Silkeveibyen Samarkand

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7957 – Kopi

Samarkand var et av de viktigste handelsstedene langs det gamle handelsrutenettverket Silkeveien. Her stanset karavanene på vei mellom Europa og Kina, og her ble noen av de vakreste bygningene i Sentral-Asia bygget. Samarkand har i mange år vært et sted jeg har hørt om, sett bilder fra og drømt om å se med egne øyne en vakker dag. Samtidig trodde jeg ikke det var mulig. For man kan vel ikke reise til Usbekistan?

Etter hvert skjønte jeg at det kan man. Det krever bare litt flere forberedelser enn til mange andre reiser, først og fremst på grunn av visumbestemmelsene, som egentlig kunne fått et helt eget blogginnlegg. I slutten av januar 2016 ble en reise til Sentral-Asia i juni samme år booket, og turen fra Almaty i Kasakhstan via Kirgisistan og Tadsjikistan skulle ende i Usbekistans hovedstad Tasjkent. Før hjemreisen var det akkurat tid til å presse inn en svipptur fra Tasjkent til Samarkand, med en overnatting i den historiske silkeveibyen. Det er jeg jammen glad for. Samarkand er nemlig et av disse magiske stedene man ikke helt kan tro eksisterer.

Bare navnet er eksotisk, og med kunnskap om byens betydning langs Silkeveien er det lett å få assosiasjoner til både karavaner, kameler, krydder, silke og fargerike markeder. Byens historie er lang, turbulent og blodig, siden dens strategiske beliggenhet førte til at den ble plyndret og erobret flerfoldige ganger opp gjennom årene. Til tross for dette opplevde Samarkand en blomstrende vekst og etter hvert økonomisk velstand.

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1150046 - Kopi

Samarkand forbindes nok i dag først og fremst med sine storslåtte og vakre bygninger kledd med mønstrede fliser i turkis- og blånyanser. Mange av disse bygningene ble reist etter at nasjonalhelten Timur Lenk valgte byen som hovedstad i sitt rike i 1370. Riket var den gang ganske lite, men ble stadig utvidet, og nådde til slutt helt til Syria og India. Etter hvert gikk imidlertid storhetstiden mot slutten. Byen ble flere ganger utsatt for jordskjelv, plyndring og erobring, og til slutt sørget bolsjevikene for at den i 1924 ble underlagt Sovjetunionen.

I Samarkand er det flere flotte bygningskomplekser, og hadde jeg hatt tid skulle jeg gjerne sett dem alle. Med kun én dag til rådighet måtte jeg imidlertid velge ut noe, og valget falt på Gur-e-Amir og Registan. Sistnevnte må du for all del ikke gå glipp av hvis du en gang skulle befinne deg i Samarkand!

Erobreren og emiren Timur Lenk

Timur Lenk ble født i en by sør for Samarkand i 1336, og døde i 1405. Han var hærfører, erobret store landområder og ble emir i det etter hvert så store riket der Samarkand var sentrum. Faktisk var Timur Lenk en av verdenshistoriens største erobrere.

Collage Samarkand - Usbekistan - 1

Gur-e-Amir

En nasjonalhelt og emir måtte naturligvis ha en storslagen gravplass. Det ble derfor bygget et mausoleum, Gur-e-Amir. Det persiske navnet betyr kongens gravplass. Her hviler både Timur Lenk, to sønner, to sønnesønner og Timur Lenks lærer.

Store deler av de opprinnelige bygningene er borte, men det som står igjen er flott og verdt en kikk.

Collage Gur-e-Amir - Samarkand - Usbekistan - 1

Gur-e-Amir - Samarkand - Usbekistan - 2

Gur-e-Amir - Samarkand - Usbekistan - IMG_7780 - Kopi

Gur-e-Amir - Samarkand - Usbekistan - IMG_7777 - Kopi

Registan

Det gamle sentrum i Samarkand er Registan, og hvis du skal se bare ett sted i byen, mener jeg det bør være dette. Registan består av en stor plass omgitt av tre svære bygninger kledd i vakre, fargesterke fliser. Her kan man vandre rundt i timevis og beundre storslåtte fasader, gigantiske inngangspartier, nydelige gårdsrom, høye minareter og prangende kupler.

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1160005 – Kopi

På den store plassen samlet folk seg for å høre kongelige proklameringer eller overvære henrettelser. Bygningene er madrasaer, islamskoler, fra 1400- og 1600-tallet.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7999 - Kopi

Minaretene i Registan har ikke i særlig grad vært brukt til å kalle til bønn, slik minareter vanligvis brukes til, siden bygningene først og fremst var brukt som skoler. Noe de derimot har vært brukt til, er henrettelser. Under Timor Lenks hersketid ble kriminelle lagt i sekker og kastet ut fra toppen av minaretene. Grøss, for en måte å dø på!

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 4

Bygningene var på begynnelsen av 1900-tallet i temmelig dårlig forfatning, men ble restaurert i regi av Sovjetunionen, som Usbekistan var en del av. De ser i dag derfor ikke ut til å være særlig preget av tidens tann. Restaureringen er omstridt, fordi sovjetene visstnok tok seg noen kunstneriske friheter, men resultatet er unektelig flott.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8085 - Kopi

Ulugh Beg Madrasa

Denne madrasaen ble bygget av et av Timur Lenks barnebarn, Ulugh Beg, i 1417-1420. Dette er den eldste av de tre madrasaene i Registan.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7994 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8030 – Kopi

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 2

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 3

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1150022 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8199 - Kopi

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 5

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8151 – Kopi

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 6

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8189 - Kopi

På en gårdsplass bak den digre portalen, satt folk og slappet av i skyggen for å slippe unna den brennende solen en liten stund.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8193 – Kopi

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 7

Sher-Dor Madrasa

På 1600-tallet beordret den daværende herskeren i Samarkand, Yalangtush Bakhodur, at en ny madrasa skulle bygges. Bygningene som utgjør Sher-Dor Madrasa ble reist tvers overfor plassen fra Ulugh Beg Madrasa i perioden 1619-1636.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8107 - Kopi

På fasaden ser man et motiv som blant annet inkluderer to tigre. Dette er spesielt fordi det finnes et forbud i islam mot avbilding av levende vesener.

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 12

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 11

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7991 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8383 – Kopi

Tilya-Kori Madrasa

Ti år etter ferdigstillelsen av Sher-Dor Madrasa, ble den tredje madrasaen i Registan påbegynt. Den stod ferdig i 1660.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7957 – Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1150037 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8459 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8445 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8393 - Kopi

Utsikt fra en minaret

Mot noen småpenger er det er mulig å komme opp i en av minaretene i Ulugh Beg Madrasa for å beundre utsikten. Benytt muligheten – det er verdt både pengene og turen opp de mange trange trappene!

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 9

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 8

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8267 – Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1150149 - Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8340 – Kopi

Hagen rundt Registan

Registan er omgit av et pent opparbeidet parkområde. Det må gå med enorme vannmengder for å holde det grønt gjennom den stekende hete sommeren!

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7836 – Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - P1120007 – Kopi

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_7839 – Kopi

Allerede fra utsiden får man et inntrykk av hva som venter på innsiden av bygningskomplekset.

Collage Registan - Samarkand - Usbekistan - 1

Bibi-Khanym-moskéen

Selv om jeg dessverre ikke rakk innom den kjente moskéen, fikk jeg i det minste sett den på avstand da jeg var oppe i minareten på Ulugh Beg Madrasa. På 1400-tallet var dette en av de største og vakreste moskéene i den islamske verden. Innen midten av 1900-tallet gjenstod kun en stor ruin, men etter hvert er moskéen blitt restaurert.

Registan - Samarkand - Usbekistan - IMG_8283 – Kopi

Shah-i-Zinda

Like ved Bibi-Khanym-moskéen, ligger Shah-i-Zinda, som jeg ikke har sett og derfor heller ikke har noen bilder av. Dette er gravplass for flere berømte og viktige personer. Også her er det flere store, flotte og rikt dekorerte bygninger i samme stil som de øvrige byggverkene som er omtalt i denne artikkelen.

Reisetips til Samarkand

Søsteren min og jeg tok hurtigtog fra Tasjkent til Samarkand. Togbillettene ble kjøpt på togstasjonen dagen i forveien. Du må ha med pass for å få kjøpt billetter.

Det anbefales å ha to-tre dager i byen for å få sett de fleste attraksjoner. Har du kortere tid, sørg i hvert fall for å få sett Registan. Det er også anbefalt at man får med seg Gur-e-Amir, Bibi-Khanym-moskeen og Shah-i-Zinda, men de to sistnevnte rakk jeg altså ikke å besøke selv.

Jeg vil anbefale å bo i nærheten av Registan. Derfra er det gangavstand til de fleste av de store severdighetene.

Husk at det blir stekende hett i byen i sommermånedene. Da vi var der i slutten av juni, var det over førti grader, stekende sol og utrolig slitsomt å gå rundt.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Samarkand i juni 2016.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.