Ruta del Ferro – natur, kunst og jernhistorie i Andorra

IMG_0125 – Kopi

Vakker natur, metallindustrihistorie og moderne kunst er hovedingrediensene på en vandring langs Ruta del Ferro, en tilrettelagt turvei i en andorransk dal. 

Hva er Ruta del Ferro?

Ruta del Ferro er en 4,2 kilometer lang turrute nede i en vakker dal i Andorra. Navnet betyr jernruten, og her kan man få et innblikk i Andorras metallindustri fra 1600-tallet til slutten av 1800-tallet.

Høydeforskjellen langs ruten er 126 meter, så dette er slett ingen krevende tur. Det er mange start- og sluttmuligheter, så det er ikke nødvendig å gå alle de fire kilometerne hvis man ikke har tid, lyst eller krefter til det.

Llorts – startpunkt for Ruta del Ferro

Collage Ruta del Ferro 1

Llorts er et knøttlite tettsted som hadde 162 innbyggere i 2015. Her starter Ruta del Ferro. Vi valgte å gå herfra til La Cortinada, altså ikke hele ruten.

IMG_0035 – Kopi

Vi ankom med buss fra Ordino. Like ved busstoppet, fant vi et skilt som viste vei til Ruta del Ferro.

Ruten viste seg å være generelt godt merket, selv om tidsangivelsene kunne være litt underlige noen steder.

IMG_0040 – Kopi

Ved Llorts kan man besøke en gammel jerngruve. Det gjorde ikke vi, så jeg kan ikke si noe om hvorvidt det er verdt avstikkeren eller ei.

Flott natur

Fra jerngruven i Llorts ble jernmalm transportert langs det som i dag er en turrute langs elven Ordino, nede i en dal omgitt av tredekkede fjellsider.

IMG_0046 – Kopi

Collage Ruta del Ferro 2

Ruta del Ferro er godt tilrettelagt, og er tilgjengelig med for eksempel barnevogn og rullestol.

Collage Ruta del Ferro 5

Mens vi ruslet av sted i strålende sol denne dagen tidlig i september, så vi sommerfugler flakse mellom markblomstene og gekkoer pile skvettent vekk fra oss. Dessuten krydde det av gresshopper som spilte intenst og hoppet rundt beina våre.

IMG_0116 – Kopi

Kunstverk langs veien

Langs Ruta del Ferro, eller Men of Iron trail, som den også kalles, er det plassert ut ni jernskulpturer som hedrer mennene som transporterte jernmalm her i tidligere tider. Skulpturene er laget av forskjellige kunstnere, og man kan lese om det enkelte kunstverk på plaketter.

IMG_0071 – Kopi

Collage Ruta del Ferro 3

Collage Ruta del Ferro 4

P1260412 – Kopi

Gammel mølle

Mola del Mas d’en Soler er en gammel, vanndrevet mølle som jeg ikke har klart å finne noe informasjon om i ettertid. Skulle tatt bilde av plakaten som henger på døren! Men tok bilde av det fine steintaket, da…

Collage Ruta del Ferro 6

La Cortinada

Like etter at vi hadde passert det gamle møllehuset, tok vi til høyre opp mot hovedveien, vekk fra Ruta del Ferro, og kom opp til La Cortinada. Dette tettstedet er litt større enn Llorts, og hadde et folketall på 809 i 2015.

Collage Ruta del Ferro 7

Vi passerte bygdas kirke, Sant Martí de la Cortinada fra 1100-tallet, og fant et busstopp hvor vi stilte oss opp for å vente på bussen. Heldigvis trengte vi ikke å vente lenge før den vesle minibussen til Ordino dukket opp.

IMG_0168 – Kopi

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Andorra i september 2018.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.