Vakre sandstrender i Lofoten

Se for deg at du står på en kritthvit sandstrand, omgitt av steile fjell, og skuer utover krystallklart hav i turkise og asurblå nyanser. Visste du at det finnes slike steder i Lofoten?

Havet der oppe i nord er riktignok atskillig kaldere enn de fleste vil sette pris på, så badeferien bør nok legges til sydligere strøk. De vakre omgivelsene er imidlertid god nok grunn i seg selv til å oppsøke strendene i det nordlandske øyriket. Her er et knippe av de flotteste strendene jeg har sett i Lofoten, og en oversikt over strender jeg håper å besøke ved en senere anledning.

Rambergstranda

Nord på Flakstadøy, like ved E10, ligger den lett tilgjengelige Rambergstranda. Dette er en langstrakt, hvit sandstrand med vann så klart og turkisblått at det minner mer om Karibien enn Norge. I hvert fall fram til man løfter blikket og ser de flotte, snøtoppede fjellene som nærmest omkranser stranden.

Flakstadpollen

Denne vesle stranden, som nærmest forsvinner ved høyvann, ligger like ved E10. Vi stanset ikke her, men jeg fikk i hvert fall betraktet de flotte omgivelsene gjennom bilvinduet.

Ytresand

Denne stranden, som er langgrunn, vindfull og godt egnet for kitesurfing, finner du helt nord på Moskenesøya. Det var gråvær da jeg var der, men fint likevel. Vil du se stranden i fugleperspektiv, kan du gå den rundt en time lange turen fra parkeringen ved enden av veien og opp på Ytresandheia.

Vikstranda og Hauklandstranda

Disse ligger side om side i en bukt langs Voieveien på vestsiden av Vestvågøy. Hauklandstranda er den mest kjente og fotograferte av de to, men nabostranden har akkurat like kritthvit sand og turkisblått hav. Har du tid og er sprek nok, kan du klatre opp på fjellet Mannen for å se strendene i fugleperspektiv. Det skal visstnok være et flott syn!

Uttakleiv

Hvis du kjører videre fra Vikstranda og Hauklandstranda, gjennom tunnelen ved enden av Voieveien, havner du på Uttakleiv. Omgitt av vakre fjell ligger en stor gresslette med noen få hus, og ytterst mot havet en beige sandstrand med rundskurte steiner. Dette er et populært sted å se midnattssolen. Her kan du parkere bobilen eller slå opp teltet mot en liten avgift, og det er bygget både toaletter og søppelkasser for de besøkende.

Det er også mulig å nå Uttakleiv til fots på en gammel vei rundt fjellet fra Hauklandstranda.

Unstad

Nordvest på Vestvågøy finner du den lille bygda Unstad, som hadde 19 innbyggere i 2015. Fjell på 300-650 meter ruver over bygd og strand, og drar du dit i begynnelsen av juni, slik jeg gjorde, møtes du av gressletter som er farget gule av løvetann. Til Unstad kommer eventyrlystne surfere for å bryne seg på bølgene utenfor sandstranden, og surfeparadiset blir stadig omtalt i ulike reportasjer i medier og tidsskrifter.

Rørvikstranda

Denne stranden ligger like ved avkjøringen fra E10 mot Henningsvær. Her får du god utsikt mot Vestvågøy, og må regne med å dele plassen med både lokale og turister.

Strender jeg gjerne vil besøke ved en senere anledning

Kvalvika

Kvalvika ligger nær Ytresand, men vil du se denne, må du legge ut på en timelang fjelltur fra Fredvang.

Bunesstranda

Det tar visstnok rundt ti minutter å gå fra enden av denne stranden og helt ut dit hvor havet møter den beige sanden. Å komme seg til Bunesstranda krever litt planlegging og innsats. Hvis du parkerer bilen på Reine, kan du ta skyssbåt til Vindstad og gå på god sti over fjellet til Bunesstranda. Turen skal være mulig å gjennomføre for de fleste, og beregnet tid for fotturen er 1-1 1/2 time.

Hovstranda

Denne stranden ligger på Gimsøy, like ved en 18-hulls golfbane kalt Lofoten Links. Ved stranden finner du også Hov Hestegård, hvor du kan leie islandshester og dra på ridetur i vannkanten.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Lofoten i mai/juni 2019.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.