Verden er grønn #3

I dag feirer Irland sin nasjonaldag, St. Patricks Day. På denne dagen pleier folk å kle seg i grønt, gå i parader og feste med øl og musikk. I år sørger imidlertid koronaviruset for at ingen ting som det pleier å være, og det legger selvfølgelig en stor demper på feiringen. Jeg velger å feire Irland litt her, med et nytt innlegg i fargeserien min. Her er ti bilder med grønt som dominerende farge.

Det øverste bildet er, som seg hør og bør, fra den irske hovedstaden. Huset står ved inngangen til en av de mange parkene i Dublin.

Storbritannia (Nord-Irland).

 

På samme øy som Irland ligger Nord-Irland, som er en del av Storbritannia. På nordkysten kan du gå over en smal taubro, Carrick-a-Rede Rope Bridge, til en bitteliten, fullstendig øde øy.

Det var laksefiskere som først sørget for å forbinde øya med fastlandet, sannsynligvis for så mye som trehundreogfemti år siden. Laksen passerte øya på vei mot gytestedene, og i år etter år kunne det bli fanget opptil trehundre av dem i løpet av en dag. Fisket pågikk bare i sommermånedene, og det tykke tauet fiskerne hadde hengt opp for å komme seg ut på øya, ble tatt ned og lagret på land fram til neste fiskesesong. Etter hvert ble tauet erstattet av stadig mer solide varianter av hengebroer.

For ikke veldig mange år siden ble laksen erklært utrydningstruet, og fisking fra øya tok slutt i 2002. Siden da har broen utelukkende fungert som en turistattraksjon.

Les mer: 

Sri Lanka.

I januar brukte jeg en uke på å utforske Sri Lanka. I Udawalawe nasjonalpark satt disse to flotte fuglene stille lenge nok til at jeg fikk tatt noen bilder av dem.

Nå ser plutselig verden helt annerledes ut enn den gjorde i januar, og turen til Qatar og Sri Lanka blir nok den siste reisen min på en stund. Det er jammen ikke godt å si hvor lenge denne unntakstilstanden kommer til å vare. Jeg er i hvert fall veldig takknemlig for at jeg rakk å få en fin ferie på starten av året. Den skal jeg prøve å leve lenge på!

Les mer:

Norge.

Dette bildet er fra en hengekøyetur i Nordmarka i fjor sommer. Kanskje det blir flere slike turer de kommende månedene, som erstatning for reiser?

Les mer: 

Sør-Afrika.

Og kanskje noen teltturer bør stå på programmet framover? Da trenger man jo heller ikke å dra så langt, det er fint med kortreiste turer, selv om det utvilsomt er litt mer eksotisk å slå opp teltet ved en elv i Swellendam i Sør-Afrika. Der var det forresten ganske kaldt og vindfullt under vårt besøk i begynnelsen av september. Det var like før teltet blåste vekk da vi hadde satt det opp, så det var bare å lempe inn bagasjen så fort som mulig.

Uganda.

Mens vi knapt kan bevege oss utenfor våre egne hjem, er det ikke så dumt å mimre tilbake til noen av favorittstedene sine. Et av mine mange favorittreiseminner er en tur til Uganda, hvor jeg blant annet var på gorillatrekking.

Langt nede i dalen på bildet befant en fjellgorillafamilie seg. Det striregnet i regnskogen i Bwindi Impenetrable National Park, og den heter ikke Impenetrable uten grunn… Det var bratt og sleipt, og vi måtte forsere kratt og veltede trær på veien til fjellgorillaene. De flytter seg jo rundt på store områder, og følger ikke akkurat stier, så det er sjelden gjort i en fei å få sett dem.

Men det fikk vi til slutt. I en hel time kunne vi oppholde oss sammen med fjellgorillafamilien, som inkluderte både babyer og en svær silverback.

Det var definitivt verdt strabasene!

Cuba - Biler
Cuba.

Cuba er også et land hvor jeg likte meg veldig godt. Det er ingen hemmelighet at det er mange stilige biler der, men akkurat denne skilte seg ut fra de mange amerikanske femtitallsbilene som fremdeles durer rundt på øya.

Les mer:

Georgia.

Har du vært i Georgia? Det anbefales! Georgia er nemlig et fantastisk lite land, med spektakulær natur, spennende historie, nydelig mat og trivelige mennesker.

Bildet viser Ananuri, en av de mange flotte steinkirkene i landet. Den ligger langs Georgian Military Highway. Ikke la deg lure av navnet, hovedveien mellom Georgia og Russland er langt fra det man vanligvis forbinder med ordet highway! Veien snor seg gjennom fjellene, over høye fjellpass, langs en brusende elv og forbi små landsbyer. Og når du nesten har nådd den russiske grensen, er du i landsbyen Stepantsminda, en perfekt base for å utforske de ruvende fjellene i Kaukasus.

Men husk å stoppe i Ananuri før du kommer så langt, da.

Les mer: 

Oman.

Da jeg reiste til Oman, var jeg ikke forberedt på at dette var et land som skulle suse nokså høyt opp på listen over favorittland. Et av de mange fine stedene vi besøkte, var den lille landsbyen Misfat al Abriyyin, med en flott beliggenhet i en bratt fjellside. Landsbyhusene og de smale smugene framstår slitne, men sjarmerende, og hager, frodige daddelplantasjer og terrasselandbruk ligger som en stor oase rundt landsbyen, midt i det ellers knusktørre, steinete landskapet.

Les mer: 

Madagaskar. Foto: Trine Lund. 

Til slutt et bilde fra et av de afrikanske favorittlandene mine, Madagaskar. På sørvestkysten av øya ligger den vesle fiskerlandsbyen Anakao. Der var vi på båttur med den tradisjonelle pirogen til en lokal fisker. Han tok oss blant annet med til en mangrove, hvor jeg gikk tur i en liten skog av trær som var lavere enn meg.

 

Hvilket av disse bildene likte du best?

__________________________________________________________________________________________________

De tidligere innleggene i fargeserien finner du her:

Kategori: Farger

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.