Kvinner som skaper seg en framtid i Kigali

I en bydel i Kigali har kvinner tatt grep om eget liv og etablert et kvinnesenter som gir arbeid og bidrar på en positiv måte i nærmiljøet. Gjennom et besøk på senteret, en guidet vandring i nærområdet og et herlig måltid i et lokalt hjem, fikk jeg et innblikk i den flotte jobben kvinnene gjør i Nyamirambo.

Nyamirambo

Nyamirambo er en bydel som ligger sørvest i den rwandiske hovedstaden. Dette er et stolt nabolag som har klart å unngå ombyggingen og moderniseringen som har satt sitt preg på store deler av Kigali. Nyamirambo er et sammensatt område med både boliger og kommersiell virksomhet. Befolkningen er multikulturell, og her finnes blant annet majoriteten av både byens arbeiderklasse og landets muslimske minoritet.

Kvinnesenter

I 2007 gikk 18 kvinner bosatt i Nyamirambo sammen om å åpne et kvinnesenter i bydelen. Målet var å arbeide mot kjønnsbasert vold, kjønnsforskjeller og diskriminering, og her kunne kvinner møtes og diskutere temaer som helse, familie, utdanning og arbeidsledighet.

I dag jobber senteret med å tilby utdanning og yrkesopplæring for kvinner som ikke har råd til å betale for dette selv. På den måten kan kvinnene forbedre sine muligheter for å få en jobb.

I 2013 lanserte kvinnesenteret en produktserie med kvinne- og barneklær, accessoirer og interiørprodukter. Alt blir laget av lokale kvinner som får opplæring og jobber i et kooperativ.

Unikt innblikk i dagliglivet på guidede fotturer

Vinn-vinn-situasjon

Senteret ansetter også guider som tar med turister på turer i nærområdet. På denne måten får turistene et unikt innblikk i dagliglivet i nabolaget sammen med en som bor der selv, mens guiden på sin side får en inntekt.

Sammen med canadiske Sally og Jakub, ble jeg med på en slik tur i Nyamirambo.

Guiden vår.

Hverdagsliv

Vi ruslet på støvete, hardtråkkede jordveier blant lave bygninger i mur og leire, forbi folk som var ute og gikk, stod og skravlet eller satt og solgte grønnsaker, kull og andre varer. Vi passerte menn som pusset sko og barn som lekte med et slitent sykkeldekk. Et par offentlige toaletter fikk vi også øye på.

Bibliotek

Kvinnesenteret har etablert et barnebibliotek med bøker og mulighet for å bruke PC til skrivearbeid eller å se på film. Skjermen er riktignok knøttliten, men det så ikke ut til å plage de tre barna som så vidt hadde tid til å titte opp da vi steg inn i rommet.

Frisørsalong

I en frisørsalong ble fletting av hår demonstrert. Frisøren hadde gjort det før, for å si det sånn! Raskere fletting er vel knapt mulig å få til.

Økt produksjon i eget land

Vi var innom et markedsområde som allerede var så godt som tømt for dagen. Guiden fortalte at Rwanda har innført strengere regler for import, fordi de ønsker å bidra til å styrke produksjon av blant annet klær i sitt eget land. Dette bidrar blant annet til å skaffe arbeidsplasser.

Melk

Mange rwandere starter dagen med en banan og et glass fersk melk. Myndighetene har i de senere årene promotert melk som et helsefremmende produkt for å sørge for bedre ernæring for befolkningen, spesielt de med lav inntekt. Som et resultat av dette, har det dukket opp en rekke små melkebutikker der det ikke finnes stort annet enn en tank med fersk kumelk. Melken serveres varm, og kan være tilsatt kakaopulver, honning eller te.

The Green Mosque

Det finnes flere moskeer i Nyamirambo, men den mest kjente er nok den som har fått kallenavnet den grønne moskéen. Den hvite bygningen med hvite og grønne minareter har eksistert siden de første muslimene kom til Rwanda som handelsreisende i 1930-årene og slo seg ned i akkurat dette området. Muslimene etablerte butikker så vel som moskéer, og dette preger området den dag i dag.

Et måltid hjemme hos en av kvinnene i bydelen

Eat like a local

Kvinnesenteret tilbyr matlagingskurs i hjemmet til en lokal kvinne. Et slikt kurs innebærer innkjøp av matvarer på markedet, og deretter tilberedning av tradisjonell rwandisk mat. Dette kan for eksempel være poteter, sukkerrør og en stuing av grønne bønner, tomater og løk.

Har man ikke tid til et helt matlagingskurs, kan man også bestille middag i et lokalt hjem. Det gjorde vi, og vi kom til dekket bord og et nydelig måltid bestående av en rekke ulike retter.

Skoene ble satt igjen utenfor, og hendene ble vasket før måltidet.

Kokken og vertinnen.

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.