Tre steder å besøke i Almaty

P1100027 - Kopi

Almaty var hovedstad i Kasakhstan fram til Astana overtok rollen så sent som i 1998. Fremdeles er byen med rundt 1,4 millioner innbyggere både sosialt, kulturelt og kommersielt sentrum i landet, og den skal etter sigende være den mest kosmopolitiske byen i Sentral-Asia. Før jeg kom til Almaty, visste jeg ikke stort mer enn at det finnes en sagnomsust skøytestadion der, en stadion der det på grunn av værforhold ble satt utallige verdensrekorder mellom 1951 og 1986. Byen har selvsagt mer å by på for besøkende – her finner man museer og moskéer, markeder, butikker og shoppingsentre, regionens muligens beste utvalg av kaféer, restauranter, barer og klubber, grønne parker og turmuligheter i fjellene utenfor byen. Her presenterer jeg de tre stedene jeg likte best i Almaty.

Panfilov Park

Parken ligger i sentrum av byen, og er et populært sted blant lokalbefolkningen. Det som i hovedsak trekker turister til den grønne lungen, er den russisk-ortodokse Zenkov-katedralen fra 1904. Den er bygget av tre, og det sies at den er konstruert uten bruk av en eneste spiker. Et jordskjelv i 1911 raserte mesteparten av byen, men katedralen ble stående. Bygget er malt i muntre farger som lyser opp blant bartrær og asfalt.

I parken finnes også et område med diverse statuer og minnesmerker for blant annet falne soldater under borgerkrigen i 1917-1920 og annen verdenskrig.

IMG_5250 - Kopi

IMG_5254 - Kopi

IMG_5265 - Kopi

IMG_5291 - Kopi

Green Market

Zelyony Bazar, eller Green Market, ligger i en stor, to-etasjers bygning ikke langt unna Panfilov Park. I den øverste etasjen finnes blant annet et stort utvalg av klær og sko, og sannsynligvis en rekke andre varer, men jeg gikk bare raskt gjennom og ned til den kjøligere underetasjen med det jeg ofte synes er den mest spennende delen av markeder – matavdelingene. Her fikk sansene jobbe for fullt mens jeg gikk rundt sammen med lokalbefolkningen blant matvarer som ferskt kjøtt, krydder, nøtter, tørket frukt og sirlige pyramidestabler med frukt og grønnsaker. Vil du smake på gjæret heste- eller kamelmelk, som er vanlig i de sentralasiatiske landene, får du garantert tak i det på dette markedet. Jeg tok meg ikke bryet med å lete etter det, for med en mage som lett blir matforgiftet går grensen for hva jeg putter i meg lenge før gjæret melk!

P1100081 - Kopi

P1100089 - Kopi

P1100086 - Kopi

P1100093 - Kopi

Kok-Tobe

Tar man kabelbane i seks minutter opp til en høyde i utkanten av byen, blir man belønnet med en fabelaktig utsikt. Almaty er omgitt av bølgende fjell på én side og ganske flatt sletteland på motsatt side, og mellom disse kontrasterende naturområdene strekker byen seg over et ganske stort areal. På Kok-Tobe finner man blant annet tivoliattraksjoner som pariserhjul, radiobiler og berg-og-dalbane, klatrevegg og en klatrebane oppe i trærne, diverse lekeapparater, en minidyrehage, suvenirbutikker og flere kaféer og restauranter. Man kan også sette seg på en benk sammen med gjengen i The Beatles – visstnok den eneste skulpturen i verden hvor alle de fire bandmedlemmene er samlet.

Det er for øvrig også mulig å komme seg opp på Kok-Tobe ved å gå eller ta shuttlebuss.

P1100064 - Kopi

P1100068 - Kopi

P1100059 - Kopi

P1100024 - Kopi

P1100030 - Kopi

P1100042 - Kopi

P1100058 - Kopi

P1100057 - Kopi

P1100050 - Kopi

P1100036 - Kopi

Noen nyttige opplysninger

Jeg besøkte Almaty i begynnelsen av juni, og da var det på det varmeste rundt 40 grader i solen. Jeg ville ikke reist senere på sommeren, og vil tro at mai og september er litt mer ålreite måneder å reise dit.

Byen er heldigvis full av trær som gir svalende skygge på varme sommerdager.

Jeg bodde på Hotel Otrar rett ved Panfilov Park, og var godt fornøyd med det. Fin standard og bra beliggenhet med kort gangavstand til Green Market og omtrent en halvtimes gange til kabelbanen som går til Kok-Tobe.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.