Verden er grå

Norge - Tjøme - Verdens Ende

Verden er grå. Det høres kanskje litt trist og stusselig ut? Selv får jeg assosiasjoner til overskyet vær, skitten snø og slaps i vintergrå bygater – sannsynligvis fordi det har vært slik her i hovedstaden den siste tiden. Men etter å ha plukket ut ti bilder der gråfargen er dominerende, må jeg fastslå at grått ikke er så verst likevel.

Det øverste bildet ble tatt en vakker vinterdag på Verdens Ende. Jeg  har vokst opp på Tjøme, og har derfor besøkt Verdens Ende mang en gang på ulike tider av året. Det er flott der om sommeren, men det er noe spesielt ved å oppleve stedet i ruskete høstvær, og aller vakrest er det kanskje når det ligger kritthvit snø på de glattskurte svabergene og lav vintersol får både havet og snøen til å glitre.

Du kan jo ta en titt selv og se hvor nydelig det kan være:

IMG_2473 – Kopi - Kina - Xi'an - Terrakottahæren
Kina.

Den kinesiske keiseren Qin Shi Huang Di, som bare var tretten år da han ble keiser for 2 265 år siden, var redd for døden. Så snart han hadde besteget tronen, fikk han igangsatt arbeidet med å lage en enorm hær av krigere med hester og våpen av leire. Hæren skulle vokte ham etter hans død.

I dag har man gravd fram rundt 8 000 soldater og hester. Det antas at dette bare er om lag en fjerdedel av den opprinnelige hæren. Utrolig fascinerende!

Les mer:

IMG_3356 – Kopi
Sør-Afrika.

Utenfor Cape Town ligger den tidligere fangeøya Robben Island. Der satt Nelson Mandela i 18 av de 27 årene han var fengslet. I dag er øya et museum hvor man kan få guidede turer for å lære om øyas historie.

Les mer:

Irland - Dublin
Irland.

Dublin Castle har blitt brukt til mye forskjellig opp gjennom årene. I dag benyttes det blant annet som konferansesenter og til statsseremonier. Det meste av bygningen er fra det 18. århundret, men noen deler av det opprinnelige slottet fra middelalderen er bevart. Tårnet på bildet, for eksempel.

IMG_2380 – Kopi - Oman - Jebel
Oman. Foto: Kari Zakariassen.

Jebel Shams er det høyeste fjellet i Oman. Hovedseverdigheten der er en lang, dyp kløft. Wadi Ghul kalles The Grand Canyon of Arabia, og til tross for at den amerikanske slektningen er langt større, er kløften imponerende nok. Dybden er omtrent tusen meter, og revnen i bakken skjærer seg langt innover i fjellet.

Les mer:

Tanzania - Ngorongorokrateret
Tanzania.

Denne elefanten bodde i Ngorongorokrateret i Tanzania, og jeg fikk betrakte den på svært nært hold da den stanset og spiste like utenfor bilen jeg satt i. Disse dyrene er utrolig flotte – og enormt store.

Les mer:

Armenia - Garni
Armenia.

Garni Temple ble sannsynligvis bygget i det første århundret. Templet ble lagt i ruiner av et jordskjelv i 1679, men fordi de fleste bitene av bygget ble liggende på stedet, var det mulig å rekonstruere det. Dette ble gjort så sent som i 1969-75. Flott tempel med nydelig beliggenhet!

Les mer:

Madagaskar - Isalo
Madagaskar.

Denne steinfiguren i Isalo nasjonalpark, ligner et kart over Madagaskar.

Les mer: 

Japan - Kyoto - Sølvpaviljongen
Japan.

I den japanske byen Kyoto, finner man utrolig mange templer. Et av de mest kjente er Ginkaku-ji, eller Sølvpaviljongen. Hagen rundt templet er grundig stelt og vedlikeholdt, og det virket ikke som noe var overlatt til tilfeldighetene. Denne imponerende perfekte sandhaugen skal visstnok symbolisere japanernes hellige fjell, Mount Fuji.

Les mer:

IMG_8188 – Kopi - Island - Kirkjugolf
Island.

Ved det vesle tettstedet Kirkjubæjarklaustur sør på Island, ligger søylebasaltfeltet Kirkjugólf. Dette har aldri vært et kirkegulv, selv om navnet antyder det. Steinene er faktisk toppen av lange basaltsøyler som ble dannet da en lavastrøm ble avkjølt og sprakk opp. Ganske stilig.

Les mer:

 

Det var alt for denne gang. Grått er ikke nødvendigvis trist og stusselig, er det vel?

__________________________________________________________________________________________________

Andre innlegg i fargeserien:

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.