Sykling på bymuren i Xi’an

IMG_2865 – Kopi

Hvor mange steder kan du sykle hele veien rundt en gammel bykjerne på toppen av en bevart bymur? Dette gjorde jeg i den kinesiske storbyen Xi’an.

Bymuren slik den framstår i dag, ble bygget mellom 1370 og 1378, og renovert på 1980-tallet. Dette er den mest komplette av de gamle bymurene i Kina. Fra 2005 har det vært mulig å gå, sykle eller til og med bli kjørt i sightseeingbil rundt på hele muren.

IMG_2804 – Kopi

Thordis og jeg var egentlig i ferd med å gå opp på bymuren da vi hadde gått av bussen like ved togstasjonen i Xi’an etter å ha vært og sett den forbløffende terrakottahæren. I siste liten ombestemte vi oss, og valgte heller å dra opp på muren et helt annet sted litt senere på dagen. Det viste seg å være en god beslutning. For det første var det ikke sykkelutleie ved det stedet hvor vi nesten gikk opp på muren, for det andre var det blitt en litt mer behagelig temperatur da vi kom opp på muren rundt klokken halv sju, og for det tredje gjorde utsettelsen at vi fikk med oss en fin solnedgang.

P1230626 – Kopi

Vi valgte å gå opp ved South Gate, og leide hver vår sykkel. Muren er bred og egner seg godt for sykling selv om det er ganske humpete noen steder. Jeg hadde for øvrig både kjole og veske, noe som selvfølgelig ikke er særlig gode valg når man skal sykle. Haha. Men det var jo uansett en daffetur vi skulle på.

IMG_2791 – Kopi
Foto: Thordis M. W. Haugen.

Muren omslutter den gamle bykjernen. I dag er bygningene innenfor muren i hovedsak enten moderne og ikke særlig spennende, eller litt eldre men ikke særlig billedskjønne. Noen perler finnes imidlertid.

IMG_2765 – Kopi

IMG_2754 – Kopi

IMG_2858 – Kopi

IMG_2856 – Kopi

IMG_2846 – Kopi

Innenfor bymuren er det noen begrensninger på hvor høye bygninger som kan oppføres. Utenfor muren ruver imidlertid moderne høyhus.

IMG_2782 – Kopi

På bakkenivå er muren mellom femten og atten meter tykk, mens på toppen er den mellom tolv og fjorten meter. Høyden er tolv meter. På muren finnes 98 tårn med 120 meters mellomrom.

IMG_2768 – Kopi

IMG_2777 – Kopi

Lengden rundt hele muren er 13,7 kilometer. En vollgrav rundt hele muren sørget en gang for beskyttelse av de fire inngangene til byen ved at klappbroer over vannet kunne heises opp og dermed gjøre det vanskelig å forsere muren. Broene ble felt ned hver morgen på signal fra et klokketårn, og heist opp på signal fra et trommetårn.

P1230627 – Kopi

Etter hvert er det bygget 14 nye porter i bymuren, i tillegg til de fire opprinnelige, for å spre trafikken utover flere områder.

IMG_2829 – Kopi

Det var langt fra trengsel oppe på muren, men vi var ikke de eneste som var ute og syklet. Dette er tydeligvis en populær aktivitet. En del hadde også leid tandemsykkel, og noen fikk virkelig dreisen på denne doningen! Det var også en del folk som var ute og ruslet, flest i området ved South Gate. Det virket helt klart som det er den mest populære oppgangen til muren.

IMG_2871 – Kopi

Solen gikk ned mens vi syklet, og selv om det ikke akkurat var en spektakulær solnedgang, var det veldig fint.

IMG_2840 – Kopi

IMG_2811 – Kopi

Da vi nesten hadde fullført hele runden, ble lysene i lanternene skrudd på. Noen av bygningene og tårnene var dessuten pyntet med lyslenker.

IMG_2893 – Kopi

Collage bymuren i XI'an 1

Vi brukte omtrent to timer på hele besøket på muren, hvorav halvannen time gikk med til sykkelturen.

Dette er en opplevelse som kan anbefales!

 

IMG_2907 – Kopi

 

Nyttig informasjon for besøk på bymuren

  • Det er totalt 18 porter i muren, men man kommer ikke opp på muren alle steder. Besøkende kan komme opp ved South Gate, East Gate, West Gate, North Gate, Heping Gate, Wenchang Gate eller Hanguang Gate. Jeg vil anbefale at du går opp ved South Gate. Dette regnes for å være den vakreste porten, så husk å gå utenfor muren for å ta en titt derfra. Ved denne oppgangen finnes dessuten sykkelutleie.
  • South Gate er åpen kl. 08.00-22.00. Hanguang Gate er åpen kl. 08.00-17.30. East Gate, North Gate, West Gate, Wenchang Gate og Heping Gate har åpent kl. 08.00-18.00 fra november til april og kl. 08.00-19.00 i mai til oktober.
  • Sykler leies ut ved South Gate kl. 08.00-20.00, og ved West Gate, North Gate og East Gate kl. 08.15-18.00.
  • Leie av sykkel koster 45 CNY for to timer. I tillegg må man betale et depositum på 200 CNY. Vil man ha tandemsykkel, koster det 90 CNY for to timer. Bruker man sykkelen i mer enn to timer, må man betale 5 CNY ekstra for ti minutter (10 CNY for tandemsykkel).
  • Sykkelen må leveres ved South Gate før kl. 20.00 dersom den ikke er levert før kl. 18.00 ved et av de tre andre sykkelutleiestedene.
  • Det anbefales å bruke 3 ½ time på en tur rundt hele muren. Sykkelturen er beregnet å ta 1 ½ – 2 timer. Vi brukte to timer på syklingen, med rolig tempo og noen fotostopp underveis.
  • Det er mulig å ta et sightseeingkjøretøy oppe på muren dersom man av en eller annen grunn ikke vil eller kan gå eller sykle. Prisen for en tur rundt hele muren er 80 CNY med ordinært kjøretøy og 120 CNY med luksuskjøretøy. Man kan også velge en kortere strekning, og prisen blir da selvsagt lavere. For sightseeingkjøretøyene gjelder samme tidspunkter som nevnt under punktet om sykkelutleie.
  • Inngangsbillett til muren koster 54 CNY for voksne og 27 CNY for barn mellom 1,2 og 1,4 meter. Lavere barn kommer opp gratis.

Du kan finne oppdatert informasjon på Travel China Guide. Der kan du for eksempel lese om muren, se hvilke buss- og metrolinjer som tar deg til de ulike portene og få oppdatert informasjon om åpningstider, sykkelleie og arrangementer på muren.

IMG_2836 – Kopi

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Xi’an i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.