Severdigheter i sentralasiatiske hovedsteder

IMG_6394 – Kopi

Bisjkek, Dusjanbe, Tasjkent. Har du hørt om disse byene før? Det er hovedstedene i henholdsvis Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Byene stod i svært liten grad i fokus på sommerens reise gjennom Sentral-Asia, men det ble i hvert fall tid til å se noen av de viktigste severdighetene.

Altså, først må jeg innrømme at jeg egentlig ikke fikk sett så mye i Tasjkent. Jeg fikk med meg noen severdigheter på en kort ettermiddagstur i området rundt hotellet vi bodde på, men mye gikk jeg glipp av fordi jeg prioriterte å reise til Samarkand i stedet. Jeg har fremdeles ikke skrevet om de fantastiske byggverkene i byen som en gang var et av de viktigste stoppene langs Silkeveien, men jeg kan i hvert fall avsløre at jeg ikke angrer på prioriteringen.

I Bisjkek og Dusjanbe fikk jeg derimot med meg en del av severdighetene. Her er en oversikt over hva man kan se i de to hovedstedene.

 

Bisjkek

Den kirgisiske hovedstaden har om lag 900 000 innbyggere. Byen er ganske ny og har få historiske severdigheter. Den er et typisk eksempel på sovjetisk byplanlegging, med brede gater, vannkanaler, trær, leilighetskomplekser i trasig sovjetstil og en og annen bygning kledd i marmor.

Et av de marmorkledde byggene er White House, presidentens kontorbygning i neoklassisistisk byggestil.

IMG_6335 - Kopi
White House.
IMG_6332 - Kopi
White House.

 

Ala-Too er den sentrale plassen i Bisjkek. Den ble anlagt i 1984 for å feire 60-årsjubileet til den kirgisiske sovjetrepublikken. En massiv statue av Lenin ble oppført midt på plassen, men denne ble i 2003 flyttet til en mer bortgjemt plass bak det historiske museet et lite stykke unna Ala-Too. Der Lenin en gang stod, kan man i dag se en statue av den kirgisiske, mytologiske figuren Manas. Eposet om Manas er det viktigste verket i kirgisisk litteratur.

IMG_6310 - Kopi
På vei mot Ala-Too. Manas-statuen til venstre.

IMG_6315 - Kopi

IMG_6319 - Kopi

Collage Bisjkek 1
Lenin til høyre, Manas nederst til venstre.

IMG_6326 - Kopi

 

Like i nærheten av Ala-Too ligger Dubovy Park. Der finnes en liten skulpturhage hvor man blant annet kan se en statue av Kurmanjan Datka, en kvinnelig kirgisisk helt som er avbildet på landets 50-som-sedler som spesielt interesserte kan lese mer om her.

IMG_6293 - Kopi

 

Freedom Square finner man et monument som ble oppført 40 år etter at 2. verdenskrig endte. Monumentet skal forestille tre jurtstenger (en jurt er et tradisjonelt nomadetelt) over en evigbrennende flamme. Da vi var der, pågikk øving til et minnearrangement, så vi måtte nøye oss med å betrakte det hele på avstand.

P1100584 - Kopi
Freedom Square.
IMG_6259 - Kopi
Freedom Square.
IMG_6267 - Kopi
Freedom Square.
IMG_6269 - Kopi
Freedom Square.

 

Det finnes også flere ting å se og gjøre i byen, men siden jeg ikke har vært der selv, kan jeg ikke uttale meg om hvorvidt disse attraksjonene er verdt å bruke tid på. Jeg nevner likevel noen av dem for å gi en oversikt over hvilke muligheter som finnes.

Er du interessert i museer, kan du for eksempel ta turen innom State Historical Museum, State Museum of Fine Arts eller Al Halal Gallery (moderne kunst). De fleste museer er stengt på mandager.

Det finnes flere markeder man kan besøke. Det største er Osh Bazaar. Andre er Alamedin Bazaar, Ortosay Bazaar og Dordoy Bazaar.

For øvrig skal visstnok utelivet i Bisjkek være bra.

Man trenger ikke mer enn en dag for å få med seg de viktigste severdighetene i Bisjkek. Vi brukte bare noen timer i byen.

 

Dusjanbe

Tadsjikistans hovedstad har rundt 780 000 innbyggere. Byens navn betyr mandag, og oppstod fordi landsbyen som etter hvert vokste seg stor og ble hovedstad hadde et populært marked på mandager.

Byen har mange bygninger i sovjetstil, men enkelte områder er i rask forvandling. Fram vokser flotte, gjerne store og påkostede, bygninger.

Mange av severdighetene ligger forholdsvis samlet på et lite område som domineres av parkanlegg, fontener og påkostede bygninger.

IMG_6503 – Kopi

IMG_6363 – Kopi

Bayrak, også omtalt som Dushanbe Flagpole, ble bygget i 2011 og rager 165 meter over bakken. Dette var verdens høyeste flaggstang fram til Saudi-Arabia i 2014 fikk satt opp en stang som er fem meter høyere. Det tadsjikiske flagget som vaier i toppen av Bayrak er 30×60 meter og veier 700 kilo. Visst er det imponerende, men det kan jo diskuteres om det virkelig var verdt å bruke 3,5 millioner dollar på en flaggstang.

Ikke langt unna flaggstangen, i en park med fonteneanlegg, under en stor bue dekket av mosaikk med blått som hovedfarge, finner du statuen av den tadsjikiske nasjonalpoeten Rudaki. Han var en persisk poet som regnes for å være den persiske diktningens far.

Collage Dusjanbe 1
Bayrak til venstre. Statuen av Rudaki øverst til høyre. Det siste bildet viser et slags kart som er laget på bakken i det store park- og fonteneanlegget bak like ved.
IMG_6473 – Kopi
Nærbilde av buen over Rudaki-statuen.

 

Statuen av Ismoil Somoni, en viktig historisk person som for øvrig har gitt navn til myntenheten som, er virkelig noe for seg selv. Den er gigantisk, og kronen på toppen av buen er visstnok laget av ti kilo gull.

Collage Dusjanbe 2
Statuen av Ismoil Somoni.

 

Like ved statuen av Ismoil Somoni, finner du nasjonalbiblioteket. Den flotte bygningen åpnet i 2011 og kostet 40 millioner amerikanske dollar.

IMG_6419 – Kopi
Nasjonalbiblioteket.
IMG_6422 – Kopi
Nasjonalbiblioteket.

 

Parchan er en høy søyle i hvit marmor, toppet av en gullfigur.

IMG_6518 – Kopi
Parchan.
Collage Dusjanbe 3
Se så små menneskene er i forhold til søylen!
Collage Dusjanbe 4
Parchan. Nederst til venstre ser du baksiden av statuen av Ismoil Somoni.

 

Presidentpalasset er en stor, flott bygning som er strengt bevoktet. Jeg fikk beskjed om at fotografering av dette bygget måtte gjøres i smug eller på god avstand fra gjerdet og vaktene som lusker i buskene. Palasset ligger like ved den høye flaggstangen.

IMG_6477 – Kopi
Presidentpalasset.
IMG_6480 – Kopi
Presidentpalasset.

 

Et lite stykke unna alle de ovennevnte severdighetene, ligger National Museum of Antiquities of Tajikistan. Der finnes en bra samling av gjenstander. Mest imponerende er den 13 meter lange sovende Buddha-statuen fra rundt år 500. Det er den største Buddha-figuren man kjenner til i Sentral-Asia.

P1100642 – Kopi
National Museum of Antiquities of Tajikistan.
Collage Dusjanbe 5
National Museum of Antiquities of Tajikistan.

 

Vi brukte bare noen timer på å få med oss de severdighetene jeg har omtalt.

Også i Dusjanbe finnes selvfølgelig flere ting å se og gjøre enn hva jeg rakk å få med meg. Jeg kan for eksempel nevne Green Bazaar (marked), botanisk hage, Writer’s Union Building, Victory Park med et visstnok imponerende minnesmerke for 2. verdenskrig og god utsikt over byen, National Museum og musikkinstrumentmuseet Gurminj Museum, hvor lokale musikere ofte samles for å øve eller jamme. Dessuten er visstnok verdens største tehus under konstruksjon i nærheten av parken Komsomol.

IMG_6511 – Kopi
Gartnere.
IMG_6512 – Kopi
Denne mannen ville gjerne bli fotografert.
IMG_6517 - Kopi
Camila og Mailo – to av innbyggerne i Dusjanbe.

 

 

Hvilke av disse severdighetene ville du prioritert å se?

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.