Lake Bled og den eneste øya i Slovenia

En smaragdgrønn innsjø, en øy med en hvit steinkirke, en borg på en klippe over byen og flotte fjell som omgir det hele. Det er ikke uten grunn at Bled er en av de største turistdestinasjonene i Slovenia.

Bled

Nordvest i Slovenia, få kilometer sør for grensen til Østerrike, ligger den lille byen Bled. Her bor rundt 5 000 personer ved en innsjø omgitt av fjell.

Turismen blomstret opp på slutten av 1800-tallet, da det ble bygget badeanlegg i området og folk ble sendt på kuropphold her.

Lake Bled

Lake Bled er ikke så stor; 2,12 kilometer lang og opptil 1,38 kilometer bred. Turen rundt innsjøen er omtrent seks kilometer. Om sommeren kan du bade, om vinteren er det mulig å gå på skøyter når isen legger seg på vannet.

Jeg har sett bilder av smaragdgrønt vann så klart at man kan stå på utkikkspunkt høyt over innsjøen og se fiskene svømme rundt der nede, men fargen på innsjøen avhenger naturligvis av vær og lysforhold. Selv fikk jeg verken sett blågrønt vann eller fisker, men sjøen var fin likevel.

Bled Island

Bled Island, øya som ligger i Lake Bled, er faktisk den eneste naturlige øya i Slovenia. Der er det funnet plass til flere bygninger, blant annet en hvit steinkirke fra 1698 som er åpen for besøkende. Det sies at det skal bringe hell og lykke å ringe i kirkeklokkene på øya, så dette er noe som stadig blir gjort av turister som besøker kirken. I følge lokal tradisjon, vil en nygift mann som bærer sin kone opp de 99 trappetrinnene fra vannet og inn i kirken, mens hun er helt stille, være sikret et lykkelig ekteskap.

Flere steder rundt innsjøen ligger båter klare for å frakte turister ut til den vesle øya. Du kan for eksempel ta turen ut dit i en tradisjonell trebåt, som kalles pletna på slovensk, eller leie robåt og komme deg til øya på egenhånd.

Bled Castle

På en bratt klippe 139 meter over sjøen ligger Bled Castle. Dette er en av de eldste borgene i Slovenia. Den ble bygget i middelalderen, men ombygd i 1511 og 1690 etter ødeleggende jordskjelv. Mellom 1951 og 1961 ble borgen restaurert.

I dag huser de ulike bygningene blant annet museum, kafé og suvenirbutikk. Du kan besøke et gammeldags trykkeri og få trykket en suvenir med navnet ditt, og smake vin i en dunkel vinkjeller.

I den øvre borggården ligger et lite kapell fra 1500-tallet. Verdt en titt! På museet kan du blant annet lære om områdets historie fra bronsealderen og fram til i dag.

Utsikten fra borgen er fantastisk. Her ser du sjøen, øya og byen, for ikke å snakke om fjellene som strekker seg så langt øyet kan se.

Det går vei opp til borgen, men jeg vil anbefale å gå opp fra sjøsiden. Der snor stien og trappene seg oppover mot borgen, og villblomstene kappes om plassen på bakken mellom løvtrærne. Da vi var der i midten av april, vokste vårblomster som blåveis og hvitveis side om side med sommerblomster som markjordbær og tveskjeggveronika

Andre ting å gjøre i Bled

Bled kan også by på en rekke aktiviteter og severdigheter som jeg ikke har prøvd eller sett selv.

Du kan for eksempel sykle rundt innsjøen, ri i vakker natur, fiske i innsjøen, prøve brettpadling (SUP), spille golf eller minigolf, gå på skøyter i en ishall, spille paintpall eller slappe av på spa. Om sommeren kan du prøve summer tobogganing og suse ned en 520 meter lang bane i en liten vogn, med en fart på opptil 40 kilometer i timen. Les mer om dette hos Helles Univers.

Nedenfor slottet er det et badeområde med blant annet fire utendørs svømmebasseng, stupebrett, vannsklier, trampoline, klatrevegg, bordtennis, båtutleie, kiosk, lekeplass, omkledningsrom og oppbevaringsbokser. Her tas det inngangspenger.

Med nærheten til flotte naturområder, som for eksempel Triglav nasjonalpark, ligger forholdene godt til rette for korte eller lange fjellturer.

Fire kilometer sørvest for Bled, ligger den 18 meter høye, smale fossen Iglica. Går du opp trappene ved siden av fossen, skal du bli belønnet med fin utsikt over området.

I nærheten av fossen finner du også Babji Zob Caves, som visstnok er veldig annerledes enn andre grotter i Slovenia. Sjekk når det er åpent for omvisning i grotten.

Du kan besøke Vintgar Gorge, men sjekk åpningstidene, det var stengt da vi var i Bled.

Bled har sin egen kremkake, som du knapt kan unngå å høre om når du er der. Selv smakte jeg ikke på kaken, til tross for at det i turistbrosjyrer listes opp som en av tingene du må gjøre i Bled.

Overnatting

Vi bodde to netter på Penzion Kaps, som ligger i et hyggelig område med boliger og flere andre overnattingssteder like ved sentrum. Enkelt, koselig sted med stort rom og god frokost. Hjelpsomme og trivelige Peter så ut til å gjøre alt arbeidet alene – han satt både i resepsjonen og hjalp oss med det vi lurte på om alt fra severdigheter til spisesteder, og organiserte frokost med et morgenfriskt smil. Her kunne jeg bodd igjen!

Praktisk informasjon

 • Vi ankom Bled med tog fra Salzburg i Østerrike. Denne togstrekningen i alpelandskap var veldig fin.
 • Vi dro videre med tog fra Bled til Ljubljana. Turen tok nesten en time.
 • Togstasjonen heter Lesce Bled, og ligger fire kilometer utenfor byen. Det går lokalbuss mellom sentrum og stasjonen. Vi tok bussen til/fra Union. Derfra var det bare noen minutter å gå både til Penzion Kaps, hvor vi bodde, og til sentrum.
 • Bled Castle har følgende åpningstider:
  • November – mars: 08.00-18.00.
  • April – 14. juni: 08.00-20.00.
  • 15. juni – 15. september: 08.00-21.00-
  • 16. september – oktober: 08.00-20.00
 • Du kan finne mer informasjon og inspirasjon på travelslovenia.org.

Andre reisebloggere som har skrevet om Bled

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.