Å reise med tog i Kina

P1230612 – Kopi

Hvordan orientere seg i den kinesiske togjungelen? Er det mulig å bestille billetter før avreise til Kina? Hvordan er komforten på de ulike klassene? Dette innlegget kan kanskje hjelpe deg med planleggingen. 

I juni tok jeg og ei venninne nattog fra Beijing til Xi’an, og deretter hurtigtog tilbake til Beijing. Det tok litt tid å finne fram til den informasjonen vi trengte vedrørende togbilletter og togreiser i Kina, men da vi først hadde funnet ut hvor vi skulle lete og hvordan vi kunne bestille billetter, gikk resten veldig greit.

Valg av togtype og klasse

Det finnes ulike typer tog og ulike klasser. Da vi bestilte, fikk vi opp valg mellom togtypene G, D, T, Z, K, Other eller All. Når det gjelder nattog fra Beijing til Xi’an, fant vi ut at togtype Z19 var anbefalt, og at det var lurt å velge Superior Soft Sleeper. Da fikk vi egen kupé med to senger og vestlig toalett, i stedet for å måtte dele hull-i-gulvet-toalett med veldig mange andre. På returen til Beijing skulle vi ta hurtigtog, og da valgte vi togtype G88 og seter på 2. klasse. Det viste seg å være en helt grei standard. Begge togene var for øvrig presise.

Vanlige tog har toaletter som består av et hull i gulvet, mens hurtigtog har vestlige toaletter.

Du kan finne nyttig informasjon om togreiser i Kina på nettsiden til The Man in Seat 61.

IMG_2464 - Kina - nattog
Ikke la deg lure av navnet «Superior Soft Sleeper». Sengene var steinharde!

Hvordan bestille billetter

Vi bestilte billetter på nettsiden til China Highlights. Det gikk helt problemfritt, og vi fikk veldig grundig informasjon om absolutt alt vi trengte, eller kanskje kunne komme til å trenge, å vite noe om i forbindelse med billetter og togreisen. Her var det snakk om informasjon på detaljnivå – vi fikk for eksempel vite hvor vi skulle putte brukt toalettpapir på de ulike togtypene. De hadde dessuten laget en liten ordliste med ord og fraser vi kunne komme til å få bruk for. Dette gjorde hele prosessen og reisen veldig enkel.

Betaling ble gjort via PayPal.

Det er viktig å være oppmerksom på at du ved bestilling må oppgi passnummeret til hver enkelt reisende. Når billettene skal hentes ut i Kina, må du vise pass med samme passnummer som du oppga da billettene ble bestilt. Du får ikke billetten dersom du viser et nytt pass. Dersom passnummer eller navn ikke stemmer, må du kjøpe ny billett.

Henting av billetter

Du skal kunne hente ut billettene i billettluke på hvilken som helst togstasjon i Kina. For billetter som hentes på den stasjonen du skal reise fra, betaler du ingen ting. På andre stasjoner må du derimot betale et gebyr som i juni 2017 var på 5 RMB per billett. Henter du billetten fra Beijing til Xi’an på avreisestasjonen i Beijing, betaler du altså ingenting. Men henter du samtidig ut returbillett fra Xi’an til Beijing, må du betale gebyr for denne.

Vi valgte å hente billettene selv på togstasjonen vi skulle reise fra, og gjorde dette dagen før vi skulle reise. Dersom du velger å hente billetten like før toget skal gå, må du beregne god tid. Billetter blir skrevet ut fram til 30 minutter før toget går, og du må være forberedt på å stå i kø en stund. Dessuten må du noen steder gjennom sikkerhetssjekk for å komme inn på stasjonen. Vi ble anbefalt å være på stasjonen minimum 1 ½ time – men aller helst minst 3 timer – før avgang dersom vi skulle plukke opp billettene like før avreise. Når billetter allerede er hentet, anbefales at man møter opp minst 40 minutter før togavgang.

For å hente billettene trenger du pass og hentenummer (Train Pick Up No.) for hver enkelt billett.

IMG_2167 – Kopi
Beijing Xi (West) Station.

Anbefaling

Jeg tok skjermbilder av både bestillingsbekreftelse, hentenumre og all informasjonen jeg fikk, slik at jeg kunne se det også når jeg ikke hadde nettilgang. Det er selvfølgelig også lurt å videresende alt til de du reiser sammen med, slik at flere har informasjonen tilgjengelig.

Viktig

Les all informasjonen du mottar nøye. Rutiner og regler kan endres, så jeg ville ikke stolt utelukkende på det jeg har skrevet.

Si gjerne fra hvis det er noe du savner informasjon om her, så skal jeg se om jeg kan få gjort noe med det!

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Kina i juni/juli 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.