Safari i Etosha nasjonalpark

IMG_3984 - Kopi

For nøyaktig sju år siden befant jeg meg i Etosha nasjonalpark i Namibia. Der hadde jeg en av mine beste safariopplevelser, og det er jo en god grunn til å ta et tilbakeblikk.

Etosha ligger nord i Namibia og dekker et område større enn Buskerud, Vestfold og Østfold til sammen. Mesteparten av arealet er heldigvis forbeholdt dyrene, men i en del av nasjonalparken er det anlagt grusveier som gjør det mulig å kjøre rundt, også på egenhånd. Namibia er ikke det landet som trekker flest safariturister, der vil jeg tro at Sør-Afrika, Tanzania og Kenya leder an, men med tanke på hvor fantastiske opplevelser man kan få i Etosha, og hvor mye det ellers er å oppleve i Namibia, er det verdt å vurdere å reise dit dersom du vil på safari.

IMG_4100 - Kopi

IMG_4169 - Kopi

IMG_3933 - Kopi

Mer enn en femtedel av nasjonalparken dekkes av saltsletten Etosha Pan, en ørkenlignende, gråhvit slette. Faktisk er det denne som har gitt navn til nasjonalparken. Etosha betyr nemlig stor, hvit plass. Vanligvis er det svært tørt her, men i regntiden fylles sletten med vann, og store mengder dyr og fugler, deriblant pelikaner og flamingoer, trekkes til området. Slike sletter gir jo for øvrig en glimrende mulighet til å leke seg med perspektiv og kamera.

IMG_4150 - Kopi

IMG_4154 - Kopi

IMG_3962 - Kopi

Landskapet rundt saltsletten er også ganske flatt. Her finnes et rikt dyreliv, og man kan få sett alt fra de store rovdyr til små jordekorn og rever. Har man som mål å se «the big five», kan man være heldig å få krysset av både løve, leopard, neshorn og elefant i løpet av en tur til Etosha. Det eneste av de fem store dyrene man må reise et annet sted for å se, er bøffel, som har vært utryddet i Etosha siden 50-tallet.

Collage Etosha 5

IMG_3889 - Kopi

IMG_3916 - Kopi

IMG_3947 - Kopi

IMG_4113 - Kopi

IMG_4095 - Kopi

IMG_3956 - Kopi

Den beste tiden å besøke Etosha, er i den tørre årstiden. Da trekker dyrene mot de rundt femti vannhullene som finnes i parken, noe som gjør det lettere å finne dem. Det er litt av et syn når man kan skue utover et vannhull og ti ulike dyrearter samtidig, eller kanskje flere, hvis man er heldig.

IMG_4121 - Kopi

IMG_4130 - Kopi

IMG_4137 - Kopi

Hovedårsaken til at jeg likte Etosha så godt, var imidlertid verken dyremangfoldet, dyreflokkene eller saltsletten. Det som gjorde at safari i Etosha var annerledes enn andre safariturer jeg har vært på, var rett og slett den fantastiske muligheten til å sitte på en benk i hvilken som helst av nasjonalparkens tre camper med panoramautsikt over vannhullene som er anlagt like utenfor gjerdet. Vannhullene blir opplyst når mørket falt på, og man kan dermed sitte og betrakte dyrene hele døgnet, om man vil. Da jeg besøkte Etosha, rakk vi å overnatte på to av campene, og begge stedene ble vi frydefullt publikum til forestillinger langt bedre enn jeg kunne drømt om på forhånd. Jeg har tidligere skrevet om den herlige kvelden i campen Okaukuejo.

IMG_3988 - Kopi

IMG_4193 - Kopi

IMG_4180 - Kopi

 

Reisetips

  • Regntiden er fra november til april. Da er det frodigere i nasjonalparken, men i den tørre årstiden er det vanligvis lettere å få sett dyrene, siden de samles rundt vannhullene.
  • Man kan bli med på arrangert tur til Etosha, eller leie bil og kjøre selv. Grusveiene har ok standard, og det er lett å finne fram. Bare husk at det ikke er lov å kjøre rundt etter solnedgang og før soloppgang.
  • Det finnes noen camper inne i nasjonalparken, og det anbefales å bo på en av disse for å få muligheten til å se dyrelivet ved vannhullene om natten. Man kan bo i medbrakt telt eller booke seg inn på et rom. Booking bør gjøres så tidlig som mulig for å være sikret plass på ønsket dato.
  • Campene er ulike, så dersom du skal tilbringe flere netter inne i parken, anbefaler jeg at du bor forskjellige steder.

 

Har du besøkt Etosha, eller kan du kanskje tenke deg å reise dit?

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.