et inntrykk av hvordan livet var for en rik familie i Andorra fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Det var ikke lov å ta bilder inne i huset, så jeg kan dessverre ikke vise hvordan det så ut der. Du får ta turen selv og finne det ut 😉

La deg imponere av utrolig miniatyrkunst

Hovedgrunnen til at vi valgte å dra til Ordino, og ikke en av de mange andre småbyene i landet, var at jeg hadde lest en setning om miniatyrkunstmuseet i byen. Det å dra dit, viste seg å være en god beslutning, for det er sjelden jeg blir fascinert av kunst på et museum.

En kunstner ved navn Nikolai Syadristy har spesialisert seg på å utforme knøttsmå kunstverk som ses best gjennom et mikroskop. Ta for eksempel en titt på hva han har laget inne i øyet på en synål!

Detaljene synes enda bedre i virkeligheten enn på disse bildene, som er tatt med kompaktkamera gjennom mikroskop.

Kunstneren hadde laget både to- og tredimensjonale kunstverk.

Museet hadde også en samling religiøs kunst og russiske babushka-dukker, samt enkelte andre gjenstander som for eksempel små glassflasker med motiver fra Andorra.

Gå tur på historiske trakter

Vil du utforske den vakre naturen som omgir Ordino, kan du ta den vesle lokalbussen til Llorts. Der er startpunktet for en 4,2 kilometer lang turrute som heter Ruta del Ferro. Navnet betyr jernruten, og her kan du vandre i flott natur og samtidig få et innblikk i Andorras metallindustri fra 1600-tallet til slutten av 1800-tallet. Langs den godt tilrettelagte turveien er det satt opp flere jernskulpturer som hedrer mennene som en gang i tiden transporterte jernmalm der.

Les mer: Ruta del Ferro – natur, kunst og jernhistorie i Andorra

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.