Mozart, slott og verdens vakreste kirkegård i Salzburg

En av fordelene med å ta toget til en destinasjon, er at man har muligheten til å utforske flere steder på veien. I påsken i fjor reiste jeg med tog fra Oslo til Slovenia, og på vei sørover ble det tid til å tilbringe en formiddag i Salzburg. 

Alpebyen Salzburg

Den fjerde største byen i Østerrike har rundt 150 000 innbyggere, ligger nær grensen til Tyskland og er omgitt av fjell. Salz betyr salt, og navnet viser til at byen en gang i tiden var en viktig salteksportør.

Salzburg har en gammel bydel som er blant de best bevarte i den tyskspråklige verden. Gamlebyen er preget av barokk arkitektur, og fikk plass på UNESCOs verdensarvliste i 1997.

Vi ankom med tog til Salzburg Hauptbahnhof i åttetiden, og tok tog videre mot Slovenia litt over klokken to. Seks timer er selvsagt for lite til å kunne oppleve byen skikkelig, men det er i hvert fall nok tid til å få en real smakebit av den.

Mozarts hus og elven Salzach

Salzburg Hauptbahnhof ligger ikke langt fra elven Salzach, som renner gjennom byen. På vei mot elven svingte vi innom huset hvor Mozarts familie bodde fra han var 17 år. Huset ligger på Makartplatz.

Vi er vant med å høre den berømte komponisten omtalt med navnet Wolfgang Amadeus Mozart, men han var faktisk døpt Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Intet mindre. Faren hans forkortet senere Wolfgangus til Wolfgang, oversatte Theophilus til Amadeus og tok vekk de to første navnene.

Utsikt fra Müllner Steg

Fra huset til familien Mozart tok vi sikte på gang- og sykkelbroen Müllner Steg, som er full av hengelåser. Herfra fikk vi en fin utsikt over byen og slottet som troner på toppen av et fjell.

Den sjarmerende gågaten Getreidegasse

I hjertet av gamlebyen ligger en lang gågate som sjarmerer med gamle bygninger og snirklete skilt. Mange av husene har vakre dører og porter, og vinduer som blir mindre og mindre jo lenger opp på huset de er plassert.

På en del bygninger er det satt opp skilt med informasjon om kjente personer som har bodd der. Slik er det forresten i andre deler av byen også.

Internasjonale kjedebutikker, merkebutikker, tradisjonelle forretninger, dagligvareforretninger, spisesteder og gallerier ligger side om side langs Getreidestrasse.

Det er umulig å ikke legge merke til de vakre skiltene som pryder gaten. Slike snirklete ornamentskilt blir fremdeles håndlaget i et tradisjonelt metallverksted som ligger i gågaten. Faktisk er det et krav at butikkene har skilt i gammel stil. Fint, ikke sant?

I Getreidegasse 9 ligger et gult hus som tiltrekker seg oppmerksomhet fra mange forbipasserende. Her ble Mozart født 27. januar 1756. Familien hans bodde i en leilighet i 4. etasje fram til 1773. Da flyttet de til det tidligere nevnte huset på Makartplatz. Det gule huset som var komponistens hjem i hans 17 første leveår har vært et museum siden 1880, og er i dag blant de mest besøkte museene i Østerrike.

Ved enden av Getreidestrasse ligger Salzburg Cathedral. Den har sitteplasser til 900 personer, og er den aller viktigste av de mange kirkene i byen.

Allerede i 767 ble det bygget en kirke på dette stedet. Da den ble ødelagt i brann i 1167, ble det reist en ny kirke på bare ti år. I 1598 ble også den rammet av brann, og først tretti år senere ble gjenoppbyggingen fullført. Under andre verdenskrig ble katedralen delvis ødelagt av en bombe, og restaureringen ble fullført i 1959. Rester av de to første kirkene kan fremdeles ses i krypten.

Vi var ikke inne i katedralen, men det skal være flott også innvendig. Og når de digre kirkeklokkene setter i gang, drønner det godt, altså!

Mozart og mozartkuler

Mozart dukker stadig opp i denne byen. Like ved den Salzburg Cathedral ligger Mozartplatz. Der ble det i 1842 reist en bronsestatue av komponisten. På den andre siden av katedralen står en gigantisk, gullbelagt mozartkule.

Mozartkuler blir antakelig solgt i svært mange butikker i byen, men en av forretningene i nærheten av katedralen reklamerer ekstra tydelig for den kjente konfektkulen.

Stiftsbäckerei St. Peter

Salzburgs eldste bakeri drives av et vannhjul. Det ligger rett ved katedralen. Vi kom dessverre utenfor åpningstidene, men vannhjulet rullet og gikk utenfor den gamle bygningen.

St. Peter’s kloster og kirkegård

Rett ved det gamle bakeriet, ligger et kloster og en kirkegård som ble etablert på 600-tallet. Dette er en av de eldste kirkegårdene i verden, og definitivt også en av de flotteste jeg har sett!

Her er kirke og kapeller, blant annet to som er bygget oppe i fjellsiden. Gamle klosterbygninger, som riktignok er restaurert en rekke ganger på grunn av branner, er fremdeles i bruk, og huser den eldste munkeordenen i de tyskspråklige landene. Katakomber ble hugget ut i fjellet i senantikken, og et galleri med malerier ble etablert på 1600-tallet.

Gravkamre med buede smijernsporter og gravstøtter med snirklete ornamenter skaper en helt spesiell stemning blant bygningene.

En rekke berømtheter er gravlagt på denne kirkegården, sammen med blant annet kunstnere, akademikere og kjøpmenn.

Og Mozart, han dukker ikke uventet opp i historien her også. Som 13-åring komponerte han en messe for klosteret, og søsteren hans fikk sitt siste hvilested på kirkegården.

Husker du forresten scenen i The Sound of Music der familien von Trapp flyktet gjennom en kirkegård? Den er spilt inn her.

Fortet Hohensalzburg

Høyt over gamlebyens hustak, på fjellet Festungsberg, troner det største fullstendig bevarte fortet i Sentral-Europa. For å komme opp dit tok vi en kabelbane fra Festungsgasse, som ligger like i nærheten av Salzburg Cathedral. Kabelbanen ble etablert i 1892. Det er også gangvei opp til fortet.

Fra toppen kikket vi ned på Salzburg Cathedral og flere av de andre stedene vi nettopp hadde vært innom, og beundret den flotte utsikten over store deler av byen.

Hohensalzburg ble bygget i 1077, og etter mange utvidelser og endringer fikk fortet sitt nåværende utseende i 1500.

Formålet med å bygge et fort på fjellet var å beskytte fyrstedømmet og erkebiskopene fra angrep. Det må ha virket, for fortet ble aldri inntatt av fremmede tropper.

Fortet er jo et museum i seg selv, men huser også flere andre museer, blant annet et marionettmuseum.

Fra fortet fulgte vi en gangvei under kabelbanen og videre på fjellet Mönchsberg. Underveis passerte vi en rekke rester av det gamle festningsanlegget.

Freyschlössl, eller Toter Turm, er et festningstårn som sannsynligvis ble bygget på slutten av 1200-tallet. Etter at det mistet sin funksjon som en del av festningsanlegget, har tårnet hatt flere ulike eiere, og for ti år siden ble det grundig restaurert av brødrene som nylig hadde kjøpt eiendommen.

En avstikker fra gangveien førte oss til Richterhöhe, der vi fikk en fin utsikt mot fortet og over den delen av Salzburg som ligger på sørsiden av fjellet. Der nede så vi blant annet slottet Leopoldskron, som ligger ved en liten innsjø, og i bakgrunnen gjemte fjelltopper seg i tåke og skyer.

Tårnet på Richterhöhe heter Josefsturm, og stammer antakelig fra 1300-tallet.

Ved kanten av fjellet, med storslått utsikt over byen, ligger Stadtalm, som huser både overnattingssted og kafé. Her passet det ypperlig med en pause, så vi slo oss ned ved et av bordene inne på kaféen. Der betraktet vi utsikten, og jeg nøt både suppe, varm apfelstrudel og kakao med krem,

Vi forlot Stadtalm og ruslet det siste stykket bort til Museum der Moderne Salzburg. Derfra går det en heis ned til foten av fjellet, og heisturen viste seg å være inkludert i billetten vi kjøpte til kabelbanen.

Mirabell-slottet og den flotte hagen

Fra fjellheisen var det kort vei over elven til Schloss Mirabell. Slottet ble bygget i 1606. I dag huser det kommunale kontorer, og det finnes også en tidligere banketthall hvor det arrangeres blant annet bryllupsfester, prisutdelinger og konferanser. Marble Hall sies å være en av verdens flotteste bryllupsfestlokaler.

Hagen utenfor slottet er antakelig enda flottere litt senere på året, men i april stod i hvert fall vårblomstene i full skrud. Hagen er ellers prydet av en rekke skulpturer og fontener.

Hagen ble brukt under innspillingen av The Sound of Music, nærmere bestemt scenen der Maria og barna synger Do-Re-Mi.

Typisk Salzburg

Hva jeg ellers la merke til? Jo, for eksempel at byen har flust av pene gateskilt, at de har avissalg på en rekke lyktestolper og at det er satt opp sykkelstativer i flere etasjer ved jernbanestasjonen. Salzburg har visstnok over hundre kilometer med sykkelveier, og sykkel er et effektivt og populært framkomstmiddel i byen. Kanskje du vil leie en sykkel?

Nyttig informasjon

  • Det er bagasjeoppbevaring på togstasjonen.
  • Fra togstasjonen er det gangavstand til alt jeg har skrevet om i denne artikkelen.
  • Du finner mye informasjon på denne nettsiden om Salzburg.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke glem å følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’ for å få beskjed om de siste nytt!

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.