Da våren og jeg kom til den vakreste dalen i Slovenia

Jeg har riktignok ikke vært i alle de slovenske dalene, men dalen der Lake Bohinj ligger er så fin at det er vanskelig å tenke seg at det finnes noe vakrere i det vesle landet. Jeg besøkte stedet en herlig vårdag i midten av april.

Sightseeing med lokalkjente

Å bli vist rundt av noen som er lokalkjent, er ofte den beste måten å oppleve et sted. Margit sin barndomsvenninne og hennes samboer har bodd i Bohinjska Bistrica en stund, og hadde satt av en dag til å sørge for at vi fikk se noe av det beste området har å by på. De møtte oss i Bled, hvor vi hadde overnattet. Etter lunsj på indisk restaurant, satte vi oss i bilen deres og kjørte mot Triglav nasjonalpark.

Triglav nasjonalpark

Nasjonalparken som dekker nesten hele den slovenske delen av de julianske alpene, ligger nordvest i landet, med grenser mot Italia og Østerrike. Her ruver Slovenias høyeste fjell, Mount Triglav, 2 864 meter over havet. Trehundreognittifem meter høyere enn vår høyeste fjelltopp, altså.

I parken finnes fjell og skog, kløfter og raviner, elver og fosser, og så Lake Bohinj, da, med sitt krystallklare, turkisgrønne vann.

Har du forresten hørt om de eksklusive og steindyre Stradivarius-fiolinene? De ble laget av treverk som Antonio Stradivari bestilte fra bønder i Bohinj-området.

Bohinjska Bistrica

Med omtrent 1 800 innbyggere, er Bohinjska Bistrica det største tettstedet i området rundt Lake Bohinj. Stedet er kanskje ikke så spennende i seg selv, men dette er i hvert fall et godt utgangspunkt for utforsking av området.

Lake Bohinj

Lake Bohinj har en idyllisk beliggenhet i nasjonalparken, omgitt av skog og fjell. Innsjøen er 4,2 kilometer lang og 1 kilometer på det bredeste, noe som gjør den til den største permanente innsjøen i Slovenia. Det finnes visstnok en større innsjø som forsvinner i blant…

Lake Bohinj er et utfluktsmål for lokalbefolkningen så vel som et reisemål for turister. Se på bildene, så skjønner du hvorfor!

Vi besøkte innsjøen en nydelig vårdag i midten av april. Trær og busker strålte i sin skjønneste blomsterprakt, og et mangfold av markblomster ga farger til bakken. Den blågrønne innsjøen glitret mot oss i sollyset, og fjellene rammet inn det hele. Jeg tror faktisk ikke at stedet kunne vist seg fra en bedre side.

Man kan gå rundt innsjøen, men vi gikk bare deler av veien.

Ved enden av sjøen, ligger et av de mest fotograferte motivene i Slovenia; en 700 år gammel kirke og en steinbro.

Utsikt over området

Noen steder hadde man aldri funnet fram til på egenhånd. Utsiktspunktet som Anne-Linn og Kevin tok oss med til, etter å ha kjørt opp en smal og svingete vei, er et slikt sted.

Etter en rusletur gjennom skogen, kunne vi skue utover mot fjellene og ned mot Bohinjska Bistrica. I det fjerne skinte Lake Bohinj som en sølvplett i ettermiddagslyset.

Vi fikk selskap av en katt som åpenbart var fornøyd med at vi hadde dukket opp.

Vi hadde parkert ved en bitteliten husklynge ved enden av en smal landevei. Der oppe hadde Anne-Linn og Kevin bodd før de flyttet ned til Bohinjska Bistrica, og i det søteste lille trehuset jeg har sett på lenge, bor en trivelig finne som de kjenner. Da vi kom forbi, inviterte hun oss på rykende ferske cookies på uteplassen i solveggen. Veldig koselig!

Til slutt ble Margit og jeg kjørt tilbake til Bled på smale og svingete landeveier, via vintersportsstedet Poljuka, en annen vei enn den raskeste hovedveien.

Ting å gjøre ved Lake Bohinj som jeg ikke har gjort selv

Danske Helle har skrevet om en sykkeltur ved innsjøen. Hun opplyser at det visstnok ikke var mulig å sykle rundt hele innsjøen, men at de ble anbefalt en alternativ rute langs sjøen og opp til en foss, Savica. Ved fossen, som Helle omtaler som «et flot vandfald», men som mange nordmenn kanskje ikke vil synes er superimponerende, får man god utsikt over Bohinj. Man må betale for å besøke fossen.

Sjøen er selvsagt et flott sted for kajakkpadling, SUP (stand up paddleboard) og båtturer.

I nærheten kan man også prøve seg på rafting, canyoning og paragliding. Renate har skrevet om paragliding på Renates Reiser. Det ser helt fantastisk ut, men jeg hadde nok ikke våget dette selv!

Flere tips om steder å se og ting å gjøre, finnes på Wikitravel sin side om Triglav nasjonalpark.

Andre reisebloggere som har skrevet om Bohinj

Renates Reiser har skrevet et langt og flott blogginnlegg om dette området.

Du kan også lese mer på disse reisebloggene:

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.