Norge i rødt, hvitt og blått

De to siste årene har jeg markert nasjonaldagen her på bloggen med innlegg som viste røde, hvite og blå biler på Cuba og røde, hvite og blå suvenirer fra reisene mine. I år har jeg latt meg inspirere av korpset som til stadighet har trasket rundt i nabolaget for å øve de siste ukene, og blant annet spilt Norge i rødt, hvitt og blått. Her er røde, hvite og blå bilder fra det fine landet vårt.

Det øverste bildet viser et av vannene langs fylkesvei 50 nord for Hallingskarvet nasjonalpark, nær Geiteryggtunnelen.

Høstfarget blåbærlyng på Lifjell i september.

Les mer: 

Norge - Tjøme - Hvasser - Sandøsund

Sandøsund er det bittelille sentrumsområdet på Hvasser, en øy i det som inntil nylig var Tjøme kommune, men som nå er blitt Færder kommune etter sammenslåing med Nøtterøy. Her finner du sommeridyllen!

Les mer: Solrik sensommerdag på Hvasser

Blått vann i Saltstraumen utenfor Bodø. Tidevannsstrømmen her regnes som en av verdens sterkeste, og med anslagsvis 120 000 – 180 000 besøkende i året, er dette en av de mest besøkte turistattraksjonene i Nordland.

Helleren i Jøssingfjorden har allerede vært nevnt to ganger her på Glimt av verden, men alle gode ting er tre! Under et bergoverheng i Sokndal kommune fantes en fast bosetning fra 1500-tallet og fram til tidlig på 1900-tallet. På grunn av fjellet som hang over husene og beskyttet mot snøras, vær og vind, var det ikke nødvendig med taktekke. To hus fra 1800-tallet står fremdeles på stedet, og er åpne for besøkende året rundt.

Les mer: Verdt å vite (1/2019)

Dette bildet er tatt under en fjelltur ved Geiterygghytta en sommerdag i slutten av juni, mens kritthvite snøflekker fremdeles lyste opp i det vakre landskapet.

Jevnaker ligger ved sørenden av Randsfjorden, som er den fjerde største innsjøen i Norge. Randsfjorden er en såkalt fjordsjø, som betyr at den oppstod da en endemorene demmet opp smeltevann slik at det ble liggende igjen et vann. Fjordsjøer er vanligvis langs og smale, slik som fjordene.

Kristiansten festning i Trondheim ble anlagt i 1682-1684 som et ledd i gjenoppbyggingen av byen etter en voldsom bybrann 19. april 1681. Festningen ligger på en høyde med fin utsikt over store deler av byen. Den er åpen for besøkende til faste tider, det finnes en restaurant her og området brukes til ulike aktiviteter og arrangementer.

Morofakta som handler om en helt annen by: Da jeg klikket meg inn på en Wikipedia-artikkel om bybranner, leste jeg at sportsklubben Brann skal ha fått navnet sitt på grunn av de 34 bybrannene som har rammet Bergen opp gjennom årene. Riktignok leste jeg i en annen Wikipedia-artikkel at det finnes flere teorier om opphavet til navnet, blant annet at klubben ble stiftet på en kafé i nærheten av den gamle brannstasjonen, eller at navnet skulle være kort og kraftfullt.

I hagen ved Baroniet Rosendal, bugner det av roser. Familien som en gang eide eiendommen, bygget et slott som stod ferdig i 1665. Noen år senere, i 1678, fikk godset status som baroni, takket være kong Christian V av Danmark-Norge. Slottsanlegget ble fredet i 1923, og stamhuset ble avviklet for godt ved lov i 1927. I dag er slottet et museum.

Lindesnes fyr er det eldste fyret i landet. Det første fyrlyset ble tent i 1656, og fyret er fremdeles i drift. Faktisk jobber fremdeles to fyrvoktere her, som de eneste i landet.

Bildet viser assistentboligen og fyrvokternes hus. Halvparten av assistentboligen er innredet som ferieleilighet til utleie, og i den andre delen bor vakthavende fyrvokter.

Fyret ligger nesten helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya, som er kjent for å være det sørligste punktet på det norske fastlandet. Herfra er det 1 752 kilometer til Kinnarodden, som der det nordligste fastlandspunktet.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg er så heldig å ha besøk av søsteren min i dag, og snart kommer det enda flere gjester som skal være med på å skape en fin start på dagen med 17. mai-frokost i spleiselagsstil. I ettermiddag skal vi grille hos noen venner, så jeg tror det blir en bra nasjonaldag. Godvær og varmt er det også!

Ønsker alle en riktig fin feiring. Gratulerer med dagen!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.