Kálfshamarsvík – en ukjent perle på Island

Island - Kálfshamarsvík - IMG_0672 – Kopi

Jeg manglet ikke lesestoff og informasjon om steder å se på Island. Bilen var full av bøker, reiseguider, brosjyrer og flere forskjellige kart der massevis av severdigheter var merket av. Ingen av dem nevnte Kálfshamarsvík med ett eneste ord. Det var ikke før vi tilfeldigvis rasket med oss enda et kart at navnet dukket opp ved siden av et lite bilde. Bildet gjorde meg nysgjerrig. Jeg bildegooglet stedet, og tok avgjørelsen umiddelbart. Dit skulle vi. 

Kálfshamarsvík, altså. Bortgjemt og bortglemt, langt ute på en halvøy nord på Island.

Kvelden før vi kom dit, hadde vi badet i en naturlig varm kilde på den andre siden av halvøya. Der var skyene grå og regntunge, men etter å ha kjørt over fjellet til det lille tettstedet Skagaströnd, møtte vi solen. Natten ble tilbragt i telt på en campingplass, med en nattetemperatur som nærmet seg null grader, til tross for at det var begynnelsen av juni. Morgenen var også kjølig, men lys, klar og solfyllt. Været kunne faktisk ikke vært bedre da vi hoppet ut av bilen etter å ha kjørt de tjuefire kilometerne fra Skagaströnd til Kálfshamarsvík.

Ville det være verdt den lange avstikkeren, tro?

Island - Kálfshamarsvík - P1230185 – Kopi

Bilen vår var helt ensom på den vesle parkeringsplassen. Her skulle vi utvilsomt slippe den trengselen man kan oppleve ved de mest besøkte turistdestinasjonene på Island.

Island - Collage Kálfshamarsvík 1

Bak steingjerdet ved parkeringsplassen, pilte flere små mus rundt blant tang og steiner.

Island - Collage Kálfshamarsvík 2

Noen sauer var ute på spasertur, og fortet seg forbi oss. Det kunne jo hende vi var farlige.

Island - Collage Kálfshamarsvík 3

Det er umulig å ikke legge merke til det hvite fyrtårnet når man kommer til Kálfshamarsvík. Fyret ble bygget i 1913, og renovert i 1939.

Island - Collage Kálfshamarsvík 4

Restene etter hus som har stått her ute ved havet er også lett å få øye på. På begynnelsen av 1900-tallet ble de første husene bygget her, og etter noen år var antall innbyggere kommet opp i over hundre. Det vesle samfunnet hadde både samfunnshus og skole, og fisking var viktigste levevei. Etter 1930 sank innbyggertallet kraftig, og i løpet av vinteren 1947-1948 forlot de siste innbyggerne husene sine. I dag står bare ruiner og torvhauger igjen. Det er satt opp små plaketter med informasjon om de siste beboerne i husene.

Island - Collage Kálfshamarsvík 5

Island - Kálfshamarsvík - IMG_0542 – Kopi

Kystlinjen rundt fyrtårnet er full av basaltsøyleformasjoner som ble dannet for omtrent to millioner år siden.

Island - Collage Kálfshamarsvík 6

Island - Collage Kálfshamarsvík 7

Island - Kálfshamarsvík - IMG_0644 – Kopi

Island - Kálfshamarsvík - P1230151 – Kopi

Blant steinene på bakken klamret lave klynger av små, hvite blomster seg fast. Her og der lå et stykke drivved eller deler av et skjelett.

Island - Collage Kálfshamarsvík 9

Island - Kálfshamarsvík - P1230169 – Kopi

Så mye blå himmel og sol hadde vi ikke sett på lenge. Det var vår sjette dag på Island, og første gang vi hadde så fint vær. Bildet over viser ikke at det blåste og at det ikke var spesielt mange varmegrader, men solen varmet og vinden var mildere enn den hadde vært tidligere på turen. Herlig.

Island - Kálfshamarsvík - IMG_0672 – Kopi

Det ble såpass grei temperatur at jeg kunne ta av jakken. Hvor mange lag med klær jeg hadde under den tykke islandsullgenseren (som en venninne strikket til meg etter at vi var på Island i 2013), kan jeg jo la være å si noe om.

Island - Collage Kálfshamarsvík 8

Det var et rikt fugleliv i Kálfshamarsvík. Store flokker av sjøfugl duppet i havet, og i små innsjøer svømte småfugler rundt.

Island - Collage Kálfshamarsvík 10

Island - Kálfshamarsvík - P1230136 – Kopi

Vi ruslet forbi småsjøer, over gress og grøfter, videre langs havet, og når vi snudde oss, så vi fyret ruve på den gresskledde odden.

Island - Kálfshamarsvík - P1230131 – Kopi

Island - Kálfshamarsvík - P1230146 – Kopi

Til slutt var det på tide å forlate Kálfshamarsvík. Vi krysset beitemarker med høyt gress og grøfter fulle av vann, og klatret over et gjerde. Heldigvis hadde noen satt fram en gardintrapp.

Island - Kálfshamarsvík - IMG_0684 – Kopi

Jeg vet ikke om jeg hadde likt Kálfshamarsvík like godt dersom vi hadde vært der i gråvær, men jeg hadde i hvert fall en skikkelig fin formiddag og synes definitivt det var verdt å ha tatt den lange avstikkeren fra hovedveien for å komme dit.

Island - Kálfshamarsvík - P1230153 – Kopi

Nyttig informasjon

  • GPS-koordinater: N66° 1′ 3.607″ W20° 25′ 43.156″

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Kálfshamarsvík i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.