Luxembourg City

(239) – Kopi

Hva vet du om Luxembourg? Selv visste jeg i grunnen ikke så mye før jeg reiste dit i påsken for tre år siden. Jeg forestilte meg blant annet at landet var flatt og litt kjedelig. Så feil kan man ta!

Vår ved gamle festningsverk

Byen som feier gamle forestillinger til side

Kirsebærtrærne er så vakre når de står i blomst. Den gresskledde skråningen til høyre for meg er full av unge trær med hvite, deilig duftende blomster. I det vårgrønne gresset vokser kløverblader og blomster i gult og hvitt. Smågrus knaser under tøyskoene mine; den vesle gangveien er ikke bredere enn at det akkurat er plass til at to personer går ved siden av hverandre. På min venstre side renner den lille elven Alzette. Til tross for elvens beskjedne størrelse, er det den som en gang i tiden langsomt boret seg ned i den myke sandsteinen og gravde ut den dype dalen hvor vi vandrer akkurat nå, dalen som skjærer som en krummet revne gjennom Luxembourg City. Her nede ved den mørke, stille elven, under grener med irrgrønt løv som strekker seg over gangveien vi går på, er det lett å glemme at vi befinner oss midt i en hovedstad.

(201) – Kopi

Jeg vet ikke hvorfor jeg hadde en forestilling av Luxembourg som et flatt og litt kjedelig land. Til tross for at jeg stadig leser reiserelaterte bøker, artikler, reportasjer og blogger, har jeg i grunnen aldri visst så mye mer om Luxembourg enn hvor landet ligger og hva hovedstaden heter, og at det er et rikt land med bank- og finansinstitusjoner. Det er rett og slett ikke et land man hører noe særlig om.

Førsteinntrykket av Luxembourg City var da heller ikke særlig imponerende. Vi ankom med tog fra Brüssel, og det jeg kunne se stemte godt overens med forestillingene jeg en gang hadde. Før vi reiste, hadde jeg riktignok sett bilder av en hovedstad som slett ikke så ut til å være flat, men på den korte veien fra stasjonen til hotellet så vi ikke så mye som en liten antydning til fjell og bakker.

I dag kunne jeg endelig justere de indre bildene mine. Etter å ha trasket gjennom en relativt ny, grå og kjedelig del av hovedstaden, vandret vi like inn i byens tusenårige historie. De flate bygatene lå bak oss, og vi stod plutselig ved restene av et eldgammelt festningsverk og kikket ned i den dype dalen som skjærer gjennom byen. Da jeg stod der oppe ved de gamle murene og så hvor langt og bratt det var ned til dalbunnen, slo det meg at det må ha vært litt av en utfordring å erobre området innenfor festningsmurene.

(196) – Kopi

(195) – Kopi

Vi ruslet på smale veier, kikket på gamle murer og betraktet utsikten over ulike deler av byen fra flere vinkler. I det fjerne kunne vi se de moderne høyblokkene i finansdistriktet, som en markant kontrast til de gamle byggverkene. Etter å ha trasket rundt en god stund, kom vi til slutt ned i dalen vi tidligere hadde sett ovenfra. Vi krysset et område med forholdsvis nye kontorbygninger, gikk under en himmelhøy steinbro med svære bueganger og kom opp på en stusselig hovedvei med slitne bygninger langs den ene siden og en bratt, trekledd skråning langs den andre. Der var det ingen ting som var interessant å se på, men heldigvis dukket det opp en sti som viste seg å føre ned til elven og videre gjennom et lite skogholt langs elvebredden.

(224) – Kopi

For en stund siden krysset vi elven, og stien i skogholtet er altså erstattet av en gruslagt gangvei. Vi har nettopp passert en lav, gammel steinbro, og på den andre siden av elven ser jeg Neumünster Abbey, hvor det en gang i tiden har vært kirke, hospital, fengsel og politistasjon, men som i dag er renovert og omgjort til et kultursenter. Helt nede ved vannet ligger det gamle kirkebygget, med beige vegger og mørkegrått tak, høyt, smalt tårn og store buevinduer.

(225) – Kopi

Jeg vender blikket mot kirsebærtrærne igjen. De blomstrende frukttrærne levner ingen tvil om at våren har kommet til Luxembourg, selv om akkurat denne dagen er kjølig og vi har måttet pakke oss inn i skjerf og jakker. Himmelen er lys grå, nesten hvit, og trærne rundt meg kaster ingen skygger. Festningsmurene ser dystre ut der de reiser seg over oss, over frukttrærne, over husene her nede i dalen.

(229) – Kopi

Men selv om byen ikke viser seg fra sin beste side i dag, er det i hvert fall ingen tvil om at dagens vandring har feid mine gamle forestillinger av den til side.

Hovedstaden med litt over hundretusen innbyggere er slett ikke flat og kjedelig.

(237) – Kopi

 

Har du vært i Luxembourg? Hva er ditt inntrykk av landet?

 

__________________________________________________________________________________________________

Besøkt i april 2014.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.